Συναγερμός στο Μαξίμου από το μήνυμα Καραμανλή σε Σαμαρά

Του Νίκου Σίμου-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σαφή προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλα μέτρα που πλήττουν την κοινωνία έχει απευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός και επί δωδεκαετία πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Τις απόψεις του αυτές τις έχει ήδη εκφράσει σε στενούς συνεργάτες του, καθιστώντας τους, δε, κοινωνούς του προβληματισμού του για τον τρόπο με τον οποίον συναλλάσσεται με την τρόικα

η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ έδωσε, ουσιαστικώς, το πράσινο φως για τη διακριτική δημοσιοποίησή τους, προκειμένου να είναι γνώστης των θέσεών του αυτών και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Η συγκεκριμένη θέση του Κώστα Καραμανλή, η οποία αποτελεί και τον δείκτη της ανάλογης στάσης της πολυπληθούς καραμανλικής κοινοβουλευτικής ομάδας, προσδιορίζεται από τη φράση του «Στηρίζω τον Σαμαρά, αλλά νέα μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσω».


ΣΑΦΗΣ ΥΠΟΔΕΙΞΗ

Δικαιολογώντας την ειλημμένη αυτή απόφασή του στους συνεργάτες του, ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί ότι ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η κοινωνία, κατ’ επέκταση, αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις, γεγονός που συνιστά σαφή υπόδειξη προς τον Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευθεί με την τρόικα σκληρά. Με άλλα λόγια και κατ’ αντιδιαστολήν, ο Καραμανλής πιστεύει ότι η κυβέρνηση των δύο κομμάτων δεν έχει δείξει, μέχρι σήμερα, τις διαπραγματευτικές αντιστάσεις που θα έπρεπε, δεδομένου μάλιστα ότι τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί, καθ’ υπόδειξιν της τρόικας, βάθυναν την ύφεση. Ενώ, παρά την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί, κυρίως όσον αφορά στο πρωτογενές έλλειμμα, η τρόικα αποδέχεται την εξέλιξη αυτή μόνο στα λόγια, εμμένοντας συγχρόνως στην υιοθέτηση και άλλων μέτρων και απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς. Πράγμα που συνιστά μία ακόμη ένδειξη χαλαρών διαπραγματευτικών αντιστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας με στενούς συνεργάτες του την πολιτική που ακολουθείτο στα οικονομικά, υπό την πίεση της τρόικας, είχε πει ότι «το καράβι πάει πάνω στα βράχια».


«ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΟΥ»
Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει, αναπτύσσοντας τις απόψεις του, ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία, διότι οι πολίτες είναι πλέον στα όριά τους και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνσή τους όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος, διότι οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά επιπλέον θα οδηγήσει σε νέο κύκλο ύφεσης την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η υπόγεια οργή, η οποία εκδηλώνεται στις δημοσκοπήσεις και έχει παγιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνική έκρηξη. Εκείνο που, με άλλα λόγια, λέει ο πρώην πρωθυπουργός είναι ότι στηρίζει μεν τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ως προς τη στάση που έχει κρατήσει τελευταίως και την οποία διατύπωσε και πρόσφατα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Οτι δηλαδή δεν πρόκειται να δεχθεί πλέον παράλογες απαιτήσεις. Επομένως, η απόφαση Καραμανλή να μην ψηφίσει νέα μέτρα και η διακριτική δημοσιοποίησή της στο Μαξίμου έχουν σκοπό: Πρώτον, να ενθαρρύνουν τον πρωθυπουργό να εμμείνει σε μία γραμμή δίκαιης διαπραγμάτευσης, με απόκρουση των παράλογων επιπλέον επιβαρύνσεων της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικότερα, να τον εξωθήσουν να εξαντλήσει τα περιθώρια στο να πείσει τους τροϊκανούς -δηλαδή να διαπραγματευθεί σκληρά- ότι η μετακύλιση της ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση ύφεσης είναι και σε βάρος των δικών τους συμφερόντων, αφού το κράτος θα στερηθεί εσόδων λόγω της ύφεσης αυτής, που θα εξασφάλιζαν την αποπληρωμή των δανείων. Δεύτερον, να δοκιμαστεί αν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί απόρριψης παράλογων μέτρων τα εννοεί και θα τα εφαρμόσει.


ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η απόφαση Καραμανλή, ότι δεν ψηφίζει άλλα μέτρα, πρέπει να συσχετισθεί και με μία άλλη απόφασή του, για την οποία ακόμη αμφιταλαντεύεται: Αν θα είναι υποψήφιος ξανά στις επόμενες εκλογές. Και μόνο η συμμετοχή του και πάλι στα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια δημιουργεί την εύλογη αίσθηση στην κοινωνία ότι εγκρίνει τα επώδυνα μέτρα που έχει λάβει η συγκυβέρνηση και τα οποία πλήττουν την κοινωνία. Επομένως, με το μήνυμα που περνάει στο Μαξίμου βολιδοσκοπεί και το αν θα διευκολυνθεί και η δική του απόφαση να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια. Θα διευκολυνόταν δε μόνο στην περίπτωση που δεν ελαμβάνονταν άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Προσλήψεις και δάνεια Για την ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης του Καραμανλή να μην ψηφίσει άλλα μέτρα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η φιλολαϊκή πολιτική που είχε αποφασίσει να κρατήσει ως πρωθυπουργός: Πρώτον, απέφυγε να επιβαρύνει την κοινωνία. Οι νόμοι που εφάρμοσε και που αύξησαν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, εξ αιτίας της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, ήταν νόμοι του ΠΑΣΟΚ και η μη εφαρμογή τους θα κατέπιπτε στα δικαστήρια, όπως γίνεται τώρα με τους ενστόλους και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Τα δάνεια που πήρε η κυβέρνησή του ήταν για την αποπληρωμή είτε παλαιοτέρων δανείων του ΠΑΣΟΚ είτε λόγω της κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου που είχαν εγκρίνει προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και για την εξόφληση εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σημίτη. Δεύτερον, απευθύνθηκε και στηρίχτηκε στον μεσαίο χώρο, στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε η υπό τον Αντώνη Σαμαρά Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα