Ο Π. Μπεγλίτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠαΣοΚ, Πάνος Μπεγλίτης, μίλησε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Πώς εξηγείτε ότι το ΠαΣοΚ υποστήριξε με τόση θέρμη το ζήτημα της επίταξης;

Π. Μπεγλίτης: «Προστατεύσαμε το δημόσιο συμφέρον απέναντι σε μια απεργία, της οποίας τα αιτήματα

μπορεί κάποιος να τα καταλάβει ή όχι. Αυτό που μετράει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία όμως, είναι η προστασία του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος».

Και πρόσθεσε: «Εάν όλα τα κοινωνικά προβλήματα, πολύ περισσότερο, εάν η αναγκαία απάντηση σε αυτή την κατάσταση έκτακτων συνθηκών, ορίζεται αυστηρά με την ερμηνεία του συντάγματος, φοβάμαι ότι θα είχαμε πάρα πολλές αφορμές και περιπτώσεις να πούμε ότι κινούμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Η προτεραιότητα κατά την άποψή μου, όσο σκληρό και να φαίνεται, είναι να ερμηνεύουμε καθημερινά με συνταγματικό τρόπο τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να ορίζουμε την αναγκαία πολιτική μας πρωτοβουλία».

Δημοσιογράφος: Η επίκληση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνα μέρη... Παλιά, γινόταν η επίκληση του υπέρτατου νόμου, που είναι η σωτηρία της πατρίδας και ξέρετε από ποιους έγινε η επίκληση αυτή...

Π. Μπεγλίτης: «Έγινε και γίνεται».

Δημοσιογράφος: Τώρα γίνεται αυτό. Ο άλλος λέει, "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Όλα αυτά είναι λίγο επικίνδυνα ξέρετε...

Π. Μπεγλίτης: «Θα συμφωνήσω και θα υποστηρίξω την προσέγγισή σας, διότι μπορεί να μας οδηγήσει σε πραγματικά πολύ επικίνδυνους δρόμους σε σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς. Παραδείγματος χάριν, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες αν δει κανείς επί της αρχής. βεβαίως δεν θα συμφωνήσει. Όμως σε αυτές τις συνθήκες, κάτω από εκβιαστικές πιέσεις των εταίρων μας, έγιναν αναγκαιότητα προκειμένου να περάσουμε κάποια μέτρα, έτσι ώστε να πάρουμε την περίφημη αυτή δόση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση να ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Θα διαφωνήσω απόλυτα».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει η εικόνα, σε πολύ κόσμο, ότι το ΠαΣοΚ αυτή την στιγμή σύρεται, υποχρεωτικά απέναντι στις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κυβερνάει χωρίς να υπολογίζει τις ευαισθησίες των συγκυβερνώντων.

Π. Μπεγλίτης: «Αυτή η "μπαταρισμένη" κυβέρνηση οφείλεται τελικά στο ότι εμείς δεν συμμετείχαμε πραγματικά πολιτικά, έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε αυτή την κυβέρνηση...
Το γεγονός ότι έχουμε μια ασταθή, εντός εισαγωγικών, κυβέρνηση υπό την έννοια των πολιτικών ισορροπιών οφείλεται και στην αμφίσημη στάση που κρατάει η Δημοκρατική Αριστερά και αυτό είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει οι κυβερνητικοί εταίροι να συζητήσουν. Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση πρέπει να βρει ένα στρατηγικό βάθος με ειλικρινή πολιτική συμμετοχή... Με όλο τον σεβασμό σε έναν κυβερνητικό εταίρο, τη Δημοκρατική Αριστερά, εκτιμώ ότι η ηγεσία της συνεχίζει να διατηρεί μια στάση "αλά - καρτ". Έτσι όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι -και δεν είναι-. πολιτικά ισόρροπη».

Δημοσιογράφος: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Κεδίκογλου, με την στάση την οποία διατηρεί, την πολιτική του γραμμή, αισθάνεστε ότι εκφράζει την τρικομματική κυβέρνηση, ως θα όφειλε;

Π. Μπεγλίτης: «Όχι. Το έχουμε δηλώσει και έχουμε πάρει κιόλας τις αποστάσεις μας από μια πρακτική που ουσιαστικά οδηγεί σε μια τυφλή πολιτική αντιπαράθεση. Και έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας σε αυτό».

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν αξιώνετε την αντικατάστασή του; Παραδοσιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν εκπρόσωπος κόμματος ούτε καν στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πολύ περισσότερο τώρα που είναι τρικομματική η κυβέρνηση και καταφανέστατα δεν εκφράζει τα δύο άλλα κόμματα.

Π. Μπεγλίτης: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε επισημάνει, έχουμε πάρει τις αποστάσεις μας, έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας και ως θέμα γενικής πολιτικής αρχής θέλω να σας πω ότι η περίοδος αυτή, λόγω της κρισιμότητας της, δεν ευνοεί πρακτικές και συμπεριφορές που ουσιαστικά οδηγούν σε μια τυφλή πολιτική αντιπαράθεση και στη δημιουργία ενός διχαστικού κλίματος».

Δημοσιογράφος: Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με αυτά τα απόρρητα ή λιγότερο απόρρητα έγγραφα που πήρε στο σπίτι του ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τον κάλυψε. Θεσμικά, πείτε ότι είσαστε εσείς υπουργός Άμυνας, θα σας ήταν ευχάριστη αυτή η εικόνα όπως την παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή;

Π. Μπεγλίτης: «Θεωρώ το θέμα ότι έχει λήξει και εκτιμώ ότι ήταν μια αποστροφή με έντονο το στοιχείο του χιούμορ, που κατέληξε να γίνει πολιτικό θέμα. Είτε πρόκειται απλά για μια υπερβολή είτε δείχνει μια προσπάθεια αξιοποίησης για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης... Ουδέποτε πιστεύω ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Κανείς από τους υπουργούς δεν παίρνει τέτοια έγγραφα στο σπίτι του».

* Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών:

Δημοσιογράφος: Ήθελα να σας ρωτήσω, εκτιμάτε, πιστεύεται, φοβάστε, ανησυχείτε, μήπως το δόγμα "Νόμος και Τάξη", όπως εκφράστηκε τελευταία, επεκταθεί και στις κινητοποιήσεις των αγροτών ή μήπως το εύχεστε κιόλας;

Π. Μπεγλίτης: «Γνωρίζω καλά τα προβλήματα των αγροτών, επειδή προέρχομαι από μια αγροτική περιοχή, την Κορινθία και θέλω να θυμίσω ότι έχω εκφράσει την απόλυτη διαφωνία μου με πρακτικές του αγροτικού κινήματος, όπως το κλείσιμο των δρόμων ή κλείσιμο κομβικών σημείων μεγάλων αστικών κέντρων... Πρέπει να γίνει διάλογος και να δούμε τα προβλήματα και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου σε αυτή την συγκυρία. Από εκεί και πέρα όμως αυτή η πρακτική με βρίσκει εντελώς αντίθετο και πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε, επειδή άνοιξε ο δρόμος, όπως λέμε, να εφαρμόζεται και εκεί το μέτρο της επίταξης αν ενταθεί η κατάσταση;

Π. Μπεγλίτης: «Και εκεί πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Να μην αποκοπεί η χώρα, να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις εσχατιές της Ελλάδας από τροφοδοσία, προβλήματα υγείας, μια σειρά σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε και στο πρόσφατο παρελθόν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
ΠΑΣΟΚ, αθηνα, επιταξη, απεργια, σημαίνει, οφείλεται, συμμετοχή, βενιζελος, βουλη, ρωτήσω, ελλαδα, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, κομματα, το θεμα, δημοκρατικη αριστερα, ηγεσια, θεμα, περιοδος, σωτηρια, αγροτικη, απλα, γεγονος, γινει, γινεται, δημοσιο, δειχνει, δογμα, δρομος, εγινε, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, εννοια, εικονα, κυβερνηση, ξερετε, ορια, ουσιαστικα, οφείλεται, προβληματα, ρωτήσω, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, χιουμορ, αφορμες, δικιο, χωρα, κυριακη, σημαίνει, θελω να, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα