Η Ρ. Δούρου στον ΑΘΗΝΑ984

Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το συνδυασμό "Δύναμη Ζωής", Ρένα Δούρου, μίλησε στις 14/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επίθεση του Θ. Πάγκαλου:

«Ο ευτελισμός του πολιτικού λόγου τον τελευταίο καιρό ακολουθεί τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο σχολιασμό, στη διαπίστωση, γιατί την ίδια στιγμή -πέρα από το ότι δεν προχωρούν έτσι τα πράγματα-, εξυπηρετούμε και μια προεκλογική εκστρατεία του απερχόμενου περιφερειάρχη, ο οποίος φαίνεται να προτιμά να συζητάμε
γύρω από αυτά και όχι για επίμαχα ζητήματα του Πεδίου του Άρεως, της διαχείρισης των απορριμάτων κ.λπ. και κάπως έτσι θα φτάσουμε στις κάλπες των εκλογών για τη μείζονα περιφέρεια της πατρίδας μας και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Εσείς και εγώ όμως όσες φορές έχουμε υποστεί τέτοιου είδους βία, έχουμε και την πολυτέλεια του δημόσιου βήματος. Θέλω να σας πω ότι η βία, κάθε μορφής, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι λογικό. Η κρίση χρέους πάει χέρι - χέρι με την ηθική και την κοινωνική κρίση και την κρίση δημοκρατίας».

* Για τη διαχείριση των απορριμάτων:

«Θα ακολουθήσουμε τη νομιμότητα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία -παρόλο που είναι κοινοτική οδηγία του 1998-, έγινε εθνική νομοθεσία μόλις το 2012 και δεν εφαρμόζεται. Εδώ εντοπίζεται υποκρισία της α λα καρτ ευρωπαϊκής ένταξης. Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν πρέπει ν' ακολουθήσουμε πολιτικές που δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο και τις ζωές μας καλύτερες, αλλά δεν είμαστε, όταν προκύπτουν, για παράδειγμα, θέματα όπως η διαχείριση των απορριμάτων. Σε αντίθεση με την πολιτική αντιπαράθεση που θέλει να περισσεύουν επιθετικοί προσδιορισμοί "αντιευρωπαϊστές, ευρωσκεπτικιστές, δεν ξέρετε τι σας γίνεται" -η εθνική πια νομοθεσία επιτάσσει το να υπάρξει ένταξη της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης των απορριμάτων της Φυλής και της ευρύτερης περιοχής σ' ένα άμεσο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης της αποκατάστασης-, έρχεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και λέει ότι χρειαζόμαστε αξιολόγηση και αποκατάσταση του τι έχει συμβεί και εμείς δεν έχουμε κάνει αυτή την αναθεώρηση του σχεδιασμού. Τώρα θα πρέπει να γίνει μεταφορά της μονάδας καύσης των νοσοκομειακών απορριμάτων εκτός αστικού ιστού και να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ... Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και κλίμακα μείωσης του όγκου των απορριμάτων. Και εδώ έρχονται η ευρωπαϊκή και εθνική μας νομοθεσία να σημειώσουν το παράδοξο. Ζούμε σε μια χώρα που η αγοραστική μας αξία και η καταναλωτική μας δυνατότητα είναι μειωμένες. Και όμως ο σχεδιασμός γίνεται ωσάν να παράγουμε απορρίμματα πριν την κρίση... Αν, λοιπόν, λάβουμε αυτό υπόψη μας -ότι ούτως ή άλλως παράγουμε πολύ λιγότερα απορρίμματα- και αν σκεφτούμε ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει με βάση του ότι παράγουμε τα ίδια και ίσως και περισσότερα απορρίμματα, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία -εθνική πια, λέω εγώ-, που έχει ως στόχο ως το 2020 να μειωθούν τα απορρίμματα στο 50%, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι απλώς ατυχής, δεν παράπεσε, δεν έγινε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Ο σχεδιασμός αυτός απαιτεί φαραωνικές εγκαταστάσεις, έχει ακόμη τη λογική της σύμπραξης ιδιωτικού - δημοσίου τομέα...».

* Για τη σύμπραξη ιδιωτικού - δημοσίου τομέα στην περιφέρεια Αττικής:

«Κάτι άλλο που συμβαίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εδώ περνάει στα ψιλά, είναι ότι οι χώρες που προηγήθηκαν με τα ΣΔΙΤ, δηλαδή τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, τώρα παρατηρούμε ότι αποχωρούν από αυτά τα σχήματα και επανέρχεται η διαχείριση των απορριμάτων, όπως άλλωστε και το νερό και η ενέργεια, στο δημόσιο. Έτσι το δημόσιο έχει τον έλεγχο πλέον... Βεβαίως η συγκομιδή των απορριμάτων θα γίνεται με ιδιώτες, αλλά είναι άλλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας και είναι άλλο το δημόσιο να έχει τον έλεγχο... Ο εισαγγελέας -ορθά- αυτή τη στιγμή έχει θέσει κάποια ερωτήματα σε σχέση με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, τόσο για τον απερχόμενο περιφερειάρχη όσο και για την ανάδοχη εταιρία. Με όπλο την εθνική πια νομοθεσία θα πρέπει να δούμε το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση και ποιοι ήταν οι ιδιώτες και με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί, προκειμένου να διαχειριστούν τα απορρίμματα. Η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των απορριμάτων, μόνο όσον αφορά την καθαριότητα των πεζοδρομίων μπροστά στα σπίτια τους. Αντιθέτως η ορθή διαχείριση των απορριμάτων έχει πολύ χρήμα και το πώς θα το διαχειριστούμε μπορεί να είναι προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Και να μην έχουμε αυτή την κατάσταση ούτε στη Φυλής, ούτε στο Γραμματικό, που όλα δείχνουν ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και η θάλασσα».

* Για το έργο του Γ. Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής:

«Το 2014 στη χώρα που προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολόκληρες περιοχές δεν έχουν αποχετευτικό σύστημα και δεν υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός... Δεν υπάρχει κάτι άξιο πανηγυρισμού...».

* Για τις δημοσκοπήσεις:

«Την ίδια στιγμή που υπάρχει δημοσκόπηση που δείχνει μπροστά τον απερχόμενο περιφερειάρχη με δύο μονάδες, υπάρχει δημοσκόπηση που δείχνει μπροστά εμένα πέντε μονάδες. Το θέμα είναι -και το θεωρώ χρέος μου- να μην καθιστώ τις όποιες δημοσκοπήσεις εργαλείο που θ' αλλάξει την πολιτική κατεύθυνση του προγράμματος ή της δράσης μας...».

* Για τις συμμαχίες στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών:

«Στη λογική που λέει ότι δεν πρέπει ν' αλλάξουμε μόνο τις πολιτικές, αλλά και το ήθος άσκησης πολιτικής, η περιφερειακή παράταξη "Δύναμη Ζωής", της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, δεν θα μπει σε μια λογική συμμαχιών ή κλείσιμο του ματιού. Δίνουμε μια μάχη, διότι κάπως πρέπει να τ' αλλάξουμε αυτά. Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες και δήμοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Την επομένη αυτής της Κυριακής δεν θα υπάρχουν προνομιακοί συνομιλητές ή ψηφοφόροι εκλογής πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πιστεύω ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο, που θα ξεπερνά τα κόμματα, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ν' αλλάξουμε τα πράγματα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα