Ο Π. Ιωακειμίδης στον ΑΘΗΝΑ984

O καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την "Ελιά", Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε στις 17/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την Ουκρανία: "Ανοίγει ένα παράθυρο για το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής λύσης":

«Είναι χαμηλές οι προσδοκίες από την τριμερή συνάντηση. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει ότι θα προκύψει κάτι θεαματικά συγκεκριμένο.
Το γεγονός όμως ότι γίνεται αυτή η συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δηλαδή, το ότι οι τρεις βασικοί παίκτες του διεθνούς συστήματος, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθονται στο ίδιο τραπέζι με την συμμετοχή της Ουκρανίας, αυτό κάθε αυτό ανοίγει ένα παράθυρο, έστω μικρό, για το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής λύσης στο περίπλοκο αυτό πρόβλημα... Υπάρχουν τρία στοιχεία, τα οποία μπορούν να συγκροτήσουν τελικώς έναν οδικό χάρτη προς την λύση. Το πρώτο είναι να διαφυλαχθεί, αυτή την στιγμή όπως έχει διαμορφωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια, να μην διαμελισθεί, να μην διασπαστεί περαιτέρω η Ουκρανία. Αυτό είναι το πρώτο και το βασικό στοιχείο. Το δεύτερο, το οποίο κατά κάποιον τρόπο παραπέμπει στην εσωτερική πολιτική διάσταση της χώρας, είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει κυρίως από τις εκλογές του Μαΐου, να εγκαινιάσει μια διαδικασία, η οποία θα οδηγεί είτε σε ομοσπονδοποίηση, είτε σε μεγαλύτερη αυτονομία. Οι διαφορές μεταξύ των δύο δεν είναι και τόσο πολύ σημαντικές, που κατά κάποιον τρόπο το σύστημα αυτό θα εγγυάται τα θεμιτά δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία... Και το τρίτο είναι να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επέμβει, άλλα ταυτόχρονα θα βρούμε έναν τρόπο όπου η Ρωσία θα συμμετάσχει σε μια διαδικασία στην περιοχή, η οποία θα την φέρνει ξανά πιο κοντά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στην διεθνή κοινότητα, ώστε να μην έχουμε την επιστροφή σε έναν ψυχρό πόλεμο ο οποίος κρύβει όλους τους δυνητικούς κινδύνους...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Μολονότι δεν έχουμε προχωρήσει στην λεγόμενη τρίτη φάση των κυρώσεων, δηλαδή τη φάση που θα λαμβάνει κυρώσεις εμπορικού και χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα -παραμένουμε ακόμα στην δεύτερη φάση όπου κυρώσεις επιβάλλονται σε πρόσωπα κ.λπ.-, ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι όντως ευδιάκριτες στη οικονομία.. Με άλλα λόγια υπάρχει πρώτον ύφεση στην ρωσική οικονομία, δεύτερον το χρηματιστήριο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες κάτι που δείχνει ότι, πάρα την αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, φαίνεται τελικώς ότι μπορούν να λειτουργήσουν -λειτούργησαν σε κάποιο βαθμό στην περίπτωση του Ιράν- και μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο και στην περίπτωση της Ρωσίας».

* Για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ανισότητες που έχουν διευρυνθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως αποτέλεσμα της κρίσης, είναι η μεγάλη πρόκληση για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με άλλα λόγια θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει τις πολιτικές, τα μέσα και τους μηχανισμούς για να επιτύχει αυτό που ονομάζουμε σύγκλιση. Δηλαδή, την σύγκλιση ανάμεσα στον νότο και τον βορρά. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί βιώσιμη πολιτική ένωση, εάν παραμένουν αυτά τα επίπεδα ανεργίας, αυτά τα επίπεδα φτωχοποίσης, περιθωριοποίησης, ρυθμών ανάπτυξης και οι διαφορές οι κολοσσιαίες αυτές ανάμεσα στον βορρά και το νότο. Και οι εκλογές κατά κάποιον τρόπο αποτελούν μια ευκαιρία να αναδειχθούν εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες θα ήθελαν να προσπαθήσουμε περισσότερο, ώστε να θεσπιστούν αυτές οι πολιτικές και να διατεθούν οι πόροι. Διότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, διαθέτει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει τέτοιες πολιτικές. Αυτό το οποίο απουσιάζει αυτή την στιγμή είναι η πολιτική βούληση και οι κατάλληλοι πολιτικοί σχηματισμοί που θα πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα