Ινδία: Προσπάθεια αποκλιμάκωσης

Η ινδική κυβέρνηση προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την ένταση με τις ΗΠΑ που προκλήθηκε από τη σύλληψη ινδής διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να διακυβεύσει την "πολύτιμη σχέση της" με τους Αμερικανούς.

"Πιστεύω ότι ουδεμία από τις δύο πλευρές επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο μια ιδιαίτερα πολύτιμη σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πάρα πολλά. Πολλά μπορούν συμβαίνουν μεταξύ

φίλων, ακόμη και τρομερά πράγματα. Το παν στη φιλία είναι να επιβιώνει ύστερα από τέτοιου είδους δοκιμασίες", δήλωσε ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Χουρσίντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-IBN.

Η σύλληψη της αναπληρώτριας γενικής προξένου της Ινδίας Ντεβγιάνι Χομπραγκάντε στις 12 Δεκεμβρίου για υπόθεση ψευδούς δήλωσης σχετικά με την οικιακή βοηθό που απασχολούσε και η 48ωρη κράτησή της στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο, είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των αρχών στο Νέο Δελχί το οποίο πήρε σειρά αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ.

Ενώ οι συνθήκες της σύλληψης αυτής δηλητηριάζουν εδώ και μέρες το κλίμα μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Νέου Δελχί, ο ινδικής καταγωγής εισαγγελέας του Μανχάταν Πριτ Μπχαράρα εξέδωσε χθες μακρά ανακοίνωση, κάτι ιδιαίτερα ασύνηθες, επανερχόμενος στις λεπτομέρειες και τους λόγους της σύλληψης της διπλωμάτη προκειμένου να σταματήσει η "παραπληροφόρηση".

"Η κυρία Χομπραγκάντε αντιμετωπίστηκε με κάθε ευγένεια, πολύ περισσότερη από αυτήν με την οποία αντιμετωπίζονται οι άλλοι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών. Δεν συνελήφθη ενώπιον των παιδιών της, όπως δηλώθηκε. Η αστυνομία την συνέλαβε με τον κατά το δυνατόν πλέον διακριτικό τρόπο, και αντίθετα με την πλειοψηφία των κατηγορουμένων δεν της πέρασε χειροπέδες", της άφησε το τηλέφωνό της, επιτρέποντάς της να τηλεφωνεί επί σχεδόν δύο ώρες για να ρυθμίσει προσωπικά θέματα, κυρίως τη φύλαξη των παιδιών, τονίζει ο εισαγγελέας.

"Οι αστυνομικοί μάλιστα της πρόσφεραν καφέ και της πρότειναν να της φέρουν φαγητό", δήλωσε ο εισαγγελέας. Επιβεβαίωσε ότι η συλληφθείσα υπέστη πλήρη σωματικό έλεγχο", από γυναίκα αστυνομικό σε ιδιωτικό χώρο."Αλλά αυτή είναι μια καθορισμένη πρακτική για όλους τους κατηγορούμενους, πλούσιους ή φτωχούς, Αμερικανούς ή όχι". Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης καταγγέλλοντας τις "ανακρίβειες" που αναφέρθηκαν στην υπόθεση αυτή, που δημιουργούν "εμπρηστικό κλίμα", επανήλθε στους λόγους της σύλληψής της.

Ο Μπχαράρα γεννήθηκε στην Ινδία και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι και έχει τη φήμη του "Σερίφη της Γουόλ Στριτ" για τη δίωξη υποθέσεων σε σχέση με την αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Η 39χρονη Χομπραγκάντε "προσπάθησε σαφώς να παραβιάσει το νόμο" κατασκευάζοντας πλαστά έγγραφα, για μια εργαζόμενη την οποία πλήρωνε αρκετά λιγότερο από τον κατώτατο μισθό προσφέροντας εργασία πολύ περισσότερο από τις 40 ώρες της σύμβασής της. "Και διερωτάται κανείς γιατί υπάρχει τόση μεγάλη αγανάκτηση για την υποτιθέμενη μεταχείριση μιας ινδής υπηκόου που κατηγορείται για τις πράξεις αυτές και τόσο λίγη αγανάκτηση για τη μεταχείριση της ινδής τροφού θύματος και του συζύγου της", επισήμανε ο εισαγγελέας.

Η ανακοίνωση του εισαγγελέα εκδόθηκε μετά το χθεσινό τηλεφώνημα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας Σιβσανκάρ Μενόν για να εκφράσει τη "λύπη" του στην Ινδία η οποία εθίγη κυρίως με τον σωματικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε η διπλωμάτις της, αλλά και την ανησυχία του μήπως πληγούν οι σχέσεις των δύο χωρών", όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ομόλογός του της Ινδίας Σαλμάν Χουρσίντ δεσμεύτηκε να "αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια" της γυναίκας και η Ινδία έλαβε την Τρίτη αντίμετρα, όπως η αφαίρεση των φραγμάτων ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί τα οποία είχαν τοποθετηθεί για την προστασία της διπλωματικής αποστολής από επιθέσεις αυτοκτονίας και την εντολή να επιστραφούν ταυτότητες και ειδικά σήματα του αεροδρομίου που διευκολύνουν την κυκλοφορία των αμερικανών διπλωματών στην Ινδία.

Η Χομπραγκάντε αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 250.000 δολαρίων, παραδίδοντας το διαβατήριό της και δηλώνοντας αθώα των κατηγοριών της απάτης σε θεώρηση διαβατηρίου και της κατασκευής πλαστών εγγράφων για την οικιακή της βοηθό. Σε περίπτωση που καταδικαστεί και για τις δύο κατηγορίες αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή 15ετούς κάθειρξης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα