Ο Π. Κοκκόρης στον ΑΘΗΝΑ984

O γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, μίλησε στις 11/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αφαλιστικά ταμεία:

«Όλοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μέσω μιας απλής αίτησης. Για το ΙΚΑ θα πρέπει να αφορά στην περίοδο που υποβάλλεται, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Άρα, 1η Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να υπάρχει εκκρεμότητα.

Αυτή είναι η μόνη βασική προϋπόθεση. Αν μιλήσουμε για οφειλέτες του ΟΑΕΕ, πρέπει να έχουν καταβάλλει τις εισφορές Ιουλίου - Αυγούστου, οπότε από 1η Οκτωβρίου και μετά, αν, για παράδειγμα, κάποιος πάει Νοέμβριο, όλα αυτά τα ποσά των τρεχουσών οφειλών θα πρέπει να έχουν καταβληθεί και με μία απλή αίτηση ο ενδιαφερόμενος να υπαχθεί στο σύστημα της ρύθμισης, η οποία προβλέπει από 12 έως και 100 δόσεις. Για ποσά κύριας οφειλής κάτω των 15.000 ευρώ, οι δόσεις είναι έως 100. Σε περιπτώσεις οφειλής άνω των 15.000 ευρώ, οι δόσεις φθάνουν τις 72. Το επιτόκιο είναι της τάξης του 4,56%, αντί του 8,05% που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση. Προσαυξήσεις, εκπτώσεις και όλα αυτά είναι από 20 - 100%, σε αντίθεση με την προηγούμενη ρύθμιση που ήταν από 25 - 50%. Το επιτόκιο καθυστέρησης δόσης είναι 2%, σε αντίθεση με την προηγούμενη που ήταν 15%. Καταβολή δόσης θα έχουμε την 21η ημέρα κάθε μηνός και όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα ρύθμισης θα γίνεται επανυπολογισμός του επιτοκίου από 1ης Ιανουαρίου του 2013 που είχαν υπαχθεί, όχι με το επιτόκιο που είχε τότε υπολογιστεί στο 8,05%, αλλά με το νέο επιτόκιο του 4,56% και επιπλέον θα έχουν και έκπτωση 20%. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι με τη ρύθμιση αυτή έχουμε επιχειρήσει ένα ευνοϊκότερο, δικαιότερο και πιο ευέλικτο σύστημα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο στόχος είσπραξης;

Π. Κοκκόρης: «Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το 1 δισ. ευρώ».

Δημοσιογράφος: Επί του συνόλου;

Π. Κοκκόρης: «Εξαρτάται... Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι περίπου 19 δισ. ευρώ. Οπότε -όπως αντιλαμβάνεστε-, πρέπει να δούμε ποια ποσά είναι εισπράξιμα και ποια όχι, διότι κάποιες εταιρίες έχουν πτωχεύσει ή έχουν κλείσει».

Δημοσιογράφος: Άρα πηγαίνετε για το 10% στην ουσία;

Π. Κοκκόρης: «Επειδή αυτή η ρύθμιση ελαφρύνει τους οφειλέτες, πιθανόν να ξεπεράσει οποιεσδήποτε προβλέψεις, διότι παύει και η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων. Δηλαδή, αν είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, παύει. Εάν είχε επιβληθεί ποινή, διακόπτεται, όπως και οποιαδήποτε κατάσχεση επί κινητών ή ακινήτων. Παράλληλα, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα για ένα μήνα...».

* Για πρόωρες συντάξεις:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μειωμένες συντάξεις ή αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε σχέση με τα όρια ηλικίας και το ποσό των συντάξεων».

Δημοσιογράφος: Για τις πρόωρες συντάξεις, πιέζεστε από την τρόικα και τι θα κάνετε;

Π. Κοκκόρης: «Δεν θα ήθελα ν' αναφερθώ σ' επίπεδο δανειακών υποχρεώσεων. Θα έλεγα, όμως, ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, κάθε πλευρά λέει τα δικά της. Εμείς, λοιπόν, επιδιώκουμε το συμφέρον της χώρας. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Εμείς βάζουμε τέτοιες γραμμές και σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θέλουμε το δικό μας καλό...».

Δημοσιογράφος: Είναι για το συμφέρον της χώρας το να διατηρηθούν οι πρόωρες συντάξεις;

Π. Κοκκόρης: «Όχι. Αλλά από την άλλη πλευρά, οτιδήποτε και να γίνει, σας το λέω απλά, χειρίζεται σε υψηλό επίπεδο και η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση έχει κόκκινες γραμμές».

Δημοσιογράφος: Είναι κόκκινη γραμμή οι πρόωρες συντάξεις;

Π. Κοκκόρης: «Ήταν προς το συμφέρον της χώρας όλα αυτά που γίνονταν με κάποιες λαθεμένες πρακτικές στο παρελθόν; Όταν κάποιοι, που ύψωναν φωνές και είχαν διαφορετική άποψη, θα έπρεπε να είχαν υψώσει δυνατότερες φωνές για να είχαν ανατρέψει τα κακώς κείμενα, τότε, να μην είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε σωρευτικά σήμερα; Ασφαλώς και όχι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα