Ο Θ. Σκορδάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τα θέματα Εμπορίου, Θανάσης Σκορδάς, μίλησε στις 18/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Έχει αποκλειστεί η πιθανότητα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για φέτος;

Θ. Σκορδάς: «Όσο κατορθώνουμε να έχουμε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να κάνει κανείς τη συζήτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν βοηθάει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος που το έχουν ανάγκη και η οικονομία και ο κόσμος...».

*
Για τις ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών:

«Δεν ξέρω αν αγγίζει πολύ λίγους. Δεν υποσχεθήκαμε σε καμία φάση αυτής της κουβέντας ότι θα υπάρξει μια γενική οριζόντια λύση, που μπορεί να δημιουργεί μια ελάφρυνση στο σύνολο των δανειοληπτών. Κάτι τέτοιο είναι έξω από την δυνατότητά μας στην παρούσα συγκυρία. Αυτό που υποσχεθήκαμε και κατορθώσαμε να επιτύχουμε σε ένα πολύ καλό βαθμό, είναι να δώσουμε μια ανάσα στους πιο δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της κρίσης... Η ρύθμιση δίνει περίοδο χάριτος για τέσσερα χρόνια. Από εκεί και πέρα -επειδή ο νόμος βάζει μια ελάχιστη γραμμή- θα παρασύρει και το τραπεζικό σύστημα συνολικά στην υιοθέτηση αυτής της ρύθμισης και για εκείνους οι οποίοι δεν είναι ενήμεροι .Δηλαδή εάν έχω να πληρώσω ένα δάνειο ένα χρόνο και δηλώσω στην τράπεζα ότι αυτή η ρύθμιση που έχει προκύψει μου δίνει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσω το δάνειο μου τι θα πει η τράπεζα;... "Όχι , δεν θέλω τα χρήματα;"... Αλλάζει όλη η ατμόσφαιρα γύρω από την σχέση δανειοληπτών και πιστωτών μέσα από αυτή την πρωτοβουλία...».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, ένα συνολικό ποσό στεγαστικών δανείων της τάξης των 80 εκατομ. ευρώ. Αν για παράδειγμα, υιοθετούσαμε τις αντιλήψεις εκείνων που τελείως ανεύθυνα υπόσχονται "κουρέματα" και πηγαίναμε σε μια λογική της τάξης του 20% οριζόντιο "κούρεμα" στα στεγαστικά δάνεια, θα προέκυπτε ένα κενό της τάξης των 16 εκατομ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό θέλει άλλη μια ανακεφαλαιοποίηση για να καλυφθεί. Είναι πολύ μεγάλα τα μεγέθη, για να μπορεί κανείς να παίζει τελείως ανεύθυνα με τον καημό και τον πόνο που έχει ο κάθε νοικοκύρης. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές...».

* Για τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές:

«Νομίζω ότι μόλις ανοίξει η Βουλή μετά το Πάσχα, θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το νέο αγορανομικό κώδικα στη Βουλή και εκεί θα συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη για προαιρετικό άνοιγμα των μικρών καταστημάτων όποια Κυριακή του χρόνου επιθυμούν...».

Δημοσιογράφος: Δεν φοβάστε ότι αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια, από τις αντιδράσεις των μεγάλων καταστημάτων που και αυτά θέλουν να είναι ανοικτά τις Κυριακές;

Θ. Σκορδάς: «Σε όλη την Ευρώπη, όπου ασκήθηκαν τέτοιες πολιτικές βοήθειες στο μικρό λιανεμπόριο, πουθενά δεν άλλαξε από δικαστική απόφαση αυτή η υπόθεση... Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις... Η ρύθμιση που έχουμε προτείνει αφορά επτά Κυριακές το χρόνο για το σύνολο των καταστημάτων και για τις υπόλοιπες το πλεονέκτημα αυτό αφορά μόνο τα μικρά καταστήματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα