«Άνθρωπος χωρίς ανάσα»

Ευδιάθετος και με πολύ χιούμορ ο Σκοτσέζος Φίλιπ Κερ, συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Τριλογία του Βερολίνου» και «Μοιραία Πράγα» παρουσίασε χθες το βράδυ στο κατάμεστο Public του Συντάγματος το νέο του βιβλίο με τίτλο «Άνθρωπος χωρίς ανάσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, όπως και τα προηγούμενα.Όλη του η θεματολογία έχει ως βάση της τη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας. Στο βιβλίου του «Άνθρωπος χωρίς ανάσα», ο γνωστός ήρωάς του ντεντέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται στο γερμανικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου και ερευνά

αναφορές που κάνουν λόγο για την ύπαρξη ομαδικού τάφου στο δάσος του Κατίν.

«Προσπαθώ να είμαι όσο πιο ακριβής γίνεται στις τοποθεσίες και τα πρόσωπα, που πρωταγωνιστούν στα βιβλία μου», τόνισε ο Φίλιπ Κερ. Σε ερώτηση για το ποιά θεωρεί πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του 3ου Ράιχ, απάντησε ότι σίγουρα αυτή δεν είναι του Χίτλερ. «Για μένα ο Γκέμπελς ήταν ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, είχε διδακτορικό και έγραφε μυθιστορήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Κερ και υποστήριξε την άποψή του πως, όταν κάποιος γράφει γι αυτούς τους χαρακτήρες θα πρέπει να τους προσεγγίζει ως ανθρώπινα όντα και όχι ως τέρατα.

Ο Φίλιπ Κερ αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στην πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα, διχάζοντας με τις απόψεις του το κοινό που τον παρακολουθούσε.

Αναφερόμενος στην προ διετίας επίσκεψή του στην Αθήνα, αφηγήθηκε την εμπειρία του από μια διαδήλωση στην πλ. Συντάγματος, όπου έγινε αυτόπτης μάρτυρας την ώρα που, κουκουλοφόροι έσπαζαν τα μάρμαρα έξω από το ξενοδοχείο, όπου διέμενε. «Με αυτό τον τρόπο δεν θα πάρετε να μάρμαρα πίσω», είπε πως ήταν η απάντησή του όταν έμαθε από το θυρωρό πως οι πέτρες προορίζονταν για τους αστυνομικούς.

Ακόμη, τόνισε πως ο Έλγιν αγόρασε τα μάρμαρα πολύ ακριβά, και πως για να τα πάρει πίσω η Ελλάδα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να πληρώσει πολλά εκατομμύρια.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η Βρετανία οφείλει να παραδώσει τα Γλυπτά στην Ελλάδα και αυτό όπως είπε θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για τη Γερμανία, η οποία, όπως είπε, οφείλει να επιστρέψει αυτά που διαθέτει.

Ερωτηθείς για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λειτουργία της, δήλωσε ότι δεν διέπεται από δημοκρατικούς θεσμούς. «Κανείς δεν ψηφίζει αυτούς τους ανθρώπους» πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας: «Δεν θέλω να είμαι Ευρωπαίος, θέλω να είμαι Βρετανός και να επισκέπτομαι την Ελλάδα και να γνωρίζω Έλληνες».

Βίκυ Παπαστεφάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα