Ο Π. Καψής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Παντελής Καψής, μίλησε στις 7/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:

Π. Καψής: «Έχουμε μια Βουλή με πάρα πολλά κόμματα, χωρίς σαφή πλειοψηφία. Έχουμε ένα διχασμό μέσα στο εκλογικό σώμα, σε απόψεις σε σχέση με το μνημόνιο, φιλοευρωπαϊκές, να προχωρήσουμε μέσα στο ευρώ, στις διαρθρωτικές αλλαγές και άλλες που ζητάνε απεμπλοκή, στάση πληρωμών
ή οτιδήποτε άλλο. Όλο αυτό και μαζί μια άνοδος ακραίων φωνών, το οποίο είναι πολύ δυσάρεστο-, όλα αυτά περιπλέκουν το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας, αλλά ευθύνη μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν με τα σημερινά δεδομένα. Γιατί δεν έχουμε περιθώριο να εξωκοίλουμε».

Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως είναι, γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, να ζητήσει μια κυβέρνηση Παπαδήμου, για παράδειγμα, το βλέπετε μπροστά; Το εξετάζετε; Το συζητάτε;

Π. Καψής: «Το να ζητήσεις μια κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι αφηρημένο. Δεν είναι απλώς ένας πρωθυπουργός. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, μια συμφωνία προγραμματική, με συγκεκριμένους στόχους, διάρκεια».

Δημοσιογράφος: Άλλους υπουργούς...

Π. Καψής: «Άλλους υπουργούς ενδεχομένως. Άρα, αυτό προϋποθέτει μια σύγκλιση ευρύτερη...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη κατάσταση, την οποία τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να διαχειριστούν... Ακούω τις θέσεις των αρχηγών των κομμάτων που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει σύγκλιση για μια βιώσιμη κυβέρνηση... Είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια ανησυχία από όλους, με την έννοια ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση και να προχωρήσουμε συντεταγμένα, επιδιώκοντας ό,τι στόχους επιβάλλει η πολιτική μας άποψη...».

Δημοσιογράφος: Μήπως θα ήταν τότε πιο σοφό μια κυβέρνηση πιο σφριγηλή γύρω από τον κ. Παπαδήμο και με μάκρος χρόνου να τελειώνουμε με τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας;

Π. Καψής: «Αυτή η άποψη είχε υποστηριχτεί από πάρα πολύ κόσμο, όμως αυτή η συμφωνία που λέτε δεν υπήρχε. Δεν ήταν κάτι το οποίο μπορούσε να επιτευχθεί τότε. Άρα, τι νόημα έχει να το συζητάμε σήμερα;... Εκείνο το οποίο νομίζω ότι έχει σημασία να καταλάβουμε, ανεξάρτητα από το ποια άποψη και ποια πολιτική λογική θα επικρατήσει, είναι ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε σαν χώρα. Από τη στιγμή που κάνουμε αυτή την παραδοχή, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται πρέπει να γίνουν, ότι η περιστολή των δαπανών πρέπει να γίνει, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, ότι πρέπει να εξορθολογιστεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, από την στιγμή που αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Εκείνο το οποίο δε μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο, χωρίς να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, μπορούν αυτά τα πράγματα να επιτευχθούν...».

Δημοσιογράφος: Έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλα ζητήματα, ανακεφαλαιοποίηση τραπ
Keywords
Τυχαία Θέματα