Ο Ν. Σοφιανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" και υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, μίλησε στις 5/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Πολιτική η μάχη σε δήμους και στις ευρωεκλογές":

«Η μάχη και στον δήμο και στο ευρωκοινοβούλιο είναι πολιτική... Το κεντρικό δίλημμα είναι αυτό το "δεν πάει άλλο", που ακούμε συνέχεια, να πάρει
μορφή, να αποκτήσει περιεχόμενο. Δεν φτάνει μόνο να καταγγέλλουμε, δεν φτάνει μόνο να θεωρούμε ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν μέσα από κάποιους ικανούς διαπραγματευτές. Πρέπει να πάρει στροφή ο κόσμος. Πρέπει να δει ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους μονοδρόμους, με αυτή την οικονομία της αγοράς που τσακίζει κόκκαλα κυριολεκτικά, για να γίνει ανταγωνιστική. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο δήμος της Αθήνας έχασε 5.000 εργαζομένους, για να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Αυτές τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν, τις πήραν εναλλασσόμενοι εργαζόμενοι των 300, 400, 500 ευρώ ή απευθείας ιδιώτες. Αυτή η πολιτική δεν αφορά μόνο τον κ. Καμίνη ή μόνο τον κ. Κακλαμάνη -όχι ότι δεν έχουν ευθύνες-, αφορά το κυρίαρχο μοντέλο, το οποίο υπηρετούν τα άλλα πολιτικά κόμματα και δυνάμεις, που θεωρούν μονόδρομο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομία της».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή να πανηγυρίζει, γιατί στα χρόνια της μειώθηκαν οι εργαζόμενοι κατά 5.500. Δεν μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή να θεωρεί ότι είναι δογματισμός το κράτος να αποδίδει τους ΚΑΠ στους δήμους, που είναι συνταγματική υποχρέωσή του. Λένε ότι εμείς κρατήσαμε τους δήμους όρθιους. Πώς έμειναν όμως οι δήμοι όρθιοι; Χαρατσώνοντας άγρια μια λαϊκή πλειοψηφία, που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο. Στον προϋπολογισμό του δήμου της Αθήνας πάνω από το 70% των εσόδων προέρχεται από παράβολα, τέλη, πρόστιμα, από μια διαδικασία δηλαδή φοροληστείας μιας λεηλατημένης τσέπης. Αυτό το "σταθήκαμε όρθιοι" διαμορφώθηκε μέσα από χιλιάδες απολύσεις, μέσα από μια σειρά λειτουργίες οι οποίες ουσιαστικά έκλεισαν. Τα δημοτικά ιατρεία είναι εγκαταλελειμμένα, υπολειτουργούν. Τα δύο δημοτικά ιατρεία -στο έκτο και το πέμπτο διαμέρισμα-, τέσσερα χρόνια χτίζονται και ακόμα να ανοίξουν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και μια ακραία εκδοχή, που λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια "των παχιών αγελάδων'", οι δήμοι φορτώθηκαν με ένα προσωπικό το οποίο δεν ήταν πάντα το πλέον κατάλληλο και έγιναν φυτώριο ρουσφετιών...

Ν. Σοφιανός: «Αυτά που λένε οι ίδιοι τα έκαναν. Είτε η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, είτε το τμήμα του ΠαΣοΚ που μετανάστευσε και έγινε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν μπορούν λοιπόν τα δικά τους αμαρτήματα να τα φορτώνουν στον κόσμο, τους εργαζομένους. Για παράδειγμα στον δήμο της Αθήνας, διότι το θέμα δεν είναι η μνημονιακή πολιτική. Για πάνω από 10 - 15 χρόνια, υπήρχε κόσμος που δούλευε για ανάγκες υπαρκτές, δεδομένες, προσφέροντας υπηρεσίες. Δεν ήταν τεμπέλης αυτός ο κόσμος στον δήμο Αθηναίων, οι συμβασιούχοι. Έφυγαν λοιπόν αυτοί και στην θέση τους, τι έχουμε; Έχουμε κοινωνικά προγράμματα, δηλαδή ακόμα πιο λιγοστά αμειβόμενους εργαζομένους. Έχουμε μια σειρά από υπηρεσίες να δίδονται στον ιδιώτη. Τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός 24 εκ. ευρώ για το μηχανολογικό του δήμου, δίνοντας την συντήρηση 310 οχημάτων της καθαριότητας σε έναν ιδιώτη. Αυτή η πολιτική λοιπόν δεν είναι στενά μνημονιακή. Αυτή η πολιτική φέρνει την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι συνταγές που προαποφασίστηκαν και το μνημόνιο τις επιτάχυνε. Αυτή είναι και η διαφορά μας από τους αντιπολιτευόμενους, που τα φορτώνουν όλα στο μνημόνιο και την Μέρκελ, για να αφήσουν λάδι την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομία της αγοράς, την οποία θέλουν να διαχειριστούν αυτοί».

* "Πρέπει άμεσα να μειωθούν τα τέλη και οι φόροι":

«Εμείς δώσαμε προτεραιότητα στο ότι ο δήμος δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να σφίγγει την στρόφιγγα της φοροληστείας στον εργατικό κόσμο. Προηγουμένως, πέρασα από το τμήμα προστίμων. Υπάρχουν 180.000 πρόστιμα μέσα σε δύο μήνες του 2012 για παρκαρίσματα. Μπορούν πολλά να γίνουν χωρίς να αλλάξουν φυσικά την κατάσταση, δίνοντας όμως ανάσες στην σκληρή καθημερινότητα του λαού μας. Είναι άμεσο ζήτημα να μειωθούν τα τέλη, οι φόροι, να καταργηθεί αυτή η πολιτική που απαιτεί από έναν κόσμο που ζει στην Αθήνα και πληρώνει από όλες τις μεριές, να πληρώνει κι άλλο...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εμείς στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες που έκανε ο Δήμος Αθηναίων μέσα από τον ΚΥΑΔΑ, μέσα από άλλους φορείς, για να δοθεί ένα πιάτο φαγητό και να στεγαστεί ο άστεγος. Όμως, δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν είναι φιλευσπλαχνία. Είναι υποχρέωση του δήμου και των δομών του τοπικού κράτους να περιθάλψει τον άστεγο, να δώσει φαγητό στον πεινασμένο, να διαμορφώσει όρους, για να στηριχτεί ο άλλος στην ανέχειά του. Αυτό όμως δεν μπορεί να διαφημίζεται... Ταυτόχρονα, δεν μπορεί δεκάδες εκατομμύρια να δίνονται σε ΜΚΟ, στο πανηγύρι που στήνεται γύρω από την φιλευσπλαχνία των διαφόρων τύπων. Εμείς λέμε ότι όλοι αυτοί οι πόροι πρέπει να δοθούν στην τοπική διοίκηση, στους δήμους, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν αυτά τα δίκτυα, διότι είναι υποχρέωση του κράτους να δίνει φαγητό στον πεινασμένο. Από εκεί και έπειτα όμως, μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις κοινωνικές υποδομές του δήμου, δεν μπορούν να μπαίνουν στη λογική ότι "πλήρωσε, για να έχεις". Υπάρχουν περιθώρια, όταν μέσα σε τέσσερα χρόνια είναι εκατομμύρια αυτά που έχει "γλιτώσει" ο δήμος από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Συνεχίζουν όμως τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας να παραμένουν τα ίδια...».

* Για την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών:

«Έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Αυτά είναι παιχνίδια της κυβέρνησης, είναι σκοπιμότητες, τις οποίες έχει στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής της αντιπαράθεσης με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μετρούν δηλαδή, πού θα δημιουργηθούν περισσότερες εντυπώσεις. Εμείς λέμε, πρώτος γύρος δημοτικών - περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογές μαζί, στις 18 ή στις 25 Μαΐου και την επόμενη εβδομάδα να γίνει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό που ακούσαμε, ότι θα καταργηθούν οι λίστες ετεροδημοτών, είναι απαράδεκτο. Αυτό που έχουμε ακούσει -δεν έχουμε σαφή εικόνα-, είναι ότι θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι λίστες ετεροδημοτών για τις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Εδώ βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης... Εκλογικό δικαίωμα δεν λένε; Δεν μας λένε "η δημοκρατία στηρίζεται" και όλα αυτά; Στο δια ταύτα, κοστίζει πανάκριβα στον καθένα να πάει να ψηφίσει. Δωρεάν πρέπει να μετακινηθεί και να έχει διευκολύνσεις ο κόσμος στον τόπο κατοικίας του».

* Για τη λίστα στις ευρωεκλογές:

«Θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα. Θα έχουμε και κεντρικά στελέχη και συνεργαζόμενους, οι οποίοι μέσα από την δική τους διαδρομή και δράση, όχι με λογικές μεταγραφών. Γνωρίζετε ότι γίνεται μια εμποροπανήγυρις και κάποιος από εκεί που ήταν, έγινε κάτι άλλο και μετά κάτι άλλο. Ονόματα δεν λέμε, πρόσωπα δεν θίγουμε, καταλαβαίνει ο κόσμος. Αλλά θα είναι άνθρωποι, οι οποίοι με συνέπεια μέσα από τη δική τους διαδρομή συνεργάζονται με το ΚΚΕ. Θα υπάρχει σημαντικό κομμάτι και τέτοιων συνεργαζόμενων αγωνιστών στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα