Ο Π. Ιωακειμίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε στις 7/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα, ότι αν αποδοκιμαστεί η Ελιά φεύγει από την κυβέρνηση... Είναι ένα δίλημμα το οποίο τίθεται παραμονές μιας κρίσιμης
διαπραγμάτευσης για το χρέος και με τους ξένους να προειδοποιούν ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και η ρευστότητα είναι ένα σημαντικό μέγεθος... Κρίνετε λογική μια τέτοια συζήτηση;

Π. Ιωακειμίδης: «Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση δεν επηρεάζεται καθόλου, διότι το χρονοδιάγραμμα είναι εντελώς διαφορετικό. Σχετικά με το δίλημμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, νομίζω ότι είπε το αυτονόητο. Το ΠαΣοΚ, που είναι ένας πυλώνας την Ελιάς, είναι ο κεντρικός εταίρος της κυβέρνησης, αυτή την στιγμή. Είπε, λοιπόν, το απολύτως αυτονόητο, ότι αν η Ελιά -άρα και το ΠαΣοΚ μαζί-, αποδοκιμαστεί, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα νομιμοποίησης, ότι το ΠαΣοΚ δεν θα μπορέσει -σαν να μην συνέβη τίποτα-, να συνεχίσει και, επομένως, καλό είναι αυτό να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός... Ο κ. Βενιζέλος ορθώς έπραξε και είπε, λίγο - πολύ, τα αυτονόητα. Αυτό δεν συνιστά ούτε εκβιασμό -όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι-, ούτε υποκρύπτει αλλότρια κίνητρα».

Δημοσιογράφος: Δείχνει όμως και ένα φόβο ότι η Ελιά θα αποδοκιμαστεί στις ευρωεκλογές...

Π. Ιωακειμίδης: «Θα θέλαμε οι δημοσκοπικές επιδόσεις να είναι καλύτερες, που δεν είναι. Και αυτό φυσικά, εμένα προσωπικά, αλλά και τον ευρύτερο χώρο, μας ανησυχεί. Επομένως, καλό θα είναι να τεθούν τα διλήμματα, καλό θα είναι οι πολίτες να γνωρίζουν και υπεύθυνα να λάβουν τις αποφάσεις».

* Για την τοποθέτηση του Στ. Θεοδωράκη, ότι δεν θα καταρρεύσει η χώρα, αν αποδοκιμαστεί η Ελιά:

«Εκτιμώ τον κ. Θεοδωράκη, διότι -μεταξύ άλλων-, υπήρξε και μαθητής μου, αλλά διαφωνώ σε πολιτικό επίπεδο. Δεν έχει συγκροτημένη πολιτική άποψη. Ορισμένα πράγματα τα οποία λέει, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, θα έλεγα ότι είναι εξόχως επικίνδυνα. Για παράδειγμα, λέει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εξουσίες από το ευρωπαϊκό συμβούλιο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Θα ήθελα κάποιος από το Ποτάμι να μου πει, ποια συγκεκριμένη εξουσία θα πρέπει να μεταφερθεί, χωρίς αυτό να δημιουργεί κινδύνους για την Ευρώπη την ίδια, αλλά και για την Ελλάδα...».

Δημοσιογράφος: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δημιουργήσει τα δεδομένα ανασύστασης των ενδιάμεσων χώρων. Σε αυτή την προεκλογική αντιπαράθεση, βλέπουμε καυγάδες. Τον κ. Βενιζέλο κόντρα με τον κ. Κουβέλη, με το Ποτάμι, με όλες τις δυνάμεις που κινούνται εκεί και που αύριο θα παίξουν ένα ρόλο σε αυτό...

Π. Ιωακειμίδης: «Όλες οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς θα πρέπει κάποια στιγμή να συμπράξουν. Αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο και αυτός -αν θέλετε- είναι ο τελικός στόχος. Αυτή την στιγμή, είμαστε σε προεκλογική περίοδο και υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα, διαφορετικές απόψεις, που είναι πάρα πολύ λογικό να τις συζητήσουμε και επομένως να συγκρουστούμε. Η πολιτική σημαίνει και σύγκρουση... Θα πρέπει να αναδειχθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, να δούμε πού μπορούν να συμπληρωθούν και επομένως πώς θα μπορέσει να γίνει καλύτερα μια ενδεχόμενη σύνθεση σε μεταγενέστερο στάδιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα