Στο επίκεντρο η Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική

H διαμόρφωση μιας Κοινής Πολιτικής σε Θέματα Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε., κρίθηκε ως αναγκαία, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.. Είναι η προϋπόθεση, ώστε η Ε.Ε. να αποκτήσει Κοινή Εξωτερική Πολιτική.

Η Ελληνική Προεδρία προωθεί την ιδέα, ώστε στο προσεχές διάστημα η Ε.Ε. να διαθέτει μια Ευρωπαϊκή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι εργασίες της Άτυπης Συνάντησης των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ.

Στη συνάντηση μετείχαν υψηλόβαθμοι
αξιωματούχοι της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και οι Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάρτιση οδικού χάρτη υλοποίησης των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013, ενόψει της επικείμενης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των χωρών της ΕΕ, η οποία θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, με έμφαση στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων στις επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ ανά τον κόσμο, στην πορεία για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, στη συνεκτική Προσέγγιση (comprehensive approach) και στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Τέλος, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της επιχείρησης της ΕΕ., που θα περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη περίπου 1000 στελεχών και θα συντονίζεται επιχειρησιακά από το Στρατηγείο της Λάρισας, στο οποίο θα τεθεί επικεφαλής Γάλλος Στρατηγός και Έλληνας Επιτελάρχης.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα