Ο Π. Καψής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Παντελής Καψής, μίλησε στις 27/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνάντηση με την Τρόικα στο Παρίσι:

«Θεωρώ ότι η μετακόμιση στο Παρίσι, απλώς έχει συμβολικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Τα σπουδαία θα έρθουν αργότερα, όταν αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Δεν έχω την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή θα γίνουν πάρα πολύ σημαντικά
πράγματα. Βέβαια, υπάρχουν στο τραπέζι μία σειρά ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν -οι φόροι στα καύσιμα και όλα αυτά-, τα οποία προφανώς είναι σημαντικά, αλλά τα πολύ σημαντικά θα έρθουν αργότερα».

* Για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα:

«Είναι μία συζήτηση που εμείς την έχουμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Και αυτή πιστεύω ότι έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, ιδίως για εμάς, στην Ελλάδα, που όλοι γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ ουσιαστικά πίεζε για μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους, από την πρώτη στιγμή. Κι εξακολουθεί να πιέζει. Άρα δεν είμαι απολύτως βέβαιος, τι θέλουμε να δείξουμε, ζητώντας την αποχώρηση του ΔΝΤ. Συμβολικά ναι, αλλά επί της ουσίας, ποιο θα είναι το κέρδος; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος. Ίσως αυτές οι επιθεωρήσεις που γίνονται να πάρουν άλλο χαρακτήρα. Αλλά, επαναλαμβάνω, το ΔΝΤ σε αυτή την ιστορία -αν θέλετε-, στήριζε περισσότερο, με μία έννοια, τις προσπάθειες της Ελλάδας να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρέος».

* Για την κεντροαριστερά και το συνέδριο:

Δημοσιογράφος: Θα γίνει το συνέδριο; Γίνονται προσυνεδριακές διαδικασίες; Υπάρχει κινητικότητα;

Π. Καψής: «Νομίζω ότι θα μπορούσα να σας κάνω κι εγώ την ίδια ερώτηση. Έχει περάσει ένα διάστημα χωρίς να έχει γίνει τίποτα. Νομίζω ότι έχουμε αργήσει. Εάν είναι να κάνουμε αυτό το συνέδριο, πρέπει γρήγορα να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να υπάρξει συνέχεια στα όσα είχαν, περίπου, αποφασιστεί. Να συγκροτηθούν οι οργανωτικές επιτροπές, ένα συντονιστικό όργανο της Ελιάς. Νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει αδικαιολόγητα».

Δημοσιογράφος: Τίποτε δεν έχει γίνει από όλα αυτά; Το συνέδριο ήταν για τον Οκτώβριο...

Π. Καψής: «Είναι να γίνει τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα κι αυτό είναι δυσάρεστο».

* Για το ενδεχόμενο έκτακτων πολιτικών γεγονότων, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Δεν μπορώ να έχω μία έγκυρη εκτίμηση. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κινητικότητα, γίνονται κάποιες συζητήσεις κι ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε εκλογή Προέδρου από τη σημερινή Βουλή. Αλλά, ειλικρινά, είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να εκτιμήσω με στοιχειώδη σιγουριά».

* Για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Φ. Κουβέλη:

«Νομίζω ότι θα ήταν μία πάρα πολύ καλή περίπτωση για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται κάθε δύο χρόνια εκλογές και ότι πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός στους θεσμούς. Να γίνει η εκλογή με όρους εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι για να εκβιαστούν αποτελέσματα. Είναι και ένα καλό μάθημα για την δημοκρατική παράταξη που στο παρελθόν έκανε και η ίδια τέτοια λάθη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα