Ο Ν. Μαραβέγιας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας και Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στις 18/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές:

«Το γεγονός ότι υπάρχει μικρότερη, σχετικά, πίεση από την πλευρά της Τρόικας και το ότι έγινε δεκτό οι συζητήσεις να γίνουν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα, είναι ενδεικτικό του κλίματος, εν πάση περιπτώσει, μιας
βελτίωσης των σχέσεων. Αυτό μπορεί να δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δόσεις στα ληξιπρόθεσμα δανείων και στις τράπεζες, αλλά κυρίως στην εφορία και τα ταμεία. Αυτό θεωρώ πως θα έδινε μια τεράστια, πραγματικά, ανακούφιση στο μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονται σε απίστευτη δυσκολία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρότι θέλουν πάρα πολύ, διότι δεν έχουν καμία όρεξη να βρίσκονται στην εκκρεμότητα και στην απειλή των κατασχέσεων ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και πρέπει -τουλάχιστον αυτό-, να προχωρήσει... Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορεί και να επιτευχθεί, αν και δεν φαίνεται τουλάχιστον από την πλευρά του ΔΝΤ, ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση».

* Για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων:

«Σε αυτόν τον τομέα, νομίζω ότι άμεσα δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, διότι οποιαδήποτε μείωση του φορολογικού βάρους θα έχει αντίκρυσμα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνει πάρα πολύ σταδιακά και να συνοδεύεται από αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία δεν μπορεί να έρθει από πουθενά αλλού, παρά μόνο από επενδύσεις, είτε δημόσιες, είτε ιδιωτικές. Εκεί νομίζω ότι εστιάζεται και το μεγάλο πρόβλημα. Εξάλλου, μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ, αυτή την στιγμή, μπορεί να έχουμε και κάποια μείωση της ανεργίας, η οποία βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, ιδίως όσον αφορά τους νέους, με αποτέλεσμα την απίστευτη ανεργία και την φυγή των εξειδικευμένων νέων στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο είναι και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα