Ο Ντάνιελ Γκρος στον 9,84

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει σε μνημόνιο, καθώς δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές εκφράζει ο διευθυντής του κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες CEPS και πρώην σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ, Ντάνιελ Γκρος. Μιλώντας
στη "Στάση των Δύο" και την Αλεξάνδρα Βουδούρη ο διάσημος οικονομολόγος πιστεύει ότι εφ' όσον θα αμφισβητηθεί η όποια συμφωνία επιτευχθεί τώρα από μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερο οι δανειστές να περιμένουν τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

-Την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο μνημόνιο καθώς δεν έχει ουσιαστικά άλλη επιλογή εκφράζει ο διευθυντής του κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEPS στις Βρυξέλλες, οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, μιλώντας στην Αλεξάνδρα Βουδούρη.

"Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της καθιστούν αδύνατη ξανά την πρόσβαση της στις αγορές και επομένως η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει το δανειακό της πρόγραμμα. Βέβαια, η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο. Στην αρχή η Ελλάδα ήταν ένας συστημικός κίνδυνος για όλη την Ευρωζώνη,τώρα αυτό δεν ισχύει και για τον λόγο αυτό οι δανειστές έχουν σκληρύνει τη στάση τους".

-Ο κ. Γκρος εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να αφεθεί μόνη της να αποφασίσει τις απαιτούμενες πολιτικές και να μην τις επιβάλλονται από έξω πληρώνοντας μόνη της όμως και τα λάθη της.

"Η ανησυχία που προκαλεί η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο έγκειται στο γεγονός ότι τότε δεν θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και επομένως τα οικονομικά προβλήματα θα εντείνονται. Όμως εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι καλύτερο να μείνει μόνη της και να καθορίζει εκείνη τις πολιτικές της, αλλά και να πληρώνει πλέον μόνη της τα λάθη της. Τα τελευταία5 χρόνια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα σε μνημόνιο, που συστηματικά δεν εφάρμοζε τα συμφωνηθέντα. Η μόνη χώρα που δεν εφάρμοσε τα απαιτούμενα μέτρα,που είχα συμφωνηθεί εδώ και χρόνια. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει πλέον να απασχολεί τους Έλληνες πολιτικούς και την ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει εκείνοι να συζητήσουν για το ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα και να μην τους επιβάλλονται από έξω".

-Ο διάσημος οικονομολόγος πιστεύει πως εφ' όσον η όποια συμφωνία πιθανόν να αμφισβητηθεί από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλό να μην υπάρξει καμία εξέλιξη έως ότου γίνουν οι επόμενες εκλογές.

"Φυσικά και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα κάνει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να ολοκληρωθεί μια συμφωνία με μια κυβέρνηση και ύστερα από έξι μήνες να έρθει μια άλλη κυβέρνηση. Βασική αρχή της Ε.Ε είναι να γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει μια κυβέρνηση από την επόμενη. Δυστυχώς,στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Για τον λόγο αυτό δεν έχει νόημα να υπάρξει μια νέα συμφωνία η οποία να αμφισβητηθεί από μια πιθανή κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν καλύτερα να περιμέναμε λίγο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν πολλά από τώρα έως τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν".
Keywords
Τυχαία Θέματα