Ο Σ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, μίλησε στις 13/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας:

«Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους που θεωρούν ότι θα μπορούσα εγώ να φέρω σε πέρας αυτόν τον αγώνα και αυτή την δουλειά στην συνέχεια. Πλην όμως,
δεν θα είμαι υποψήφιος, γιατί κυρίως στέκομαι στο ότι -πράγμα το οποίο είναι και η θέση του κόμματός μας-, η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές αυτές θα στηρίξει ανθρώπους από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίοι έχουν αποδείξει στον ιδιωτικό τομέα, στην πορεία τους μέχρι τώρα -με τα όποια πολιτικά τους πρόσημα-, ότι προσφέρουν και είναι ικανοί να διαχειριστούν αφενός, το πολύ κρίσιμο για την ανάπτυξη του τόπου ΕΣΠΑ -το οποίο ξεκινάει- και αφετέρου, την πολιτική τύχη της περιοχής τους, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα πρόσωπα με νέες λογικές. Εγώ έχω την έδρα μου στην Αθήνα, η οικογένειά μου βρίσκεται στην Αθήνα και η δουλειά μου το ίδιο. Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής, ως εκ τούτου είναι αδύνατον για εμένα να αναλάβω αυτή την ευθύνη, παρότι είναι ιδιαίτερα τιμητική...
Δεν θα έχουμε κομματικούς υποψήφιους, αλλά θα στηρίξουμε τους υποψήφιους που πιστεύουμε από τις τοπικές κοινωνίες».

Δημοσιογράφος: Αυτό και για τις μεγάλες περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους;

Σ. Λιβανός: «Η άποψή μου είναι πως ναι... Ο καθένας από εμάς έχει το πολιτικό του πρόσημο και αν είναι στην ενεργό πολιτική, με τον α ή β τρόπο, προφανώς έχει και μια πολιτική ιδιότητα. Αλλά αυτή καθεαυτή η πολιτική του ιδιότητα δεν πρέπει να είναι το κριτήριο για το οποίο επιλέγεται να είναι υποψήφιος, είτε σε έναν μεγάλο δήμο, είτε σε έναν μικρό, είτε σε μια περιφέρεια. Εύχομαι έτσι να λειτουργεί από εδώ και πέρα η τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτον γιατί το μοντέλο αυτό είναι αναγνωρισμένο παντού ότι λειτουργεί καλύτερα και δεύτερον, διότι η κοινωνία το έχει καταλάβει πολύ καλά και αν κοιτάξει κανείς τις ποιοτικές μετρήσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, είναι συντριπτική η πλειοψηφία των Ελλήνων που ζητούν ακομμάτιστες υποψηφιότητες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αν εννοείτε ότι δεν πρέπει ένα πρόσωπο, ακόμα και αν αυτός είναι ο πρόεδρος του κόμματος που κυβερνά, να καθορίζει με προσωπικά και μη πολιτικά κριτήρια τις λίστες, σ' αυτό συμφωνούμε. Αλλά, νομίζω ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το έχει αποδείξει. Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Λειτουργεί πολιτικά και νομίζω ότι τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, από τότε που ανέλαβε τη Νέα Δημοκρατία και αφού μπήκε στην κυβέρνηση, έχει αποδείξει ότι σκέφτεται κυρίως τεχνικά».

* Για τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν και την διακυβέρνηση Καραμανλή:

«Δεν έχουμε διαρρήξει τις σχέσεις μας με εκείνη την περίοδο. Πολιτικά έχουμε αναλάβει όλο το κόστος για τα μη πεπραγμένα εκείνης της κυβέρνησης και αυτό νομίζω ότι είναι σαφές. Αυτή τη στιγμή ακολουθείται ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης με άλλες προτεραιότητες και κυρίως άλλους ανθρώπους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης εκείνης και το κόμμα το οποίο ήταν τότε στην κυβέρνηση, έχουν ευθύνες για το αν κάποια από τα στελέχη τα οποία επελέγησαν για κάποιες θέσεις, συμπεριφέρθηκαν με έκνομο ή ηθικά απαράδεκτο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς στη Νέα Δημοκρατία και διακονούν τις ιδέες της και ακόμα περισσότερες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ψήφιζαν τη Νέα Δημοκρατία, ευθύνονται για το αν ο α' ή ο β' πολιτικός ή ο α' ή β'΄τεχνοκράτης που ορίστηκε σε μια θέση από τον πολιτικό έκανε κάτι το οποίο δεν έπρεπε να κάνει. Αντιθέτως, επί των ημερών μας, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ, υπάρχει το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα βγει στην επιφάνεια οτιδήποτε. Βγαίνουν αυτά που βλέπουμε σήμερα και θα βγουν και άλλα στο μέλλον».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα