Ο Θ. Φορτσάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, μίλησε στις 21/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Απάντηση στην τοποθέτηση του κ. Παπαμιμίκου, στην ίδια εκπομπή, ότι θα έπρεπε ήδη ο πρύτανης να έχει εφαρμόσει το νόμο και να καλέσει την αστυνομία, να προχωρήσει σε συλλήψεις όσων βρίσκονται στο χώρο του πανεπιστημίου και παρεμποδίζουν τη λειτουργία
του:

«Θα μου επιτρέψετε να αναλάβω προσωπικά την ευθύνη των πράξεών μου και να μπορέσω ως πρύτανης να αποφασίζω τι θα κάνω, μαζί με όλη την πρυτανική αρχή, χωρίς να χρειάζεται να μου κάνουν υποδείξεις για το πώς και πότε να ενεργήσω. Έχω πλήρη συνείδηση του τι λέει ο νόμος και έχω ήδη ενεργήσει, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί. Το πανεπιστήμιο εξαντλεί όσα μέσα έχει στη διάθεσή του με την πειθώ και αν δεν λειτουργήσει η πειθώς, τότε θα λειτουργήσουν τα άλλα μέσα. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι η πειθώς θα λειτουργήσει. Μην ξεχνάτε ότι η παρούσα πρυτανική αρχή έχει εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία και έχει λάβει την εντολή να εφαρμόσει το νόμο και η νομιμότητα στο πανεπιστήμιο, πλέον, είναι η βασική αρχή λειτουργίας του. Εμείς για να προφυλάξουμε το κεντρικό κτίριο από παράνομες καταλήψεις, κάναμε το αυτονόητο. Ζητήσαμε να υπάρχει έλεγχος εισόδου. Ζητήσαμε απλώς και μόνο να ξέρουμε ποιος μπαίνει και πού πάει, τίποτα παραπάνω. Ούτε εμποδίσαμε κανέναν υπάλληλο να βγει, ούτε να μπει, ούτε οτιδήποτε άλλο λέγεται».

* Για την ανακοίνωση των τριών βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

«Είναι λυπηρό το ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις βουλευτές, μιλούν για αυταρχισμό, για μέτρα εις βάρος των εργαζομένων. Κανένα τέτοιο μέτρο δεν έχει ληφθεί. Και αυταρχικός δεν είναι αυτός που έχει εκλεγεί με τόσο ευρεία πλειοψηφία, με την εντολή να ενεργήσει τα νόμιμα. Αυταρχικός είναι όποιος παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, για να επιβάλει δια της βίας τις δικές του απόψεις... Δεν ξέρω εάν υπήρξε πρόθεση βίας, ξέρω ότι υπήρξε βία, διότι το να είσαι σε μία πόρτα και δηλώνεις ότι είσαι βουλευτής και στη συνέχεια να μπαίνεις μέσα, χωρίς να περιμένεις άδεια, ακολουθούμενος από πλήθος αγνώστων ατόμων, τα οποία εγκαθίστανται μέσα στο πανεπιστήμιο και είναι ακόμα εκεί, αυτό λέγεται βία. Δεν λέγεται συμπεριφορά δεοντολογική, ούτε νόμιμη, ούτε ευγενής, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Εάν έρθω στην πόρτα σας και δηλώσω πρύτανης και μου ανοίξετε και σας σπρώξω και μπω στο σπίτι σας, πώς το βλέπετε αυτό; Είναι ή δεν είναι βία; Αυτό το οποίο λέω είναι ότι οι τρεις βουλευτές επέτρεψαν σε ένα πλήθος ασχέτων ατόμων να μπει. Εάν οι τρεις βουλευτές μας είχαν πάρει τηλέφωνο, θα τους είχαμε δεχθεί ευχαρίστως, να μιλήσουμε μαζί τους. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αυτό το πλήθος το οποίο είναι μέσα, δεν αποχωρεί αυτή τη στιγμή και αυτό παραλύει τη λειτουργία του κεντρικού κτιρίου... Το κεντρικό κτίριο είναι κτίριο διοικητικών υπηρεσιών, δεν έχει φοιτητές δηλαδή. Η φασαρία γίνεται διότι εάν μπει ο έλεγχος τον οποίο θέλουμε εμείς δεν θα μπορούν πλέον οι φοιτητές και ορισμένες παρατάξεις πολιτικές να διαλύουν τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου, δηλαδή της Συγκλήτου. Αυτό λοιπόν που διακυβεύεται είναι η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου...».

* Για τη δήλωση της κ. Βάσως Κιντή, καθηγήτριας Φιλοσοφίας, στην "Καθημερινή":

«Η αναπληρώτρια καθηγήτρια, κ. Κιντή, είναι και μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος, γνωρίζει άριστα -και θα έπρεπε να γνωρίζει πάντως-, το ότι φορούν αλεξίσφαιρα και στολή οι φύλακες του πανεπιστημίου δεν είναι επιλογή δική μας. Επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Επομένως δεν έχουμε να επιλέξουμε εάν θα φορούν στολή. Το λέει ο νόμος και αφού το λέει, πρέπει να τη φορούν, γιατί αν κάποιος από αυτούς πληγωθεί κάποια μέρα, ποιος θα τον αποζημιώσει; Ο πρύτανης που του είπε να βγάλει τη στολή; Να είμαστε λοιπόν προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Οι φύλακες έχουν επιλεγεί από τον προηγούμενο πρύτανη, τον κ. Πελεγρίνη, όχι από εμένα. Ο κ. Πελεγρίνης πολύ καλά έκανε και τους επέλεξε, διότι έτσι έλεγε ο νόμος. Έκανε τη δουλειά του και την έκανε σωστά... Τώρα για τον προληπτικό έλεγχο, αυτό που κάνουμε είναι αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είπαμε ότι θα βάλουμε έλεγχο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είπαμε ότι θα βάλουμε έλεγχο στη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών. Τίποτα περισσότερο. Δηλαδή, όταν λειτουργεί το κεντρικό κτίριο, που στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες, τότε θα ασκείται έλεγχος. Αν ένα απόγευμα γίνει μία πολιτιστική εκδήλωση, ο έλεγχος θα είναι πιο διακριτικός. Πάλι θα υπάρχει ένας έλεγχος, όπως πάντοτε στους μεγάλους χώρους, αλλά δεν θα είναι του ίδιου τύπου. Ο έλεγχος αποσκοπεί στο να προφυλαχθεί το κτίριο από εξωτερικές προσβολές. Το κτίριο αυτό έχει εντός του πολύτιμα αντικείμενα και κάθε φορά που γίνεται κατάληψη του χώρου, προκαλούνται σημαντικές ζημιές... Το καλοκαίρι στην Πανεπιστημιούπολη -στην οποία δεν έχουμε επιβάλει έλεγχο-, σημειώθηκαν από κλοπές, ζημιές άνω των 500 χιλιάδων ευρώ. Θα παρακαλούσα λοιπόν την κ. Κιντή να σκεφτεί και αυτές τις ζημιές του πανεπιστημίου και η ευαισθησία της να μην είναι μόνον προς δήθεν θιγόμενες ελευθερίες, αλλά και προς τους φορολογουμένους που ξεζουμίζονται, για να πληρώνουν αυτά που σπάνε και διαλύουν αυτοί ακριβώς τους οποίους θέλουμε να εμποδίσουμε να συνεχίσουν να το πράττουν».

* Για το εάν εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση της έντασης θα επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών:

«Είναι η ευχή μου, το ελπίζω. Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσουν η λογική και η πειθώς και εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θίγεται κανένα δικαίωμα, κανενός υπαλλήλου ή κανενός φοιτητή. Το πανεπιστήμιο έχει επιβάλει έλεγχο εισόδου και θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα. Θα έχουμε έλεγχο εισόδου στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών... Σε αυτό το σημείο θα είμαστε ανυποχώρητοι και επομένως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το πανεπιστήμιο έχει γυρίσει σελίδα και δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα