Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 15/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενη αλλαγή υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ 2ης και 3ης ψηφοφορίας:

«Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε τέτοια αλλαγή. Αλλά -επειδή μου το λέτε κάθε φορά-, κάποιος κρίνει την ψήφο του σε τέτοια σημαντικά ζητήματα, προφανώς και σε συνδυασμό με το ποιος προτείνεται. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια αλλαγή. Έτσι εκτιμώ».

* "Προσδιορισμός εκλογών μέσα στο
2015":

«Είμαι υπέρ της άποψης ότι και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ανοίγματα συναινετικού χαρακτήρα στην αντιπολίτευση, για να υπερβούμε έναν δύσκολο κάβο που έρχεται το επόμενο διάστημα, μέσα από μια συναίνεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Ένα τέτοιο στοιχείο συναίνεσης είναι ο προσδιορισμός των εκλογών σε νωρίτερο χρόνο, δηλαδή μέσα στο 2015. Αν αυτό το άνοιγμα γινόταν από πλευράς κυβέρνησης, νομίζω ότι θα βοηθούσε αντικειμενικά τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βασικό βήμα, που ενδεχομένως θα καλύψει όχι ανάγκες της αντιπολίτευσης, αλλά την άποψή της ότι πρέπει να επαναδιατυπωθεί η λαϊκή εντολή. Θα το κάλυπτε αυτό μέχρι ενός βαθμού. Από εκεί και πέρα, συναινετικά στοιχεία για να ανοίξει ένας δρόμος μιας κάποιας επαφής στο πολιτικό μας σύστημα ανάμεσα στους δύο βασικούς πόλους που διεκδικούν την εξουσία, θα ήταν ο εκλογικός νόμος, για παράδειγμα, ή η έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, με όλα όσα χρειάζεται να ξαναδούμε. Εγώ θα έλεγα, θα ευχόμουν -αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό-, μια διαπραγματευτική ομάδα εθνικού χαρακτήρα, συναινετικού χαρακτήρα, να δει τι θα κάνουμε με το χρέος μας και τους δανειστές. Μια σειρά τέτοιων ζητημάτων θα βοηθούσε».

Δημοσιογράφος: Αναρωτιέμαι αν προτίθεστε να επαναδιατυπώσετε κάποιες προτάσεις που είχατε κάνει και στο παρελθόν για μια κυβέρνηση μεταβατική ειδικού σκοπού;

Σπ. Λυκούδης: «Ναι, είναι απολύτως μέσα στις προθέσεις μου. Δεν ξέρω όμως αν θα έχουν κάποια μεγαλύτερη δόση επιτυχίας, γιατί την προηγούμενη φορά η πρόταση που κάναμε οχτώ βουλευτές, αν και θεωρήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής εξαιρετική, μέσα στην αίθουσα είχε τα γνωστά μπλοκαρίσματα. Γιατί δυστυχώς έτσι λειτουργούμε. Εγώ θα προσπαθήσω με τους συναδέλφους μου να ξαναπώ μερικά πράγματα, μήπως δημιουργηθεί ένα κλίμα συναινέσεων πιο αποτελεσματικό. Μακάρι να τα καταφέρουμε στο πλαίσιο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλογές μέσα στο 2015 και ενασχόληση με τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση...».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι το χρονικό διάστημα που απομένει δεν επιτρέπει στους Μεταρρυθμιστές να προχωρήσουν στην μορφοποίηση ενός πολιτικού κόμματος, εγχειρήματος... Έχετε σκεφτεί το επόμενο βήμα;

Σπ. Λυκούδης: «Σκεφτόμαστε καταρχήν τις δυσκολίες που περιγράφετε. Είναι υπαρκτές. Πρέπει να σας πω -και το λέω με κάθε ειλικρίνεια-, ότι η αποδοχή της δικής μας προσπάθειας είναι πολύ ευρύτερη από αυτή που περίμενα. Αλλά είναι επίσης αληθές ότι σε εκλογές μέσα σε ένα - ενάμισι μήνα, ένας πολιτικός σχηματισμός που διαμορφώθηκε ένα μήνα νωρίτερα, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να καταφέρει να πάει σε εκλογές μόνος του. Επομένως, υπάρχει μια δυσκολία και θα ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες σοβαρών προγραμματικών συνεργασιών, αν υπάρχουν και πού».

Δημοσιογράφος: Και ποιοι είναι οι προνομιακοί σύμμαχοι;

Σπ. Λυκούδης: «Προφανώς, ο χώρος της κεντροαριστεράς».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς εντοπίζεται στην δημοκρατική παράταξη, στο ΠαΣοΚ, έτσι δεν είναι;

Σπ. Λυκούδης: «Και στο Ποτάμι. Αυτός είναι ο ευρύτερος χώρος. Εγώ θα ήθελα αν θα μπορούσαμε, παρά τις διαφωνίες και παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο σχήμα, να φτιάχναμε σε αυτό τον χώρο μια μεγάλη εκλογική ομπρέλα. Δεν βλέπω να γίνεται, για να πάμε στις κάλπες. Επομένως, οι Μεταρρυθμιστές θα δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με αφήσετε σε αυτή την σαφή ασάφεια...».

* Για την ρητορική της κυβέρνησης και τις δηλώσεις Σ. Βούλτεψη περί πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση εκλογών:

«Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Δεν ξέρω για το grexit, αλλά ότι θα βρεθεί σε δύσκολες ατραπούς η ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητο. Φαίνεται από αυτές τις ημέρες. Ότι χρησιμοποιείται βέβαια ως πολιτικό επιχείρημα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, για να διευρυνθεί η δική του πολιτική επιλογή, είναι αδιαμφισβήτητο και μέχρι εκεί θα μπορούσε να είναι, υπό μια έννοια, και αναμενόμενο. Η διόγκωση όμως αυτού του κινδύνου είναι έξω από τις κλασσικές πολιτικές πρακτικές και δεν επιτρέπεται. Αν διογκωθεί αυτή η ιστορία και κατακλύσει ως πολιτικό επιχείρημα τον πολιτικό διάλογο, ότι "προσέξτε για να..., θα..", "ο πολιτικός κίνδυνος" κ.λπ., αυτό δεν είναι επιτρεπτό πολιτικά. Είναι αδιαμφισβήτητη η δυσκολία της φάσης, αλλά να την δούμε στα όριά της».

* Για δήλωση Φ. Κουβέλη ότι δεν θα είναι αποστάτες ή αργυρώνητοι όσοι ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Είναι σωστή η δήλωση του κ. Κουβέλη. Νομίζω ότι άργησε να την κάνει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα