Ο Θ. Μωραΐτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υφυπουργός, Θάνος Μωραΐτης, μίλησε στις 13/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Δεν διαφώνησα μόνο εγώ με τον φόρο ακινήτων. Διαφώνησε στο σύνολο της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ με απόφαση της, ότι ο σχέδιο το οποίο μας ήρθε και αφορούσε τον φόρο ακινήτων, δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε. Εκεί ακριβώς άρχισαν οι συζητήσεις. Πραγματοποιήθηκε
η χθεσινή συνάντηση και πιστεύω ότι σήμερα, ίσως και αύριο θα βρεθεί όχι μέση λύση, αλλά θα αλλάξουν κάποια πράγματα στο πλαίσιο το οποίο καταθέσαμε στο υπουργείο Οικονομικών».

Και πρόσθεσε: «Εμείς μιλούσαμε από την αρχή για το αφορολόγητο των 50.000 και για μια προοδευτική κλίμακα. Πρέπει επιτέλους να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία και γι' αυτό υποστηρίζαμε ότι δεν θα πρέπει να φορολογηθεί κάθε ακίνητο ξεχωριστά, αλλά η ακίνητη περιουσία του καθενός στο σύνολό της. Θέσαμε πάρα πολλά θέματα για τους αγρότες, με κίνητρα και αντικίνητρα και δεν είπαμε ποτέ ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί ο αγρότης. Είχαμε μια στοχευμένη πρόταση, όσον αφορά στο που πρέπει να περάσει η αγροτική γη από εδώ και πέρα και καταθέσαμε πρόταση για τις ειδικές κατηγορίες και ομάδες πληθυσμού... Πρέπει να δούμε τι έχει ο καθένας. Δεν μπορεί να τους "τσουβαλιάζουμε" όλους και οριζόντια να εφαρμόζουμε έναν φόρο, ο οποίος θα "γονατίσει" αυτούς οι οποίοι έχουν "πληρώσει πιο ακριβά το μάρμαρο" τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί... Εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί ο φόρος ακινήτων. Βεβαίως και πρέπει να πάμε σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και έπρεπε εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον να το έχουμε ψηφίσει... Οι βουλευτές δεν διαφωνούν, επειδή θέλουν να διαφωνήσουν, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν κατάφερε εδώ και ενάμισι χρόνο να προτείνει έναν δίκαιο φόρο για τα ακίνητα... Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να φέρει τον ενιαίο φόρο. Είναι εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και δεν μπορούμε να βρούμε δικαιολογία, ότι επειδή κάποιοι βουλευτές δεν το ψηφίζουν, δεν φέρνουμε ενιαίο φόρο ακινήτου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι' αυτό εμείς περιμένουμε μια βελτιωμένη πρόταση, ένα σχέδιο με αλλαγές πάνω στην βάση την οποία προτείνουμε. Υπάρχει καλή διάθεση. Δεν ξεκινάμε με προδιάθεση ότι δεν πάμε να ψηφίσουμε και ότι δεν θέλουμε...».

* Για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση μομφής:

«Είπα την Κυριακή ότι για εμένα είναι φτηνή ψήφος επώδυνης ανοχής και πρέπει επιτέλους κάποιοι να μη δοκιμάζουν την αντοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ και των βουλευτών της. Σας λέω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος, αλλά τη θεωρώ μια κακή κυβέρνηση. Το δυστύχημα όλων είναι ότι οι βουλευτές, αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, έχουν να επιλέξουν μεταξύ μιας κοινής κυβέρνησης και του άλματος στο κενό, το οποίο μας προτείνει ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε... Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα βεβαίως, αλλά γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι εκλογές στη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν θα μας παρείχαν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι δυστυχώς σήμερα δεν βλέπουμε στην εναλλακτική πρόταση που θα έπρεπε να υπήρχε, απέναντι σε μια συγκεκριμένη πολιτική που έχει "γονατίσει" την ελληνική οικονομία από το 2010...».

Και συμπλήρωσε: «Όταν λέω κακή κυβέρνηση, μιλώ για μια κυβέρνηση με κακά αποτελέσματα... Να σας θυμίσω ότι το ΠαΣοΚ συμμετέχει με πολιτικά στελέχη το τελευταίο τετράμηνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε και εμείς ευθύνη σ' όλη αυτή την πορεία. Αλλά να μην κρυβόμαστε πάλι. Την κύρια ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός, ο τιμονιέρης αυτής της κυβέρνησης, αυτός που έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο, που έχει αναλάβει το κυριότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης και γι' αυτό είπα ότι πρέπει να διαπραγματευτεί η χώρα σε μια εντελώς διαφορετική βάση... Εμείς συμμετέχουμε σ' έναν πάρα πολύ δύσκολο κυβερνητικό συμβιβασμό. Αν με ρωτούσατε αν θα ήθελα την επόμενη ημέρα να συνεχίσει αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός, θα σας απαντούσα "όχι". Σήμερα όμως συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Το ΠαΣοΚ δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά τον Ιούνιο του 2012...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Τα βάζουμε πολύ συχνά με την τρόικα. Ξέρετε πόσες τρόικες εσωτερικού υπάρχουν σε διάφορα θέματα που έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα το τελευταίο διάστημα; Να σας φέρω παραδείγματα. Πλειστηριασμοί, φόρος ακινήτων, τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Όλα αυτά τα θέματα δεν πιστεύω να θεωρείτε ότι τέθηκαν τυχαία. Καθόλου τυχαία. Κάποιοι έχουν στοχοποιήσει σήμερα την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Είναι συγκεκριμένα συμφέροντα και μιλώ για τρόικες εσωτερικού που προτείνουν συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις στην τρόικα και αυτά τα βλέπουμε μετά ως διαρροές κυβερνητικών φιρμανιών περίπου, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτό θα σταματήσει... Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να εξαντλήσει το χρόνο για να υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, πράγμα το οποίο δεν το κάνει αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι το 2014 η χώρα μπορεί να μπει σ' έναν άλλο δρόμο. Έχει να επιλέξει μεταξύ δύο βασικών επιλογών για το που θέλει να πάει. Μπορούμε να πατήσουμε στις δικές μας δυνάμεις και να αφήσουμε πίσω αυτή τη μνημονιακή εποχή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα