Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 29/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τα χίλια προαπαιτούμενα και την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας:

«Αυτό είναι θέμα δεσμεύσεων της Ελλάδας. Ο αριθμός χίλια μην σας τρομάζει. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να έχουν γίνει όλα μέχρι τώρα. Ορισμένα είναι και μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Υπάρχουν πολλά και αυτό που θέλουν να τονίσουν είναι ότι η επερχόμενη αξιολόγηση...».

Δημοσιογράφος: Πρόκειται και για διοικητικές πράξεις;

Π. Καρβούνης: «Είναι μικρά, μεσαία και μεγάλα. Αυτό που θέλουν να τονίσουν, λέγοντας ότι υπάρχουν 1.000 πράγματα να γίνουν, είναι ότι αυτή η αξιολόγηση δεν είναι όπως οι προηγούμενες. Είναι η τελευταία αξιολόγηση και η πιο δύσκολη, η πιο μεγάλη. Θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος και πρέπει και να κλείσουν όλα τα θέματα. Συνεπώς, είναι μια μακριά αξιολόγηση και γι' αυτό το λόγο έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει σε δύο φάσεις...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η κυβέρνηση θα το κρίνει και έχει το χρόνο τις επόμενες εβδομάδες ακόμα καλύτερα, διότι μαζί με την αξιολόγηση που θα γίνει για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, θα γίνει και μια αξιολόγηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».

Δημοσιογράφος: Το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή;

Π. Καρβούνης: «Δηλαδή, ακριβώς πόσα λεφτά χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια και αν αυτά τα χρήματα συμφέρει την Ελλάδα να τα πάρει από το ΔΝΤ, όπως έχει προβλεφθεί ή αλλιώς, πώς. Αυτό θα το κρίνει τελικά η Ελλάδα. Αυτό που έχει σημασία αυτή την στιγμή είναι να επικεντρωθούμε στις τρέχουσες υποχρεώσεις της Ελλάδας, δηλαδή στις μεταρρυθμίσεις και στην πρόοδο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014, ούτως ώστε να βγει ένα σαφές μήνυμα για τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα και πώς μπορεί να τις ικανοποιήσει και τελικά αυτό θα το αποφασίσει η Ελλάδα... Επειδή δεν είναι απλοί δανειστές, αλλά είναι και εταίροι. Δεν μας δίνουν μόνο δάνεια, αλλά και άπειρες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, δωρεάν, για να χτίζουμε την Ελλάδα -δεν υπάρχει έργο στην Ελλάδα που να γίνεται χωρίς τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, πρέπει να συμφωνηθεί ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια, το οποίο να είναι αξιόπιστο. Είδαμε την περασμένη εβδομάδα ότι τα spreads, δηλαδή ο εξωτερικός δανεισμός ανέβηκε για την Ελλάδα όσον αφορά το επιτόκιο, διότι οι αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη 100% στην χώρα μας, εάν η χώρα μας αφεθεί ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει... Ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει το 100% της αξιοπιστίας των αγορών, άρα οι αγορές πρέπει να βλέπουν ότι πρώτον, κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, δεύτερον υπάρχει μια εποπτεία και τρίτον, έχουμε και ένα "μαξιλάρι". Δηλαδή, εάν οι αγορές μας δανείζουν σε πολύ υψηλό, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει στην άκρη ένα ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση που το έχει ανάγκη, που οι αγορές δίνουν πολύ υψηλά επιτόκια».

* Για τις απαιτήσεις της τρόικας, όσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό:

«Ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις, που λέει πως θα εγκρίνονται οι ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ ομαδικές απολύσεις. Υπάρχουν μια σειρά από τέτοια θέματα, τα οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή την στιγμή θα γίνει διαπραγμάτευση και αν πρέπει ν' αλλάξουν ορισμένα πράγματα, θ' αλλάξουν. Γι' αυτό έρχονται εδώ. Αλλιώς, η αξιολόγηση θα γινόταν με email. Έρχονται για να δουν, για να συζητήσουν και για να βρουν την καλύτερη λύση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα