Ο Θ. Παφίλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μίλησε στις 8/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το κλίμα πόλωσης που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων:

«Ξαναζούμε ένα έργο το οποίο έχει ζήσει (σ.σ. ο λαός) και είχε και δραματικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Έναν νέο δικομματισμό, όπου αντικαταστάθηκε ο ένας πόλος -δηλαδή ο παλιός πόλος του δικομματισμού, τώρα είναι με τη Νέα
Δημοκρατία- και εμφανίστηκε ένας νέος πόλος, που είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ακριβώς αυτή η πόλωση και η όξυνση της αντιπαράθεσης, όσο μεγαλύτερη και σκληρότερη γίνεται, είναι για να καλύψει τις στρατηγικές συγκλίσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε αυτά τα δύο κόμματα».

Δημοσιογράφος: Σε ποιο κομμάτι βρήκατε στρατηγική σύγκλιση, στη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα;

Θ. Παφίλης: «Καταρχήν υπάρχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν αμφισβητεί. Και για τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί -που υποτίθεται ότι είναι με έναν άλλο τρόπο διαχείρισης κ.λπ.-, όλα όσα λέγονται αποδεικνύουν ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται, με όποιον και να γίνει, δεν έχει να κάνει με τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με την επιστροφή των απωλειών στον ελληνικό λαό. Ούτε έχει να κάνει με το ότι θα μειωθούν για παράδειγμα τα όρια συνταξιοδότησης, θα αυξηθούν οι συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα...».

Δημοσιογράφος: Πάντως, το πρόγραμμα που παρουσίασε και παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για αποκατάσταση των αδικιών, τουλάχιστον στο κομμάτι που μπορεί -κατά τη γνώμη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, να το πράξει...

Θ. Παφίλης: «Το δεύτερο αναιρεί το πρώτο. Τι πάει να πει στο κομμάτι που μπορεί; Οι επισκέψεις και τα ταξίδια του κ. Τσίπρα κυρίως, της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Ευρώπη -εννοώ στο Λονδίνο, κι οπουδήποτε αλλού-, δεν λένε αυτό το πράγμα. Εκεί διαβεβαιώνει τα funds, τα κοράκια όπως έλεγε κι όλους τους υπόλοιπους ότι δεν κινδυνεύουν κι ότι θα ακολουθήσει μία πολιτική που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Οι ομιλίες του αρχηγού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στο ΣΕΒ, στην Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών, στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο -αν διαβάσετε τα κρίσιμα σημεία-, δεν έχουν καμία διαφορά από αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς κι ο κ. Βενιζέλος. Δηλαδή, ότι η όλη διαπραγμάτευση που θα κάνει, δεν θα την κάνει, πρώτον, για να επιστρέψει στο λαό αυτά που έχει χάσει. Αυτό το έχει ξεχάσει, δεν το λέει καν, ούτε τολμά να το πει. Δεύτερον ό,τι διεκδικεί, είναι για να τα δώσει πάλι στους μεγάλους επιχειρηματίες και υπόσχεται ότι θα εξυπηρετήσει αυτός καλύτερα τα συμφέροντά τους. Το τρίτο θέμα είναι ότι εδώ υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που ορισμένοι σφυρίζουν αδιάφορα. Αν φύγει το μνημόνιο αύριο, δεν μένει, για παράδειγμα, ο έλεγχος των προϋπολογισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Επομένως, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν παραβιάσεις αυτά τα μέτρα τα οποία είναι του μνημονίου μεν, αλλά εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφωνεί και αυτή με αυτά τα μέτρα, αν αποδέχεσαι όλα αυτά, δεν μπορεί να σκέφτεσαι καν ότι θα επιστρέψεις στον ελληνικό λαό αυτά που έχασε το προηγούμενο διάστημα...».

* Για το ζήτημα της διαγραφής του χρέους:

«Αυτή η κινδυνολογία τώρα πια είναι και αυτό ένα κεντρικό θέμα. Εμείς δεν αγνοούμε ότι ο κόσμος ακόμα φοβάται, αλλά όμως θα πρέπει να δει και την ίδια την πραγματικότητα, ότι δεν μπορεί να αλλάξει η ζωή του προς το καλύτερο, αν δεν φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν διαγράψει το χρέος κι αν δεν αλλάξει ριζικά η πολιτική. Να περάσει, δηλαδή -αυτό που λέμε εμείς-, ο πλούτος που παράγεται στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, για να οργανωθεί η ελληνική οικονομία».

Δημοσιογράφος: Μονομερώς να διαγράψει το χρέος;

Θ. Παφίλης: «Βεβαίως μονομερώς να διαγράψει το χρέος, γιατί εμείς δεν αναγνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός χρωστάει. Το χρέος δημιουργήθηκε από την απαράδεκτη, προκλητική -θα έλεγα-, ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, ελληνικών και ξένων, με απίστευτα ποσά όλο το προηγούμενο διάστημα. Δημιουργήθηκε από στρατιωτικές δαπάνες που δεν τις χρειαζόμασταν. Από τους ολυμπιακούς αγώνες. Δεν δημιουργήθηκε ούτε από τα μεροκάματα, ούτε από τις συντάξεις ούτε από όλα τα υπόλοιπα».

Δημοσιογράφος: Η χώρα χρωστάει, όμως...

Θ. Παφίλης: «Ναι στη χώρα όμως ζουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο και αυτοί που τον καρπώνονται. Και δεν εννοώ προσωπικά, εννοώ σαν τάξη, συνολικά».

* Για το χθεσινό δίλημμα που τέθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Δημοσιογράφος: Χτες, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπήκε ένα δίλημμα προς τους βουλευτές... Αυτή η σύνδεση της ψήφισης του προϋπολογισμού, με την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη στάση τους δηλαδή στην προεδρική εκλογή. Ουσιαστικά ήταν ένα δίλημμα προς τους βουλευτές, οι οποίοι έχουν πει ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά καταψήφισαν χτες τον προϋπολογισμό...

Θ. Παφίλης: «Αυτός είναι ένας πλήρης αποπροσανατολισμός του ελληνικού λαού, που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, που ζει δραματικές καταστάσεις, που έρχονται νέα μέτρα, που ουσιαστικά πετσοκόβουν τις συντάξεις κι απαγορεύουν πια στη νεολαία να σκεφθεί ότι θα πάρει σύνταξη. Τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα μέτρα, γίνεται ένας καυγάς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί ο ελληνικός λαός να είναι στο δρόμο και να απαιτήσει να σταματήσει...
Είμαστε ξεκάθαροι στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι θέση αρχής που την έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Δεν μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια. Δεν συμμετέχουμε ούτε στα τραπεζώματα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε στα κόλπα που κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για να μπορέσει να διασφαλίσει -όπως λέει-, τους 120. Λέμε στον λαό, ότι, έτσι ή αλλιώς, είτε γίνουν εκλογές, είτε δεν γίνουν, πρέπει να βγει στο δρόμο κι εγγύηση για να μπορέσει ή να κερδίσει κάτι, να σταματήσει νέα μέτρα, να αποσπάσει κάποιες έστω μικρές ανάσες, είναι ο αγώνας του και η ενίσχυση του ΚΚΕ».

* Για το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές:

«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά το ερώτημα δεν είναι αυτό. Τι θα λύσουν οι εκλογές; Το θέμα είναι πώς θα πάμε στις εκλογές. Άλλο πράγμα να πέσει η κυβέρνηση κάτω από τη λαϊκή καταγραφή και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κι άλλο, μέσα από ανακατατάξεις, μέσα στη Βουλή. Αυτή είναι η δική μας γνώμη».

* Για τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αποστασίας βουλευτών:

«Θα σας πω τη θέση μας συνολικά για τους βουλευτές, να την επαναλάβω, γιατί ορισμένοι την έχουν ξεχάσει. Εμείς πιστεύουμε ότι όποιος βουλευτής διαφοροποιείται και διαφωνεί με το κόμμα του, παραιτείται και πηγαίνει στο λαό και παλεύει. Αυτή είναι πάγια θέση μας και την έχουμε εφαρμόσει όλα τα χρόνια. Παραδίδει (σ.σ. την βουλευτική του έδρα) στο κόμμα του -γιατί εκλέχθηκε με ένα συγκεκριμένο κόμμα- και πάει στο λαό, παλεύει μαζί του και, στις επόμενες εκλογές, πηγαίνει όπου θέλει. Αυτή -κατά τη γνώμη μας-, είναι η πιο καλή, σοβαρή και σωστή στάση. Φυσικά τώρα, συμβαίνουν πολλά άλλα πράγματα. Αποστασία τι σημαίνει ακριβώς δηλαδή; Αποστάτης είναι όταν κάποιος -για εμάς τουλάχιστον-, παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα, και φεύγει από αυτά και συμβιβάζεται με το ίδιο το σύστημα. Αυτόν θεωρούμε εμείς αποστάτη. Τώρα οι μετακινήσεις που γίνονται ανάμεσα στα αστικά κόμματα, κατά τη γνώμη μας, δεν συνιστούν από πολιτική και ουσιαστική άποψη, αποστασία... Δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις και να κάνω και μία υπόμνηση. Εκείνοι που φωνάζουν -ή ένα κομμάτι-, για αποστασία ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν το ΚΚΕ στις πιο δύσκολες συνθήκες, παλιότερα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα