Ο Γ. Σταθάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Σταθάκης, μίλησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ψήφιση του προϋπολογισμού:

«Σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, οι αλλαγές είναι λίγο - πολύ συγκεκριμένες. Υπάρχει μείωση των δαπανών, επικεντρωμένη κυρίως στον τομέα της υγείας, υπάρχει αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα μέτρα τα οποία είχαν προαποφασιστεί, όπως και οι περικοπές των δαπανών στο πακέτο των μέτρων του Νοεμβρίου του 2011... Υπάρχουν βεβαίως ενστάσεις για τη βιωσιμότητα
του προϋπολογισμού, υπό το πρίσμα του ύψους της εξέλιξης της πραγματικής οικονομίας. Το αν η οικονομία θα παραμείνει, δηλαδή, στο μείον ή θα περάσει στο συν, θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά, κυρίως τα έσοδα... Υπάρχουν εκτιμήσεις, όπως ανέφερα και στη Βουλή, οι οποίες το τοποθετούν στο -1 ή στο -2. Υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις που είναι πιο φιλικές προς τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης».

Και πρόσθεσε: «Η υπόθεση της αναθεώρησης τον Απρίλιο είναι σχεδόν δεδομένη. Διότι, τον Απρίλιο θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα της άλλης διαμάχης που υπάρχει, για το αν υπάρχει πλεόνασμα, πόσο είναι και ποιος είναι ο προϋπολογισμός του 2013. Τον Απρίλιο θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία, άρα και το αποτύπωμα του 2013. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας το 2014. Αυτός ο συνδυασμός θα θέσει θέμα αναθεώρησης».

* Για το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Νομίζω ότι σε όλη την συζήτηση φέτος στον προϋπολογισμό και στην ομιλία του κου Τσίπρα χθες, η έμφαση δόθηκε στον προγραμματικό λόγο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ένα από τα πράγματα που συμπεριλαμβάνει ο προγραμματικός λόγος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να γίνει το χρέος βιώσιμο. Αυτό είναι έτσι και αλλιώς στην ατζέντα. Και ο προγραμματικός λόγος, αναφορικά με τις πολιτικές στον αντίποδα του μνημονίου, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση αποκατάστασης του κόσμου της εργασίας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης... Η πρόταση ότι "το χρέος χρειάζεται και νέα αναδιάρθρωση", αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει ήδη τρεις αναδιαρθρώσεις, εντούτοις το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, μετά βεβαιότητας μέχρι το 2020... Όταν μέχρι τότε τα τοκοχρεολύσια παραμένουν σχετικά υψηλά, σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας και πρέπει να αποπληρώνονται είτε από πλεόνασμα του προϋπολογισμού, είτε από άλλες πηγές, επιστροφής στις αγορές ή έναν συνδυασμό των. Είναι κοινός τόπος ότι θα υπάρξει τέταρτη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με ή χωρίς "κούρεμα", επιμήκυνση ή περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Είναι και τα τρία θέματα της ατζέντας, εκ των πραγμάτων... Σε κάθε περίπτωση η δικά μας έμφαση και ιδιαιτερότητα είναι η ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή η ανάγκη να ανασταλούν για μερικά χρόνια, τρία ή τέσσερα, η πληρωμή των τόκων, έως ότου η οικονομία αποκτήσει ένα δυναμικό ρυθμό ανόδου, διότι ο ρυθμός ανόδου είναι αυτός που αποσβένει το χρέος τελικά».

* Για τις ευρωεκλογές:

«Η γνώμη μου είναι ότι αυτή την στιγμή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι αυτό θα διευρυνθεί μέχρι τις ευρωεκλογές και αν η διαφορά είναι προφανώς σημαντική, θα τεθεί θέμα...».

Δημοσιογράφος: Από αυτό όμως το σημείο, ως το να λέτε στη χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών, ότι "η αυτοδυναμία για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι απόλυτα ρεαλιστικός στόχος", δεν υπάρχει διαφορά και σημαντική μάλιστα;

Γ. Σταθάκης: «Πιστεύω ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ενισχυτικό της ιδέας της αυτοδυναμίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τους όρους ότι θα είναι ένας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος θα έχει πετύχει μια πολύ ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συσπείρωση απ' ότι στο παρελθόν και θα έχει πολύ σαφείς προτάσεις για την επόμενη μέρα και πως θα αντιμετωπίσουμε και βγάλουμε την οικονομία και την κοινωνία από το σημερινό αδιέξοδο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα