Ο Π. Σκουρλέτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στις 16/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενο δημοψηφίσματος:

«Κατ' αρχήν είστε ο ραδιοφωνικός σταθμός που ανέδειξε αυτό το θέμα, διότι πριν δύο μέρες το ζήτημα αυτό ετέθη από ερώτηση δικής σας δημοσιογράφου προς υποψήφια για την ευρωλίστα. Άρα κι εσείς εάν με ρωτάγατε αυτή τη στιγμή τι θα κάνατε με ένα άλλο θέμα, θα ήμουν υποχρεωμένος
να σας απαντήσω και να σας πω τη σκέψη μου. Το λέω αυτό εισαγωγικά, διότι εμείς δεν έχουμε πει ότι υπάρχει κάποια απόλυτη πρόθεση ή δέσμευση ότι μέσα σε αυτά που θα κάνουμε -εάν κι εφόσον βρεθούμε στην κυβέρνηση-, είναι να προσφύγουμε σε ένα δημοψήφισμα. Αυτό το οποίο έχουμε πει, βεβαίως, είναι ότι στη δική μας προσπάθεια θέλουμε αρωγό την ίδια την κοινωνία, τον λαό. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, ενδεχομένως, να είναι και η προσφυγή σε ένα δημοψήφισμα, που σε καμία περίπτωση όμως -κι αυτό το έχουμε αποσαφηνίσει-, δεν θα έχει το θέμα του νομίσματος, για παράδειγμα. Διότι τώρα -προφανώς όχι τυχαία-, όλοι θέλουν να συσχετίσουν αυτό το ενδεχόμενο, με το εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα θέσει προς τον ελληνικό λαό το ζήτημα της παραμονής στην ευρωζώνη... Έτσι έχουν τεθεί τα πράγματα... Πάει μία κυβέρνηση, παίρνει μία απόφαση στην ελληνική Βουλή και ξεκινάει την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή όποιους εν πάση περιπτώσει συναντήσει. Ενδεχομένως να κρίνει -για να είναι ακόμα πιο ισχυρή η στάση ή η θέση της-, να πει ότι εγώ θέλω να έχω και τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού σε αυτό που πάω να κάνω. Δεν είναι κακό αυτό. Κι εμείς δεν το φοβόμαστε, διότι φιλοδοξούμε να έχουμε μία άλλη σχέση με την ίδια την κοινωνία».

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω πόσο πραγματικά χρήσιμο είναι, πάντως...

Π. Σκουρλέτης: «Μα γι' αυτό κι εμείς ουδέποτε έχουμε πει, ούτε στο πρόγραμμά μας υπάρχει, ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι εκείνο, το δεύτερο είναι το δημοψήφισμα. Δεν το έχουμε πει αυτό...».

* Για τα ψηφοδέλτια και την έννοια της ανανέωσης της πολιτικής:

«Δεν πρέπει κανείς να προσεγγίζει την έννοια της ανανέωσης, προφανώς, ούτε μόνο με ηλικιακά κριτήρια -νέα στην ηλικία πρόσωπα, δηλαδή-, ούτε σε σχέση με κάποια καινούργια πρόσωπα στον χώρο της πολιτικής, ανεξαρτήτου ηλικίας. Είναι θέμα πολιτικών χαρακτηριστικών. Δηλαδή, θέλεις απλά και μόνο να βάζεις ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μία αναγνωρισιμότητα, είναι φαντεζί, κάνουν θόρυβο; Ή θέλεις πραγματικά να αποτυπώσεις -μέσα από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου σου-, όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που -για παράδειγμα-, βρέθηκαν στο στόχαστρο της κοινής μνημονιακής πολιτικής τα τελευταία χρόνια; Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο. Γι' αυτό και ακούσατε και είδατε ονόματα όπως της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση μετανάστριας, με άδεια παραμονής κι εργασίας στη χώρα μας, που υπέστη την βάρβαρη μαφιόζικη επίθεση και ακόμα και μέχρι σήμερα έχει πολλά προβλήματα στην υγεία της. Υπάρχουν άνθρωποι από το χώρο των καθηγητών του πανεπιστημίου, αλλά και των καθηγητών που διώχνονται από τα σχολεία σήμερα, όπως ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ».

Δημοσιογράφος: Χωράει ανάμεσα σε αυτούς ο κ. Λαζόπουλος; Γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για το ότι υπάρχουν επαφές -και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο-, του κ. Τσίπρα, με τον κ. Λαζόπουλο, για να δεχθεί...

Π. Σκουρλέτης: «Κατ' αρχήν δεν έχει έρθει το όνομα του κ. Λαζόπουλου σε καμία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας ή στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Άρα είναι μία συζήτηση την οποία κάνουμε, όπως και για οποιονδήποτε άλλο θα μπορούσατε να με ρωτήσετε αυτή τη στιγμή. Προφανώς χωρούν κι άνθρωποι οι οποίοι...».

Δημοσιογράφος: Επειδή βάλατε ένα πλαίσιο νωρίτερα και μιλήσατε για φαντεζί...

Π. Σκουρλέτης: «Εγώ σας λέω να μην είναι μόνο αυτό το θέμα. Εμένα με ενδιαφέρει ένα περιεχόμενο και σε τελική ανάλυση, ο κόσμος κρίνει, προφανώς, πλέον, με τον σταυρό. Δεν είναι μία λίστα διορισμένων, όπως την προηγούμενη φορά».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Λαζόπουλος δεν αδικεί λίγο την παρουσία της Σίας Αναγνωστοπούλου ή του Δημήτρη Χριστόπουλου στο ψηφοδέλτιο;

Π. Σκουρλέτης: «Εγώ -ας πούμε-, ενστερνίζομαι πάρα πολύ την επιχειρηματολογία και την προβληματική της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία τελικά δεν συμμετέχει στην ευρωλίστα της Νέας Δημοκρατίας, παρότι είναι μία άξια -με βάση τις δικές της απόψεις, που δεν είναι δικές μου-, ευρωβουλευτής, η οποία δεν κατέβηκε υποψήφια, γιατί λέει "εγώ δεν μπορώ να συναγωνίζομαι με τον χ άνθρωπο, ο οποίος με διάφορους τρόπους, ανεξαρτήτως ουσιαστικών προσόντων, κατεβαίνει συνυποψήφιός μου". Αυτό έχει μία βάση. Αλλά νομίζω ότι ακριβώς αυτό θέλαμε να αναδείξουμε. Μία χημεία, μία ισορροπία, στο δικό μας ψηφοδέλτιο όπου να αποτυπώνεται όλο αυτό το εύρος των κοινωνικών ομάδων και προβλημάτων... Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε στο ψηφοδέλτιό μας ένα τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων, που να μην προσδιορίζονται με βάση την κομματική τους ιδιότητα, αλλά με βάση την κοινωνική τους δράση και την ευρύτερη κοινωνική τους παρουσία...
Σε αυτές τις ευρωεκλογές τα πράγματα είναι αμείλικτα. Έχουμε, ουσιαστικά, δύο εναλλακτικά σχέδια για την Ελλάδα και την Ευρώπη, που συγκρούονται στο πλαίσιο των προσεχών ευρωεκλογών...».

* Για το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών και το ενδεχόμενο συνεργασίας:

«Είμαστε σε συζήτηση και πολύ πιθανόν -όχι πολύ πιθανόν, έχουμε σχεδόν κλείσει-, να συνεργαστούμε στις ευρωεκλογές με ανθρώπους, οι οποίοι αποχώρησαν από τη Δημοκρατική Αριστερά, από μία -ας το πούμε έτσι-, αριστερόστροφη πορεία και οπτική. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, το θέμα των συνεργασιών πάντοτε τίθεται σε μία πολιτική βάση. Αυτό που μας χαρακτηρίζει -από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε η χώρα μας απέναντι στο μνημόνιο και σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της Τρόικας-, ήταν μία ενωτική πρόταση, μία ενωτική παρουσία, κι απευθυνθήκαμε σε δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, που αποδεσμεύονται από τις μνημονιακές λογικές. Αυτό είχε πολύ λίγη ανταπόκριση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Είχε μεγάλη ανταπόκριση στο επίπεδο της κοινωνίας και των ψηφοφόρων. Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε ένα μεγάλο βαθμό και την απότομη -ας πούμε-, αύξηση της δύναμης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εξακολουθούμε κι έχουμε πάνω στο τραπέζι αυτή την πρόταση. Άρα πια το ερώτημα δεν είναι απέναντι σε εμάς, αλλά στους άλλους. Πώς αντιλαμβάνονται ότι στις παρούσες συνθήκες -κρατώντας προφανώς τα χαρακτηριστικά σου, την αυτονομία σου, την ιδιαίτερη στρατηγική σου-, κρίνεις ότι υπάρχει ένα βασικό επίδικο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα