Ο Π. Παναγιωτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο λέκτορας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγής Παναγιωτόπουλος, μίλησε στις  11/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Αυτή τη στιγμή, ο κ. Παπαδήμος έχει μια δυναμική κοινωνική, σιωπηρή δυναμική, μια σαφή κοινωνική αποδοχή και μια προσδοκία, όχι υπερβολική, αλλά πάντως μια προσδοκία και υπάρχει και μια καινούργια δυναμική -η οποία προηγείται του κ. Παπαδήμου-,
αυτή της "αγκύρωσης" της Ελλάδας, όχι μόνο στο ευρώ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη τομή των δεκαπέντε τελευταίων ημερών. Στέκομαι περισσότερο στο ότι οι δραματικές αυτές δεκαπέντε ημέρες, συμπύκνωσαν το δράμα δύο ετών, αλλά το έφεραν σε τριβή με την πραγματικότητα...».

Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι η κρίση, μέσα στην κρίση που ζήσαμε, βοηθάει στο να κρυσταλλωθούν επιτέλους οι επιλογές αυτής της κοινωνίας. Η μία είναι να βγούμε από όλα αυτά, από το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δημοκρατική συντεταγμένη πολιτεία και αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο βρίσκεται στα όρια του, αλλά που μπορούμε ενδεχομένως να το ξαναφτιάξουμε... Αυτή είναι η επιλογή χονδρικά της Αριστεράς. Και υπάρχει και μια άλλη, που είναι επιλογή με μέτριους συμμάχους, πολύ μέτριους, με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, με τεράστιο έργο μπροστά μας. Αυτές είναι οι δύο επιλογές...».

Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια ήττα του κ. Παπανδρέου μόνο προσωπική. Είναι μια ήττα, η οποία ίσως ιστορικά αποδειχτεί ότι ήταν και σωτηρία. Δεν είναι μόνο μια ήττα του κ. Σαμαρά, ο οποίος αναδιπλώνεται και κάνει μια στροφή 180 μοιρών, είναι και μια ήττα διαφόρων ηγεσιών, τυπικών και άτυπων, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μέχρι τις δημοσιογραφικές ηγεσίες της χώρας. Αυτό, δηλαδή, που μας προκύπτει με βία, με δυσκολία, με πόνο και με αγωνία είναι μια πρώτη ήττα αυτού του "θολού" χώρου που ζούσε μέσα από ένα κράτος που έπαιρνε δανεικά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα