Ιαπωνία: Έκκληση κορυφής για τα πυρηνικά

Η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έχει καλέσει επανειλημμένα το σύζυγό της να σταματήσει τις εξαγωγές πυρηνικής τεχνολογίας μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα.

«Είπα στο σύζυγό μου να μην πουλάει πυρηνικά εργοστάσια στο εξωτερικό πλέον. Αλλά δεν ακούει», φέρεται ότι δήλωσε η Άκι Άμπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Χοκάιντο.

Η ίδια διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Ιαπωνία προσπαθεί να πωλήσει πυρηνική τεχνολογία και υπηρεσίες

στο εξωτερικό όταν οι αρχές της χώρας ακόμα δυσκολεύονται να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου αυτού είχε σημειωθεί τήξη του πυρήνα όταν η Φουκουσίμα επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Τον Οκτώβριο ο Άμπε δεσμεύτηκε να εργαστεί για να βελτιωθεί η ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, σε μία ομιλία που είχε εκφωνήσει κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου μια ιαπωνική εταιρεία κέρδισε -στο πλαίσιο κοινοπραξίας με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου- σε έναν διαγωνισμό για την ανέγερση ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου.

Ήταν η πρώτη τέτοια παραγγελία σε μια ιαπωνική εταιρεία του τομέα μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Ιαπωνικές επιχειρήσεις του κλάδου σχεδιάζουν εξάλλου να ανεγείρουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Βιετνάμ και επιδιώκουν να συμμετάσχουν και σε άλλους τέτοιους διαγωνισμούς σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα