Άμεσος τερματισμός της βίας στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα καταθέσει σήμερα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι δυτικές χώρες είχαν διαβεβαιώσει τη Μόσχα πως η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωνόταν μετά τις προεδρικές εκλογές
της 25ης Μαϊου, αλλά "τα πάντα γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση".

"Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Ειρηνικοί πολίτες υποφέρουν όλο και περισσότερο--ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναντίον τους", είπε ο Λαβρόφ ερωτηθείς σχετικά με την Ουκρανία σε κοινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Μαυριτανό ομόλογό του.

Το σχέδιο ψηφίσματος "θα περιέχει αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της βίας και την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με σκοπό την εδραίωση σταθερής και αξιόπιστης κατάπαυσης του πυρός", είπε ο ίδιος.

Επίσης θα περιέχει "αίτημα για τη δημιουργία, χωρίς καθυστέρηση, ανθρωπιστικών διαδρόμων μέσω των οποίων οι ειρηνικοί πολίτες θα μπορούν να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες αν το επιθυμούν", συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Το κείμενο θα ζητεί ακόμη εγγυήσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και οι φιλοδυτικές αρχές του Κιέβου έχουν αψηφήσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Μόσχας για τερματισμό της επιχείρησης της κυβέρνησης κατά των ένοπλων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία.

Η Μόσχα την χαρακτηρίζει "επιχείρηση αντιποίνων", ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι αυτή στρέφεται κατά των τρομοκρατών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα