Ο Π. Σγουρίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, μίλησε στις 7/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Σταμάτη Ζαχαρό.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Το υπουργείο μας προσπαθεί πρώτον, με ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων, να ενισχύσει την αγροτιά στην βάση του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας και από την άλλη πλευρά απέναντι στους θεσμούς να κάνει κάποιες προτάσεις, ώστε να μπορέσει να εξισορροπήσει αυτά που ζητούν οι θεσμοί... Η χώρα έχασε έναν οικονομικό πόλεμο, αυτή την ώρα βρίσκεται σε συνθηκολόγηση και στη βάση αυτή πρέπει το βάρος αυτής της συνθηκολόγησης

να το μοιραστούμε όλοι και μάλιστα δίκαια...Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το φορολογικό επίπεδο που υπάρχει, κάνοντας κάποιους εκσυγχρονισμούς που θα βοηθήσουν τον ίδιο τον αγρότη. Λέμε, λοιπόν, ότι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει να πληρώνει φόρο 13% επί των κερδών του και να δίνει προκαταβολή 50%. Οι προτάσεις που υπάρχουν από την άλλη πλευρά είναι να πληρώνει φόρο 26% και να δίνει προκαταβολή 100%».

* Για αξιοποίηση πόρων:

«Τα χρήματα λείπουν από την αξιοποίηση των πόρων. Αυτή τη στιγμή οι πόροι "λιμνάζουν" και δεν αξιοποιούνται. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους... Αυτή τη στιγμή είμαστε στο ν+2 στο προηγούμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης -το οποίο έπρεπε να λήξει το 2013 και τελικά λήγει τέλος του 2015- και στο προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας και ακόμα δεν έχουμε απορροφήσει τους πόρους για λόγους δυσλειτουργιών. Είναι αρκετά δισεκατομμύρια. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το αναπτυξιακό πακέτο το οποίο λέμε ότι με το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2016 και διαρκεί μέχρι το 2020 -το οποίο ανέφερε και ο πρωθυπουργός- και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας που είναι μισό δισεκατομμύριο, να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους πόρους και μάλιστα πολλαπλασιαστικά. Δηλαδή, αντί να βγάλουμε το μέτρο των νέων αγροτών άπαξ σε όλη την επταετία, να το βγάζουμε σταδιακά, κάθε χρόνο, ώστε να μπορούν να εντάσσονται καινούργιοι, όταν κάποιοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το μέτρο αυτό. Μιλάμε για καινοτομία και στο θέμα της απορρόφησης των πόρων... Δεν έχει τεθεί το ζήτημα αυτό στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να τεθεί τον Οκτώβριο... Δεν είναι προαπαιτούμενο. Ο διάλογος επί αυτού ξεκίνησε στη βάση του εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος και στη βάση ότι θα πρέπει να υπάρξουν διάφοροι πόροι. Εκεί πάνω πάει το ζήτημα ότι η φορολογία μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη...».

* Για αγροτικές επιδοτήσεις:

«Εφόσον μας δοθεί πολιτικός χρόνος, το υπουργείο μας θα μπει σε μια διαφορετική βάση που θα το κάνουμε να είναι υπόδειγμα και στην Ευρώπη. Θα δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις σε επίπεδο καινοτομίας - έρευνας -σήμερα η έρευνα μας είναι σκόρπια...Οι επιδοτήσεις θα δοθούν. Το δυστύχημα είναι ότι δυστυχώς παίρνουμε τις επιδοτήσεις και πληρώνουμε πρόστιμα. Αυτό που είπαμε ο κ. Αποστόλου και εγώ όταν ήρθαμε σε αυτό το υπουργείο ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ξανά πρόστιμα όσον αφορά στο υπουργείο μας... Έχω ένα δισεκατομμύριο βεβαιωμένες υποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληρώσω... Άρα, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε; Κανένα πρόστιμο, αξιοποίηση των πόρων, έρευνα, τεχνολογία, εφαρμογή και παραγωγή».

* Για εκλογές:

«Κανονικά η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Το έχω πει χίλιες φορές. Η χώρα, αυτή τη στιγμή, μετά τη συνθηκολόγηση πρέπει να μπει στην παραγωγή, να έχει ένα καινούργιο πατριωτικό όραμα, να ανορθωθούμε και διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να είμαστε "ζήτουλες". Δυστυχώς, όμως, επειδή πολλές φορές τα αδιέξοδα λύνονται με εκλογές, θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Μπορεί να γίνουν πριν ή μετά το συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα