Ο Π. Ιωακειμίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε στις 18/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βερολίνο:

«Είναι σημαντικό ότι γίνεται αυτή η συνάντηση, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Σημειώθηκε κάποια μικρή πρόοδος. Δεν πιστεύω ότι τελικώς θα βρεθεί κάποια λύση στην παρούσα φάση. Ωστόσο,
είναι σημαντικό ότι επιδιώκεται, κατά κάποιον τρόπο, να αναπτυχθεί μια διπλωματική και πολιτική διαδικασία, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση, διότι άλλη δυνατότητα επίλυσης της κρίσης, δεν υπάρχει, παρά μόνο μέσα από μια διπλωματική και μια πολιτική διαδικασία».

Και πρόσθεσε: «Η πρόοδος που σημειώθηκε χτες είναι πολύ περιορισμένη και κυρίως αφορά σε θέματα ανθρωπιστικής πτυχής, δηλαδή πώς θα βοηθηθούν οι πολίτες και οι πληθυσμοί στο ανατολικό μέρος της Ουκρανίας, που λόγω της σύγκρουσης βρίσκονται σε δεινή θέση από πλευράς κάλυψης ζωτικών αναγκών. Ακόμα η συζήτηση δεν έχει μπει στο ουσιαστικά πολιτικό σκέλος, δηλαδή της επίλυσης της κρίσης, σε ό,τι αφορά, αρχικά, την εσωτερική διάρθρωση της Ουκρανίας. Ποιο θα είναι, δηλαδή, το καθεστώς των ανατολικών περιοχών, αν θα έχουν ομοσπονδιακό ή αυτόνομο χαρακτήρα και ποια θα είναι η τελική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ της Ουκρανίας -ως ανεξάρτητο κράτος, με σεβασμό των εξωτερικών συνόρων-, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ρωσία».

Σε άλλο σημείο είπε: «Νομίζω ότι σε αυτή την φάση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προσπαθεί πολύ σοβαρά και συστηματικά να προωθήσει την πολιτική διαδικασία και νομίζω εκεί θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να εστιαστεί η προσπάθεια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα