Ο Ν. Τσούκαλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, μίλησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Σαν να μπερδεύετε τους πολίτες... "Όχι" στον προϋπολογισμό, "όχι" στην πρόταση μομφής. "Ναι", "όχι", "παρών". Αυτή η μη σαφής κατεύθυνση σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και στο ρόλο σας, μήπως υποδηλώνει απουσία στρατηγικής;

Ν. Τσούκαλης: «Υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού ολόκληρης της χώρας, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Αυτό που

επιδιώκει η Δημοκρατική Αριστερά, έχοντας κάποιες βασικές επιλογές ως στόχο, είναι να εντοπίζει κάθε φορά εκείνο που ουσιαστικά υπηρετεί τη βασική αυτή επιλογή... Βασική επιλογή είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η πολιτική ομαλότητα. Και συγχρόνως, έχοντας ως βασική επιλογή την πορεία προς την Ευρώπη, στόχος μας είναι να αποδομήσουμε τη λογική της κυβέρνησης, ότι "είναι μονόδρομος η πιστή τήρηση, αυτών των οποίων έχουν επιβληθεί ως μνημόνιο". Αφού πλέον έχουμε διαχωρίσει τη θέση μας απέναντι "στο εκκρεμές" των θέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., λέμε ότι αυτό το οποίο πρεσβεύει η κυβέρνηση, δηλαδή ότι "η λύση είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος", δεν ισχύει».

* Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Το κρίσιμο ζήτημα του συνεδρίου είναι να προσδιοριστεί το στοιχείο της σύγχρονης ευρωπαϊκής, μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, στο σύγχρονο κόσμο, στα μεγάλα, δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και να διατυπωθεί η πρόταση για τη χώρα μας στο χώρο αυτό».

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι θα είναι ένα πολύ κρίσιμο συνέδριο, διότι συγκρούονται δυο γραμμές, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις σας με την κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την κίνηση της Ελιάς, των 58... Πιστεύετε ότι θα βγείτε χωρίς "τραύματα" από το συνέριο;

Ν. Τσούκαλης: «Εάν η ατζέντα του συνεδρίου καταλυθεί πλήρως από αυτά, τα οποία περιγράψατε ως εσωκομματικά, τότε θα είναι ένα αποτυχημένο συνέδριο. Εάν όμως όλα αυτά τα εντάξουμε στην μεγάλη ατζέντα, στα μεγάλα διακυβεύματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα τους επόμενους μήνες, τότε πλέον θα είναι ένα καλό συνέδριο. Εάν αναλωθεί σε επικοινωνιακά επίπεδα για το ποιος θα κερδίσει τις εσωκομματικές εντυπώσεις και τους συσχετισμούς, θα είναι χαμένο».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει σαφής διαφορά σε σχέση με την μεσοβραχυπρόθεσμη τακτική του κόμματος. Όσον αφορά δηλαδή, στη δημιουργία αυτού του χώρου. Το θέμα της τοποθέτησής μας στον ευρωπαϊκό χάρτη, τον κομματικό ή τον παραταξιακό, φαίνεται ότι λύνεται. Αυτό το οποίο δυστυχώς μας έχει ταλαιπωρήσει είναι το δίλημμα στο κατά πόσο, σ' αυτή την προσπάθεια - διαδικασία θα συμμετέχει το σημερινό ΠαΣοΚ ή όχι. Είναι ένα ψευτοδίλημμα, αλλά το πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία είναι η ανάδειξη αυτού του ζητήματος;... Η μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος έχει διατυπώσει την άποψη, ότι με την αποδοχή της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη οποιαδήποτε τέτοια προοπτική... Δεν είναι δυνατόν να κινηθούμε προς τις ευρωεκλογές συμπράττοντας με το ΠαΣοΚ, όταν η μεγάλη αντιπαράθεση που θα υπάρχει στην προεκλογική περίοδο θα είναι ακριβώς, σε επίπεδο Ευρώπης. Θα είναι η αντιπαράθεση, υποτίθεται, των δύο πόλων...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα