Ο Π. Σκοτινιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, μίλησε στις 23/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το περιεχόμενο της επιστολής των πέντε δημάρχων:

«Έχει γίνει αντιληπτό ότι οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια και οι βουλευτές είμαστε θεσμοί που αναδεικνυόμαστε με άμεση και καθολική ψηφοφορία από το εκλογικό σώμα. Δεν είμαστε συνδικάτο δεν είμαστε ΑΔΕΔΥ ή ΠΟΕ
- ΟΤΑ, ούτε ΓΣΕΕ. Είμαστε εκλεγμένοι καθολικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αποτελούμε θεσμό άσκησης δημόσιας, τοπικής εξουσίας. Κατά συνέπεια, έχουμε διασφαλισμένη την θεσμική μας αυτοτέλεια πάντα από το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή χάρτα τοπικής αυτονομίας. Συνεπώς δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις ερήμην ενός θεσμού με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Ήταν η κόκκινη γραμμή, αν θέλετε, το τελευταίο καμπανάκι, όταν καταργήθηκαν υπηρεσίες του σκληρού πυρήνα των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των δήμων και αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Η τάση στην Ευρώπη, σε όλες τις δημοκρατικές πολιτισμένες χώρες είναι περισσότερη αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Εδώ γίνεται μια συντηρητική αναδίπλωση, μια αντίστροφη τάση να αφαιρούνται αρμοδιότητες από την αυτοδιοίκηση και να επιστρέφουν στο κεντρικό κράτος. Αυτό ήταν ένα καμπανάκι στο οποίο έπρεπε να αντιδράσουμε, θεωρώντας ότι η επίθεση που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση έχει καινούργια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι απλά ότι περιορίζονται οι οικονομικοί πόροι, λίγο πάνω, λίγο κάτω...».

Και πρόσθεσε: «Αναζητούμε ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί, στοιχείο του οποίου πρέπει να αποτελεί και η χρηματοδότηση των δήμων. Θα δούμε δηλαδή και το θέμα αυτό, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί».

* Για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση:

«Στην τελευταία γενική συνέλευση των δημάρχων ήταν πολύ έντονο το αίτημα να φτάσουμε μέχρι και τις παραιτήσεις. Προσωπικά διαφωνώ με την λογική του "θέτω την παραίτηση στην διάθεση της ΚΕΔΕ". Η παραίτηση ή γίνεται ή δεν γίνεται. Αυτό όμως το οποίο επεσήμανα και στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ και στην συνέχεια με σχετική αρθρογραφία, είναι ότι σε αυτή την δύσκολή συγκυρία κατά την οποία οι δήμοι είναι το τελευταίο αποκούμπι σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δήμους ακυβέρνητους. Να δημιουργήσουμε ακυβέρνητες κοινωνίες σε δημοτικές εκλογές αφού έχουν διαλυθεί τα πάντα. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, αυτό ήταν μια προσωπική μου πρόταση. Αυτό που θα μπορούσε να προταθεί από πλευράς ΚΕΔΕ θα ήταν η επίσπευση των δημοτικών εκλογών αντί δηλαδή να μιλάμε για μετάθεση προς το μέλλον να ζητήσουμε επίσπευση .Αμέσως μετά το καλοκαίρι...».

Δημοσιογράφος: Για τον Σεπτέμβριο, δηλαδή ,φθινόπωρο;

Π. Σκοτινιώτης: «Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, δεν έχει σημασία, αρκεί να φτάσουμε συντεταγμένα χωρίς να διαλυθούν τα πάντα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα