Ο Π. Γερουλάνος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, μίλησε στις 15/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βαγγέλη Καργούδη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η κρισιμότητα δεν είναι μόνο για την εβδομάδα που έρχεται μπροστά μας. Προβλέπω ότι θα έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο τρίμηνο, για να μην πω ότι μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική πορεία, η οποία,
ακόμα και αν οδηγήσει στην εκλογή Προέδρου, θα έχει αποδυναμώσει την κυβέρνηση τόσο, ώστε να μην μπορεί να σταθεί εύκολα την επόμενη ημέρα και να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. Είτε εκλέξουμε Πρόεδρο είτε όχι πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο που η Ελλάδα θα ταλαιπωρηθεί, διότι η κατεύθυνση που θα δοθεί από την κυβέρνηση θα είναι πάντα ένα προϊόν συμβιβασμών και όχι πολιτικής τόλμης που χρειάζεται αυτή τη στιγμή... Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανανεώσει το πολιτικό της κεφάλαιο, αν μέσα από αυτή τη διαδικασία βγει ένα προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης, το οποίο θα ακολουθεί συγκεκριμένους στόχους που θ' αφορούν εν μέρει το μνημόνιο, αλλά κυρίως στόχους που θα θέσει η ίδια ως μια προγραμματική δέσμευση για τους μήνες που ακολουθούν. Διαφορετικά οι διαρροές από το κυβερνών κόμμα θα είναι πολύ μεγάλες... Εύκολα μπαίνουν κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές στο πολιτικό σύστημα έχουν μπει κυρίως ως προϊόν μιας λαϊκιστικής προσέγγισης στα πράγματα. Για να δημιουργήσεις προοπτική, πρέπει να κοιτάς τον ορίζοντα μπροστά σου και όχι τι θα κλείσεις, για να το κάνεις αυτό. Πρέπει να κάνεις δύσκολες επιλογές...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η κοινωνία περιμένει από την πολιτική ηγεσία να είναι μπροστά από τα πράγματα, να οδηγεί τις εξελίξεις, να παίρνει πρωτοβουλίες και να δίνει διεξόδους στα μεγάλα προβλήματα. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον ότι το πολιτικό σύστημα όπως υφίσταται σήμερα έχουν μεγαλώσει σε μια κοινωνία που έχει πάψει να υπάρχει... Σήμερα καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο μοντέλο προόδου της χώρας, το οποίο καλούνται να το κάνουν πράξη πολιτικοί που δεν έχουν άλλες προσλαμβάνουσες και αυτό το αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης... Περίπου το 60% των ψηφοφόρων είναι πολιτικά ορφανό, διότι τα κόμματα που ψηφίζουν δεν είναι αυτά που τους εκφράζουν...».

* Για την απουσία του από την πολιτική σκηνή:

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην πολιτική σκηνή άνθρωποι, οι οποίοι εκλέγονται και αποχωρούν όποτε ο κόσμος τους στείλει σπίτι τους. Αυτό έγινε και στη δική μου περίπτωση. Δεν θέλω να πω ότι δεν χρειάζονται και οι πολιτικοί καριέρας. Χρειάζονται όμως και φρέσκες φωνές στο κοινοβούλιο. Όταν δεν εκλέχτηκα στην Α' Αθηνών αποφάσισα να επιστρέψω στη δουλειά μου και να βοηθήσω το κόμμα μου όπως μπορώ... Οι προσωπικές και οι πολιτικές σχέσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ τιμώ τις προσωπικές μου σχέσεις, αλλά οι πολιτικές σχέσεις έχουν πάντα μια χροιά συγκυρίας, τις οποίες πρέπει να παρακολουθείς και να δεις πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Δεν θεωρώ όμως ότι οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να καθορίζουν τις πολιτικές...

* Για κεντροαριστερά:

«Υπάρχει τεράστια απουσία πολιτικών θέσεων. Δεν υπάρχει μια ενεργή φωνή στον πολιτικό χώρο που να λέει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις αξίες που δημιούργησαν το δικό μας πολιτικό χώρο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μια πολιτική πρόταση για το χώρο, αν δεν κάνουμε τη δουλειά βάσης... Κάποια εποχή συζητούσαμε στο ΠαΣοΚ αν θα είμαστε "πατερίτσα" της δεξιάς ή της αριστεράς. Είναι πολύ προσβλητικό αυτό για το χώρο μας. Το ποιον θα στηρίξεις τελικά έχει να κάνει με το τι μπορείς να πετύχεις για την κοινωνία σου μέσα από αυτή τη συνεργασία».

* Για το δίλημμα των εκλογών:

«Ακόμα συζητάμε πάνω στο λάθος δίλημμα "μνημόνιο - αντιμνημόνιο"... Αυτά είναι αστεία πράγματα. Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί και η μηχανή της Ελλάδας πρέπει να παράξει πάλι... Συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο που θα καταλήξει σε συνεργασίες, οι οποίες χρειάζονται προγραμματικά πλαίσια για να γίνουν εποικοδομητικές και τα οποία δεν υπάρχουν. Γι' αυτό βλέπουμε, ειδικά στον χώρο μας, να δημιουργούνται κινήσεις όπως το Ποτάμι, η κίνηση των 58, η Ελιά. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθειες χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, οι οποίες δίνουν ένα σχέδιο για τη χώρα που να εκπροσωπεί τις αρχές και τις αξίες μας».

* Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου:

«Το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων είναι πολιτικά ορφανό. Ακόμα και αν κάποιοι εκφράζονται περιστασιακά σε κόμματα όπως το Ποτάμι, αισθάνονται ότι δεν ανήκουν στο χώρο, αλλά εκφράζονται περιστασιακά. Αν η κίνηση του Γ. Παπανδρέου δεν παρουσιάσει κάτι καινούργιο και πολιτικά συγκροτημένο, πιστεύω ότι θα έχει την τύχη των άλλων παρόμοιων προσπαθειών... Θα στηρίξω κάθε τέτοια πρωτοβουλία στο βαθμό που οποιοσδήποτε προτείνει πράγματα με ένα συγκεκριμένο σοσιαλιστικό στίγμα που θα θέλει την ελληνική κοινωνία να προχωράει μπροστά... Πιστεύω ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να έχει θετική συνεισφορά, αν φέρνει μια προοπτική στη χώρα με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Όσο υπάρχει πολιτικό κενό, θα υπάρχει χώρος για τη δημιουργία τέτοιων πρωτοβουλιών...».

* Για ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Είναι ένα κόμμα που έχει εκμεταλλευτεί ευκαιριακά την διάλυση του ΠαΣοΚ. Δεν έχει παρουσιάσει τίποτα καινούργιο. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρωτίστως θα έπρεπε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα, αλλά δεν το έχει κάνει γιατί υπάρχουν μικροσυμφέροντα. Αν είδατε κάποια τμήματα του προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα διαπιστώσατε ότι μόνο για κεντροαριστερά δεν μιλάμε. Μιλάμε για μια αριστερά που έχει παρέλθει, μια νοοτροπία εκτός πραγματικότητας που επανέρχεται μόνο για προεκλογικούς λόγους. Θα ήταν άκρως επικίνδυνο αν άνθρωποι που λένε τέτοια πράγματα, τα κάνουν πράξη... Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νομίζει ότι με όλα αυτά μπορεί να κυβερνήσει, είναι βαθιά νυχτωμένος...»

Και κατέληξε: «Στην ελληνική κοινωνία κανένα σχέδιο δεν γίνεται πράξη, αν δεν ενισχύσουμε τους θεσμούς. Σήμερα έχουμε αδύναμους θεσμούς τους οποίους συνεχώς καταπατά η πολιτική ηγεσία... Μέσα από την ενίσχυση των θεσμών, θα χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος... Οποιαδήποτε ενίσχυση της χώρας είναι θετική πολιτική πρόταση. Για να μπορεί όμως να έχει πολιτική ισχύ, πρέπει να γίνει πάνω σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση... Πρέπει να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ του 2009 και πάνω σε αυτή τη βάση να υπάρξει συνεργασία για να πάμε στο εξωτερικό με δυνατή φωνή... Όπως εμφανιζόμαστε στους εταίρους μας, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά μοιάζουν με πολιτικά τερτίπια εξουσίας και όχι ως ουσιαστική πρόταση για την Ελλάδα. Αν υπήρχε μια προοπτική συνεργασιών των κομμάτων, μια δυνατή φωνή προς τα έξω, οι εταίροι θα σταματήσουν να ακούσουν τι έχουμε να πούμε. Δεν αμφισβητώ ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί αν διαπραγματευτεί με σκληρό πολιτικό λόγο και ελπίζω η διαπραγμάτευση να κατλήξει θετικά. Διατηρώ ακόμα τις αμφιβολίες μου όμως».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα