Ο Ν. Σοφιανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Νικός Σοφιανός, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", μίλησε στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις λίστες του αναπληρωτή υφυπουργού Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκου και την διαδημοτική κινητικότητα:

«Οι συγκεκριμένες λίστες δημιουργήθηκαν, προήλθαν, από την περιβόητη διαδημοτική κινητικότητα -δηλαδή, σε δήμους όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό να μεταφερθεί σε δήμους όπου υπάρχει έλλειμμα-, την
οποία έχει στηρίξει η ΚΕΔΕ και εμμέσως και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Τα λέω αυτά, γιατί το θέμα που προέκυψε με τις λίστες Γρηγοράκου, εμείς το είχαμε αναδείξει από τις 5 Νοεμβρίου στο δημοτικό συμβούλιο, επειδή αυτές οι λίστες είχαν δει το φως της δημοσιότητας σε κυριακάτικη εφημερίδα. Το είχαμε αναδείξει. Τότε μίλαγαν για 1.000 εργαζόμενους πλεονάζον προσωπικό στην Αθήνα και ο δήμαρχος μας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, κανένα τέτοιο ζήτημα και όλα αυτά είναι κινδυνολογίες κ.λπ. Υπάρχει αποφασισμένη πολιτική της συγκυβέρνησης να διώξει ακόμα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Βρίσκεται στις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της συμφωνίας των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων. Βλέπουμε μια μεθόδευση και το έργο το έχουμε ξαναδεί».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι οι δήμοι ανά τη χώρα θα είναι η βασική δεξαμενή που θα τροφοδοτήσει, αυτούς τους χιλιάδες υπαλλήλους;

Ν. Σοφιανός: «Ο στόχος είναι 4.000 εργαζόμενοι στους δήμους να μετακινηθούν, μπαίνοντας στην διαδικασία της κινητικότητας, της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας, για ένα μικρότερο χρονικό διάστημα και στη βάση αυτή να αντιμετωπιστούν -λένε-, ελλείψεις και κενά. Το πρόβλημα όμως δεν έχει προκύψει τώρα και για αυτό είναι προεκλογικό το ενδιαφέρον και η σπουδή όχι μόνο του δημάρχου της Αθήνας, αλλά και των άλλων δήμων ».

Δημοσιογράφος: Από την εικόνα που έχετε, ο κίνδυνος να υπάρξει -με απόφαση του υπουργείου-, ξαφνικός θάνατος, είναι ορατός;

Ν. Σοφιανός: «Είναι ορατός και αφορά και τον Αθήνα 9.84, γιατί -σας θυμίζω-, σε προηγούμενη συνεδρίαση στηρίξαμε ομόφωνα το ψήφισμα των εργαζομένων του σταθμού, όμως αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά. Ο Αθήνα 9.84 βρίσκεται στην διαδικασία αυτή, την οποία προβλέπει ο νόμος για τις τρεις χρονιές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι συνολικότερο. Πρέπει να το αντιμετωπίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις που έχουν, γιατί εδώ πλέον έχει διαμορφωθεί μια ζούγκλα. Εργαζόμενοι μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, με οχτάμηνα, δίμηνα, με προγράμματα κοινωνικής εργασίας, τα περιβόητα αυτά πεντάμηνα προγράμματα. Όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που σε αυτές τις συνθήκες προσφέρει με την δουλειά του στους χιλιάδες εργαζόμενους δημότες της Αθήνας, δεν πρέπει να χάσει την δουλειά του. Πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του...».

* Για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά:

«Εμείς ψηφίσαμε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής».

Δημοσιογράφος: Αφού την είχατε χαρακτηρίσει πρόχειρη...

Ν. Σοφιανός: «Πρόχειρη, γιατί το αιτιολογικό της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής δεν αναδεικνύει τις συνολικότερες πολιτικές ευθύνες. Πρέπει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να απαντήσει γιατί τέσσερα ναυπηγεία στην Ελλάδα είναι σε διαδικασία κλεισίματος και απαξίωσης. Έχουν σχέση οι κοινοτικές οδηγίες που απαγορεύουν στα ναυπηγεία μας να φτιάχνουν πλοία -πλην πολεμικών- και μάλιστα μόνο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έχει σχέση όλο αυτό το αλισβερίσι που γίνεται με την Κομισιόν, στην οποία φιλοδοξεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να αναδειχθεί και πρόεδρος; Τα λέω αυτά γιατί καλό είναι να κάνεις κωλοτούμπες, αλλά πρέπει να παίρνεις και την ευθύνη για αυτές τις πολιτικές κωλοτούμπες. Εμείς ήμασταν σαφέστατοι χτες με την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα. Είπαμε ότι πρέπει να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες και ταυτόχρονα να αναζητηθούν και πιθανές προσωπικές ποινικές ευθύνες. Γι' αυτό ψηφίσαμε υπέρ της εξεταστικής επιτροπής. Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε λάδι μια πολιτική, η οποία μετατοπίζει σε επιμέρους επικοινωνιακή αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και με την κυβέρνηση, μια προσπάθεια δηλαδή η οποία έχει ψηφοθηρικούς στόχους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα