Ο Π. Κουρουμπλής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλήσε την 1/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Φρόσω Ζαγορίτου και Γιάννη Θεοδόση.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

«Το σύστημα υγείας είναι πλέον "γηρασμένο", δεδομένου ότι από τη δεκαετία του '80 που ξεκίνησε σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το προσωπικό αρχίζει να συνταξιοδοτείται τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι που μένουν είναι πολύ κουρασμένοι. Τα τελευταία πέντε

χρόνια δεν υπήρξε ανανέωση λόγω της κρίσης και αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα, ελλείψεις και κενά, ειδικά στην περιφέρεια... Είναι, λοιπόν, μεγάλο ζήτημα να βρούμε έναν τρόπο να αρχίσει το σύστημα να "αιμοδοτείται"... Θα ξεμπλοκάρουμε παλιούς διαγωνισμούς που λόγω της κρίσης έμειναν πίσω... Αύριο θα συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για την άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας... Θα δοθεί "αστραπιαία λύση" για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού ειδικά για τις μονάδες εντατικής θεραπείας... Η επαρχία πάσχει από έλλειψη γιατρών και θα δοθούν κίνητρα, όπως η μονιμότητα, ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία».

* Για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και την φαρμακευτική πολιτική:

«Θα υπάρξουν αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, καθώς από εκεί μπορούν να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του συστήματος... Θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία και το 1 ευρώ ανά συνταγή...».

* Για τα γενόσημα φάρμακα:

«Θα παραμείνουν μόνο τα ποιοτικά γενόσημα φάρμακα... Τα ελληνικά γενόσημα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι υψηλής ποιότητας και πιστότητας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα...».

* Για τον ΕΟΠΥΥ:

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας στρατηγικός φορέας στον οποίο θα γίνουν όσες διορθώσεις χρειαστούν για να λειτουργήσει καλύτερα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα