Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 23/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απεργία του μετρό:

«Πρέπει να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και όχι μέτρων. Προφανώς η επίταξη είναι πάνω στο τραπέζι -απ' ό,τι ακούγεται λόγω της μη εφαρμοζόμενης απόφασης της δικαιοσύνης-,

αλλά μπορεί να υπάρχει ακόμα περιθώριο συνεννόησης. Η κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί να μπουν οι εργαζόμενοι του μετρό σε μια διαδικασία υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης, με δεδομένο όμως ότι θα κινηθούν μέσα στα περιοριστικά πλαίσια που διαμορφώνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός εκεί. Άκουσα κάποιες δηλώσεις εργαζομένων που άνοιγαν ένα παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Καλό είναι να μη μιλάμε για εξαιρέσεις. Απ' ό,τι γνωρίζω πληροφορούμαι, στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, μπορούν να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ας μη δούμε ως εξαίρεση αυτό που λέω εγώ, οι εργαζόμενοι ή αυτό που ενδεχομένως μπορεί να δεχτεί το υπουργείο, αλλά ως πλευρά μιας πολιτικής η οποία δεν θα διαφοροποιηθεί γενικά, διότι δεν μπορεί. Αν αρχίσουμε να μπαίνουμε σε εξαιρέσεις χαθήκαμε».

* Για την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή:

«Ήταν μια τόσο έντονη αντιπαράθεση, η οποία μου δημιούργησε πολιτική απώθηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Η καταγγελία και οι λεκτικές υπερβολές -που δεν είναι πια υπερβολές, είναι επιθέσεις άνευ προηγουμένου από εδώ και από εκεί-, δεν μπορούν να βγάλουν σε απολύτως τίποτα από εδώ και μπρος. Δεν μπορεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να χρεώνεται συνολικά, κάθε φορά, για κάθε τι που συμβαίνει, ως καταγγελόμενος χώρος. Από την άλλη, δεν μπορεί και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α παρά να δεχτεί ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να τα ξαναδεί. Υπάρχουν και μερικά πράγματα που πρέπει ο ίδιος να τα περιφρουρήσει για τη δική του αξιοπιστία, γιατί δεν είναι δυνατόν να είναι καταγγελλόμενος. Το παραδέχομαι αυτό, δεν είναι δυνατό κάθε φορά να είναι στο στόχαστρο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και να καταγγέλλεται. Και από την άλλη μεριά και αυτός πρέπει να περιφρουρήσει τη φυσιογνωμία του και τις πολιτικές του από κάθε γραφικότητα, ενδεχομένως, των γραμμών του. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α,μπορεί να ασκήσει σοβαρή πολιτική, έχει τη δυνατότητα και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβόμαστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Όπως σε όλα τα κόμματα, υπάρχουν και γραφικού χαρακτήρα φωνές μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ας τις περιφρουρήσει για τη δική του αξιοπιστία, γιατί όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ως αξιωματική αντιπολίτευση».

* Για τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς:

«Είμαι απολύτως κατηγορηματικός όταν λέω ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν σέβεται τη λειτουργία, τις αποφάσεις και τις προτάσεις της δικαιοσύνης. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κοινωνία που δεν λειτουργεί στη βάση του σεβασμού της δικαιοσύνης και των νόμων, είναι κοινωνία ζούγκλας. Από εκεί και πέρα, βέβαια, όλοι πρέπει να συνεννοηθούμε ότι πρέπει να περιφρουρηθεί απολύτως και η ποιότητα και η λειτουργία της πολιτικής ζωής... Δεν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πολιτική, εάν σε κάθε πολιτική απόφαση επικρέμαται ο πέλεκυς της παραπομπής σε ειδικά δικαστήρια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα