Ο Ν. Παρασκευόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στις 25/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην παραμονή μιας κρίσιμης ημέρας, όπου προφανώς θα γίνει μια κάποια συμφωνία ή, στην χειρότερη περίπτωση, θα έχουμε αδυναμία να συμφωνήσουμε και είναι δύσκολο να δούμε τι θα συμβεί την μεθεπόμενη ημέρα. Η ημέρα που θα ληφθεί κάποια απόφαση, βάζει τους όρους για την παραπέρα συζήτηση των πραγμάτων».

* Για την εκτίμηση
ότι θα υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό:

«Δεν ξέρω εάν είναι εκτίμηση ή ευσεβής πόθος. Δεν ξέρω τι από τα δύο συμβαίνει. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ ευκολότερο να προβλέψουμε τις εξελίξεις μετά από την αυριανή ημέρα».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ζητήματα καθυστερήσεων, φοροδικών, τι θα γίνει με αυτά τα θέματα και τι υποσχέσεις μπορούμε να δώσουμε στους δανειστές;

Ν. Παρασκευόπουλος: «Έχουμε κάνει νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εργασίας, οι οποίες προετοίμασαν τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ζητήματα αυτά. Είναι ζητήματα που αφορούν την πολιτική δικονομία -τη διαδικασία δηλαδή των αστικών δικών- και το πτωχευτικό δίκαιο. Ετοιμάσαμε τις θέσεις μας, τις έχουμε υποβάλλει και ελπίζουμε να γίνουν δεκτές...
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και οικονομικό, αλλά έχει να κάνει και με τη γραφειοκρατία και με νομοθετήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προωθηθεί και να επιταχύνουν τη διαδικασία... Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εργάζονται και στο πεδίο της διοικητικής δικαιοσύνης, όπως είναι οι φορολογικές υποθέσεις και στην αστική δικαιοσύνη, για να μεθοδεύσουν την επιτάχυνση. Η επιτάχυνση είναι δύσκολο θέμα. Μεταξύ άλλων, θα διευκολυνθεί πολύ από την μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική διασύνδεση. Υπάρχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ που εξυπηρετεί την ηλεκτρονική διασύνδεση, το οποίο λήγει στο τέλος του 2015 και προχωρεί εντατικά... Η μεγαλύτερη δυσκολία στην επιτάχυνση έγκειται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ταχύτητες εξαρτώνται από τον αριθμό του προσωπικού και εκεί έχουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία».

* Για την αποσυμφόρηση των φυλακών:

«Είναι καλύτερες οι συνθήκες. Απολύθηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι. Ένα μέρος αυτών των κενών θέσεων καλύφθηκε από ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από τα αστυνομικά κρατητήρια, όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ δύσκολες».

* Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής:

«Προχωρούμε πολύ σιγά. Θεωρώ ότι από τέλη Σεπτεμβρίου, που θα έχουμε έτοιμη διαθέσιμη αίθουσα, πλέον το δικαστήριο δεν χρειάζεται να αναβάλλει σε τόσο μακρινά διαστήματα και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

* Για το σύμφωνο συμβίωσης:

«Έχουμε εντατική νομοθετική δουλειά. Ήδη καταθέσαμε τρίτο νόμο που αφορά την ενσωμάτωση δύο οδηγιών και προχωρήσαμε με ταχύτητα, διότι δυστυχώς μας απειλούν πρόστιμα για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης. Ο τέταρτος νόμος του υπουργείου μας -που θα περιλαμβάνει και το σύμφωνο συμβίωσης-, ελπίζουμε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Ιουλίου, προκειμένου έγκαιρα να προωθηθεί πριν τις δικαστικές διακοπές... Δεν θα περιλαμβάνει το θέμα της υιοθεσίας, γιατί θα μελετηθεί περισσότερο στο πλαίσιο μιας γενικής επανεξέτασης του οικογενειακού δικαίου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα