Δυστοκία στις διαπραγματεύσεις

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών και εταίρων, ενώ στη συνεδρίαση, αυτή την ώρα του Eurogroup, επιχειρείται να βρεθεί σημείο σύγκλησης στις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν. Χαρακτηριστικό της δυστοκίας αποτελεί η νέα εμπλοκή, με την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, δεν δέχθηκαν την κατάθεση και εξέταση δύο κειμένων, και

παρέπεμψαν το ελληνικό ζήτημα εκ νέου στους θεσμούς. Τη σταθερή στήριξή του στη διαπραγματευτική προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχαν ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας "θα απαιτήσουν ακόμη πολλές ώρες", όμως "ένα χάπι εντ" είναι ενόψει, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από τη σύνοδο κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία πάνω στο προσχέδιο της ελληνικής πλευράς, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε πως ούτε σήμερα βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η τελική απόφαση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελλάδας.

"Οι απόψεις μας είναι πιο κοντά, οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν για να φτάσουμε σε συμφωνία", ανέφερε ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η πρόταση των θεσμών, προβλέπει ΦΠΑ 23% σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, και catering, ενώ 13% σε τρόφιμα και ενέργεια.

Επίσης, από το 2022 όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019, και μείωση από φέτος κατά 20% των δικαιούχων στις μεγαλύτερες αποδοχές του ΕΚΑΣ.

Οι δανειστές αρνούνται να δεχτούν την ελληνική πρόταση για αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29% και τον μεταφέρουν στο 28%. Αποδέχονται την πρόταση για αύξηση του φόρου πολυτελείας και φορολόγηση των σκαφών από το 10% στο 13%, αλλά δεν υπάρχει ο εφάπαξ 12% στα εταιρικά κέρδη άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών, το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε πώς τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός, ενώ σημείωνε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα