Ο Γρ. Καλφέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Καλφέλης, μίλησε στις 18/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για νομοθετική ρύθμιση για το bullying:

«Το θετικό μέγεθος αυτής της ρύθμισης είναι ότι για πρώτη φορά, ως ρητό νομοθετικό μέγεθος, μπαίνει η βλάβη στην ψυχική υγεία... Υπήρχε κενό. Το bullying είναι ψυχολογικοί εκβιασμοί, κάμψη των υπαρξιακών αντιστάσεων και βουλήσεων ενός ατόμου και βλάβη της ψυχικής υγείας, που μπορεί να οδηγήσει σε κακές υπαρξιακές επιλογές.
Η περίπτωση όμως του Β. Γιακουμάκη δεν καλύπτεται από αυτή την ρύθμιση, γιατί αυτοκτόνησε, εάν είναι σωστό το ιατροδικαστικό πόρισμα. Επαινετέα η συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, κάλυψε ένα κενό. Βεβαίως, τα εγκλήματα αυτά λίγο - πολύ τα είχαμε στον ποινικό κώδικα...
Το θέμα είναι η δύσκολη αποδεικτική θεμελίωση αυτών των εγκλημάτων. Με την ρύθμιση που προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης -η οποία έχει το θετικό πλεονέκτημα που ανέφερα-, πρέπει να αποδειχτεί με πραγματικά γεγονότα και αποδεικτικά μέσα, ότι κάποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά επιφέρει -ως μορφή αιτιώδους συνάφειας-, βλάβη στην ψυχική υγεία κάποιου άλλου και αυτός κάνει άλλες υπαρξιακές επιλογές. Αυτό θέλει, με βάση την ομολογία του Αρείου Πάγου, πραγματικά γεγονότα και αποδεικτικά μέσα. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και μια αντίστοιχη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μια κοινωνία με αίσθημα συλλογικότητας και αλληλεγγύης, που καταλαβαίνει ότι, όταν θίγεται το έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να αντιδρά. Αν τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά, τότε δυστυχώς καμία νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα υπερβεί αυτό το φαινόμενο...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το ζήτημα του bullying είναι ζήτημα της κοινωνίας, βασικά. Πριν από λίγο καιρό, σε μια σχολική κοινότητα, είχαν εμφανιστεί παιδόφιλοι εκπαιδευτικοί. Αυτοί είχαν καταδικαστεί με αποφάσεις Εφετείων. Υπήρχε η νομική ρύθμιση, η οποία έδινε την δυνατότητα στους περιφερειακούς διευθυντές δημόσιας εκπαίδευσης, αυτοί που παραπέμπονται για παιδοφιλία να τίθενται σε προσωρινή αργία μέχρι να γίνει αμετάκλητη η απόφαση από τον Άρειο Πάγο. Και όμως, ενώ είχαν αυτή την δυνατότητα, άφηναν τους παιδόφιλους εκπαιδευτικούς μέσα στην σχολική κοινότητα, γιατί τους κάλυπταν με μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη. Άρα σε τελευταία ανάλυση, το ζήτημα είναι αξιακό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα