Ο Θ. Σκόκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Θανάσης Σκόκος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Ποταμιού, μίλησε στις 30/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τα αιτήματα που υπέβαλε ο Σ. Θεοδωράκης για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Δημοσιογράφος: Όντως υπάρχουν αιτήματα από το Ποτάμι...

Θ. Σκόκος: «Και έχουν γίνει αποδεκτά».

Δημοσιογράφος: Έχουν καθοριστεί και οι ημέρες;

Θ. Σκόκος: «Όχι ακριβώς, αλλά είναι κάτι το οποίο θα γίνει πολύ σύντομα, ενδεχομένως,
είτε αυτή είτε την άλλη εβδομάδα».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η πολιτική στόχευση αυτών των συναντήσεων και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τον πρωθυπουργό;

Θ. Σκόκος: «Πιο λογικό θα ήταν να μας ρωτούσε κάποιος, γιατί, ενώ κάνουμε τόσες συναντήσεις με υπουργούς με μη κυβερνητικές οργανώσεις -έχουμε δει πάρα πολλούς ανθρώπους που είναι στην κυβέρνηση, που είναι σε οργανώσεις-, δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλω να πω ότι αυτές είναι αυτονόητες συναντήσεις στα πλαίσια της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της Δημοκρατίας. Πρέπει να γίνονται».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να σας πει κάποιος ότι δεν είναι απολύτως αυτονόητες, εφόσον η κυρίαρχη ρητορική και του επικεφαλής σας του κ. Θεοδωράκη, αλλά και στελεχών είναι ότι το Ποτάμι είναι κάτι εντελώς καινούργιο και δεν επιζητά ή δεν σκοπεύει να διασώσει κόμματα ή πρόσωπα από το υπάρχον φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αναρωτιέμαι εάν το Ποτάμι διαχωρίζει τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το πλαίσιο που το ίδιο το Ποτάμι έχει ορίσει ως φθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Θ. Σκόκος: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και αυτά κάποτε πρέπει να τα κατακτήσουμε. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμοί».

Δημοσιογράφος: Θα σας έλεγα ότι με αυτή την έννοια του θεσμικού παράγοντα όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, οι έχοντες τουλάχιστον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, έχουν θεσμικό ρόλο στο πολίτευμά μας.

Θ. Σκόκος: «Βεβαίως, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο ένας τώρα είναι πρωθυπουργός και ο άλλος είναι ο διεκδικητής της εξουσίας, αν και όταν γίνουν εκλογές. Επομένως, είναι άλλο πράγμα "συζητάω", και άλλο πράγμα "τι αντίληψη έχω εγώ για την πολιτική σου, τι αντίληψη έχω εγώ για το τι κουβαλάς από το πολιτικό σου παρελθόν". Και μετά υπάρχει και ένα άλλο που έχουμε πει, ναι μεν δεν θα διασώσουμε κόμματα, αλλά δεν έχουμε πει ότι ήρθαμε για να εξαφανίσουμε και τα κόμματα, ούτε είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε μικρομέγαλοι. Δηλαδή, στο τέλος της ημέρας όπως θα έρθουν οι πολιτικές εξελίξεις, το εάν θα συνεργαστείς, εάν θα συνομιλήσεις ή όχι, εξαρτάται και από αυτούς που έχεις απέναντί σου. Δεν μπορείς ν' αλλάξεις τα πάντα, αυτά είναι»

Δημοσιογράφος: Είναι αυτονόητο ότι οι συναντήσεις αυτού του επιπέδου με τους επικεφαλής των κομμάτων δεν είναι συναντήσεις δημοσίων σχέσεων, αλλά έχουν στόχο, πλαίσιο και υποθέτω διερεύνηση κάποιων ζητημάτων. Μπορείτε να μας περιγράψετε περίπου το πλαίσιο το οποίο θα θέσει ο κ. Θεοδωράκης και θα επιζητήσει απαντήσεις;

Θ. Σκόκος: «Δεν μπορώ να σας το περιγράψω με ακρίβεια. Καταρχήν δεν το γνωρίζω. Είναι μία συνάντηση του επικεφαλής, αλλά επίσης και να το γνώριζα δεν θα μπορούσα να το πω, διότι δεν θα ήταν και κομψό, λίγο πριν γίνει μία συνάντηση, ν' ανακοινώσουμε το περιεχόμενο. Πάντως η πολιτική επικαιρότητα, τα προβλήματα της χώρας, σχεδόν σίγουρα θα είναι το αντικείμενο. Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση, υπάρχουν σημαντικά πολιτικά ζητήματα μπροστά μας, ενδεχομένως εκλογές, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα, -εμείς δεν θα το επιδιώκαμε αυτό-, αλλά λέω υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα, επομένως είναι λογικό, χωρίς να γνωρίζω την ατζέντα, ότι κάπου εκεί θα περιστραφούν τα πράγματα».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

Δημοσιογράφος: Το σενάριο των εκλογών είναι υπαρκτό, είναι στο τραπέζι... Η επεξεργασμένη θέση του κόμματός σας σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των συνεργασιών και της επόμενης ημέρας ποια είναι; Εκτός εάν μου πείτε ότι η επεξεργασμένη θέση του Ποταμιού είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρές κυβερνήσεις και άρα αυτοδυναμίες...

Θ. Σκόκος: «Όχι. Δεν συμφωνώ με τη συνεπαγωγή σας, "ισχυρές κυβερνήσεις, άρα αυτοδυναμίες". Ισχυρές κυβερνήσεις, άρα συνεργασίες θα έλεγα εγώ. Γιατί όχι; Εγώ νομίζω ότι τελείωσε αυτή η περίοδος των 45 και 180 βουλευτών κ.λπ.. Εμείς βάζουμε πολλά πράγματα. Πρώτα απ' όλα είναι πάγια θέση μας ότι πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα των εκλογών, σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι εκλογές θεσμικά, εφόσον φυσικά δεν παραπαίει μία κυβέρνηση, πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως συμβαίνει στα προηγμένα κράτη της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το τηρούμε, διότι δείχνει μία σταθερότητα και είναι τεράστια η σημασία της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, όχι σταθερότητας με το ζόρι, θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας. Το άλλο είναι το εκλογικό σύστημα που πρέπει να δούμε. Δεν μπορεί κάποιος με 35% να κυβερνάει, με το 1/3 των ψήφων. Κάποτε πρέπει να το δούμε αυτό, να οδηγηθούμε προς κυβερνήσεις του 50% των ψήφων, της θέλησης δηλαδή των πολιτών. Άρα, κάνουμε μία πρόταση και για το εκλογικό σύστημα, χωρίς να είμαστε απόλυτοι. Το άλλο όμως σχετίζεται με τη σημερινή συγκυρία, ότι ναι μεν θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα... Καταρχήν, δεν πρέπει ν' αξιοποιείται και να ευτελίζεται με αυτόν τον τρόπο ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ως πρόφαση, ως μοχλός για εκλογές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να στοχεύουν στον κατάλληλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κάθε συγκυρία, σύμφωνα με τις ανάγκες τις χώρας».

* Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών και μη αυτοδύναμης κυβέρνησης:

Δημοσιογράφος: Σ' ένα σενάριο εκλογών, όπου κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι ισχυρό, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αποζητά συμμαχική κυβέρνηση, το θετικό σενάριο για εσάς θα ήταν η συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;

Θ. Σκόκος: «Δεν το αντιμετωπίζουμε έτσι. Αφήστε πρώτα να γίνουν εκλογές, να δούμε τους συσχετισμούς... Το αντιμετωπίζουμε με άλλη λογική. Ανάλογα με τον συσχετισμό, θα προσπαθήσουμε ώστε η χώρα να έχει μία κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα. Και αυτό είναι πολυπαραγοντικό. Δεν έχουμε αγάπες, ιδιαίτερες σχέσεις ή προτιμήσεις για τη Νέα Δημοκρατία ή για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Δεν έχουμε αυτή την αφετηρία».

Δημοσιογράφος: Κατά τη γνώμη σας, διαχωριστική γραμμή στο δίπολο αριστερά - δεξιά δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει;

Θ. Σκόκος: «Όχι. Εμείς το έχουμε δηλώσει, ότι όταν θέλεις να βλέπεις τη χώρα σου και τη λύση των προβλημάτων σου με βάση το δίπολο δεξιά - αριστερά, μας έρχεται στο νου αυτό που είπε ο Κον Μπεντίτ, ότι αυτό είναι διανοητική τεμπελιά. Δεν θέλεις να δεις ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και λες "αυτός είναι αριστερός, είναι καλός". Υπάρχουν αριστεροί που δεν τιμούν τις καλές παραδόσεις της αριστεράς και υπάρχουν αρκετά αξιόλογοι μεταρρυθμιστές μέσα στη δεξιά. Αυτό δεν ξεπερνιέται».

* Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ:

Δημοσιογράφος: Είναι στο πλαίσιο των επόμενων κινήσεών σας ενδεχομένως και συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ;

Θ. Σκόκος: «Αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω αν έχει ζητηθεί».

Δημοσιογράφος: Θα είχε ενδιαφέρον;

Θ. Σκόκος: «Δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα