Ο Ν. Σοφιανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση", Νίκος Σοφιανός, μίλησε στις 14/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την τηλεοπτική αναμέτρηση των Γ. Καμίνη, Α. Σπηλιωτόπουλου και Γ. Σακελλαρίδη:

«Ακούμε τον κ. Σπηλιωτόπουλο να λέει ότι το σύστημα τον πολεμάει και ακούμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να λέει ότι τα μεγάλα κανάλια της διαπλοκής τον κυνηγούν. Χτες είδαμε μια αντιδεοντολογική, επιλεκτική αναμέτρηση των τριών εκλεκτών του "μεγάλου καναλιού" και δεν θα ήθελα να την σχολιάσω, με την έννοια ότι
ακούσαμε μια από τα ίδια από τους υποψήφιους δημάρχους του δικομματισμού και τον δήμαρχο της κεντροαριστεράς...».

* "Αντιλαϊκό έργο από Γ. Καμίνη":

«Κριτική στον κ. Καμίνη κάνουν, πανομοιότυπα, οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού. Ο Α. Σπηλιωτόπουλος και ο Γ. Σακελλαρίδης κατηγορούν τον κ. Καμίνη ότι ήταν αόρατος και ανύπαρκτος. Εμείς λέμε ότι ο κ. Καμίνης έχει έργο, το οποίο είναι αντιλαϊκό. Υλοποίησε το μοντέλο του δήμου - επιχειρηματία, του δήμου που συρρικνώνει υπηρεσίες, που συνεταιρίζεται με ΜΚΟ, που στηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν είναι τυχαία αυτή η κριτική από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, γιατί τους βολεύει, καθώς αυτό το μοντέλο θέλουν να υπηρετήσουν και οι ίδιοι...».

* Για τον τουρισμό της Αθήνας:

«Διαφήμισαν τα 17 εκατομμύρια τουριστών που ήρθαν το καλοκαίρι στην χώρα μας; Τα τρία εκατομμύρια τουριστών που ήρθαν στην Αθήνα; Ήρθαν τουρίστες. Τι κέρδισε όμως ο λαός της πόλης; Οι ξενοδόχοι πέρασαν καλά, όχι όμως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Ταυτόχρονα, γενικεύοντας το μοντέλο τουρισμού, στο οποίο βάζουν πλάτη και ο κ. Σπηλιωτόπουλος -που είναι και ειδήμων, λέει- και ο κ. Σακελλαρίδης που θα κάνει -λέει-, συμφωνίες με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες για να γυρνούν τους τουρίστες όχι μόνο στην Πλάκα, αλλά και στα Πατήσια για βόλτα. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ακόμα και αυτό που λένε. Μπορεί ο δήμος της Αθήνας που έχει χάσει 5.000 εργαζόμενους, που έχει συρρικνωμένα συνεργεία και υπηρεσίες, να ανταποκριθεί; Δεν μπορεί».

* "Πρέπει εδώ και τώρα να μειωθούν τα τέλη":

«Άρα το κρίσιμο σήμερα, είναι ότι πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό σε αυτή την πορεία συρρίκνωσης, σε αυτή την πορεία υποβάθμισης. Πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον δήμο... Ταυτόχρονα, πρέπει να δώσουμε ανάσα, γιατί δεν μπορούν να μιλούν για ανθρωπιστική κρίση και να μην λένε κουβέντα για τα τέλη. Πρέπει εδώ και τώρα να μειωθούν τα τέλη. Πάνω από είκοσι τέλη πληρώνει ο Αθηναίος στον δήμο της Αθήνας, χώρια τα ανταποδοτικά, τα παράβολα, τα πρόστιμα, που έχουν τσακίσει κυριολεκτικά χιλιάδες επαγγελματίες της πόλης... Βεβαίως, αυτό πρέπει να ερμηνευτεί με στήριξη των μάχιμων συνεργείων. Ο κ. Καμίνης μετακίνησε 200 εργαζόμενους του δήμου για την υπηρεσία προστίμων. Δεν τους μετακίνησε για τα κρίσιμα συνεργεία συντήρησης στις παιδικές χαρές. Είναι δυνατόν με ένα συνεργείο να συντηρούμε 240 παιδικές χαρές στην Αθήνα;».

* "Δέσμευση ακινήτων προς αξιοποίηση":

«Είναι κρίσιμο θέμα ότι αυτή την στιγμή έχουμε στους δήμους δεσμεύσει 88 ακίνητα με απαλλοτρίωση για να γίνουν οι ελεύθεροι χώροι, οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει. Αυτοί οι χώροι κινδυνεύουν σήμερα. Και δεν μιλούν γι' αυτό. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποχαρακτηρισμοί και μιλάμε για μια πρωτεύουσα που έχει το λιγότερο ποσοστό πράσινου και ελεύθερου χώρου στην Ευρώπη. Αν χαθούν λοιπόν αυτά τα 88 ακίνητα, που ο κ. Καμίνης τα μετέταξε σε έναν κωδικό όλα, με ποσό 1.100.000 ευρώ -δηλαδή τίποτα-, ουσιαστικά τα οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό. Το 2012 είχαμε 88 κωδικούς και ένα ποσό 116 εκ., που ήταν η αξία την οποία έπρεπε να πληρώσει ο δήμος για να πάρει αυτά τα ακίνητα και να εκτελέσει τις απαλλοτριώσεις. Τέσσερα χρόνια δεν εκτέλεσαν καμία. Αυτή την στιγμή, τι κάνουν; Και δεν το λένε οι άλλοι, γιατί τα ξέρουν. Ο δήμος πήγε ουσιαστικά μόνο 5 ακίνητα σε έναν κωδικό με 1 εκ. Τα άλλα είναι στον αέρα, λοιπόν. Κινδυνεύουν. Ήδη ξεκίνησε ο αποχαρακτηρισμός και πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτά. Να τα δεσμεύσουμε, να τα καταγράψουμε στον προϋπολογισμό, να ακολουθήσουμε μια πολιτική στα διαμερίσματα βήμα - βήμα εκτέλεσης απαλλοτριώσεων και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να καταπατήσει, να κάνει κατάληψη σε αυτά και ο δήμος να τα διαμορφώσει και ας μας τρέχουν στα δικαστήρια. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

* Για το παρεμπόριο:

«Όταν μιλάμε για το παρεμπόριο, μιλάμε για την ελεύθερη νόμιμη εισαγωγή προϊόντων με βάση την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πονηρούληδες δεν τα λένε αυτά, τα ξεχνάνε. Τα προϊόντα έρχονται νομιμότατα στα τελωνεία, τα οποία μπορούν να δεσμευτούν λοιπόν στα τελωνεία. Μπορούν να δεσμευτούν στις αποθήκες τις οποίες ξέρουν και φυσικά αυτοί τι κάνουν; Κάνουν τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Κυνηγάνε, ας πούμε, τους αλλοδαπούς, οι οποίοι τα πουλούν. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε υπέρ αυτής της ιστορίας, αλλά θα πρέπει να ιεραρχήσουμε».

* "Να μειωθεί ο άδικος συντελεστής φορολόγησης επαγγελμάτων":

«Όταν μιλάμε για την κατάσταση στην Αθήνα το πρώτο που πρέπει να πούμε -γιατί αφορά τον δήμο-, είναι ότι εδώ και τώρα, ο παράλογος, άδικος συντελεστής φορολόγησης χιλιάδων επαγγελματιών 6,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πρέπει να μειωθεί. Πρέπει να μειωθεί 40% και ταυτόχρονα να αυξηθεί κατακόρυφα -ως εκεί που επιτρέπει ο νόμος και ο νόμος επιτρέπει το εικοσαπλάσιο-, στα μεγάλα καταστήματα, στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια, στις τράπεζες. Από αυτούς λοιπόν θα πάρουμε τα λεφτά και πρέπει να πληρώσουν αυτοί. Διότι δεν μπορούν για παράδειγμα κάποιοι να χορηγούν στον δήμο κάποια ποσά, την ίδια ώρα που έχουν ατέλεια, την ίδια ώρα που δεν πληρώνουν ή πληρώνουν όπως πληρώνει ο περιπτεράς ή ο ψιλικατζής στα Θυμαράκια, στα Πατήσια ή στον Κολωνό...
Λέει τώρα ο κ. Καμίνης ότι μπορώ τώρα να μειώσω τα τέλη 20%. Μα πριν από τρεις μήνες, στο δημοτικό συμβούλιο, όταν συζητούσαμε και όταν μάλιστα του λέγαμε "εμείς διεκδικούμε 40%, μείωσέ το εσύ λιγότερο και θα το στηρίξουμε", έλεγε αυτά δεν γίνονται. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πρώτον, η πίεση μπορεί να φέρνει αποτέλεσμα και δεύτερον, οι προεκλογικές παροχές από αυτούς που τις κάνουν, θα ξεχαστούν την επόμενη ημέρα, γιατί ακούμε μεγάλα λόγια. "Αλλάζουμε την Αθήνα" και ταυτόχρονα η φορομπηχτική πολιτική, η πολιτική που λεηλατεί μισθούς, εισοδήματα κ.λπ., έχει μετατρέψει τον δήμο της Αθήνας σε μια εργασιακή γαλέρα για πολύ κόσμο. Αυτή η πολιτική θα παραμείνει».

* Για τον ηλεκτροφωτισμό:

«Υπάρχει πρόβλημα. Εμείς δεν λαϊκίζουμε. Το πρόβλημα έχει να κάνει, πρώτον, με την συρρίκνωση ανθρώπινου δυναμικού στο συνεργείο ηλεκτροφωτισμού. Δεύτερον, με την ανικανότητα τους να κάνουν ακόμα και διαγωνισμούς. Γιατί βγήκε άκυρος ένας διαγωνισμός δύο χρόνων και ήρθε να ψηφιστεί διαγωνισμός τον οποίο ψηφίσαμε για 3,5 εκ. τον Φεβρουάριο του 2014. Τρίτον, με την πορεία συρρίκνωσης με την οποία οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση λειτουργίες του δήμου. Γιατί όταν έχεις συρρικνωμένα συνεργεία το επόμενο βήμα είναι οι εργολάβοι και τους εργολάβους τους έχει πληρώσει ακριβά ο λαός της Αθήνας. Γιατί αυτή την στιγμή ο δήμος δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό έργο αυτεπιστασίας και πρέπει να πάει στους εργολάβους και έχουμε τις αναθέσεις, τις κοστολογήσεις, τις παρατάσεις παραλαβής έργου και έχουμε να πληρώνουμε πανάκριβα ένα πεζοδρόμιο ή μια πλατεία. Μπορεί να μπει φραγμός σε μια τέτοια πολιτική, να δημιουργηθεί προοπτική ανάσχεσης. Δεν αλλάζει η ζωή, αλλάζοντας ο δήμαρχος. Μπορεί όμως, διεκδικώντας, παλεύοντας μαζί με τον λαό και τους εργαζόμενους του δήμου, να δώσουμε πολύτιμες ανάσες στον κόσμο που τις έχει ανάγκη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα