Ο Ν. Μανιαδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, μίλησε στις 21/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πλαφόν στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων:

«Το πλαφόν αυτό υπάρχει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εξετάσεων ανά ασθενή, ανά μήνα, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός εξετάσεων που μπορεί να αποζημιώσει στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει αυτές τις
εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών υγείας, το οποίο είναι εκτεταμένο και πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος από ό,τι ο ιδιωτικός τομέας...
Οι προϋπολογισμοί που έχουν προσδιοριστεί ανά νομό έχουν βασιστεί στους περσινούς προϋπολογισμούς και δεν έχουν αλλάξει. Δηλαδή, σε κάθε νομό, όσα χρήματα δαπανήθηκαν πέρυσι, άλλα τόσα θα δαπανηθούν φέτος. Επομένως, εάν θεωρήσουμε ότι πέρυσι η κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, οι εξετάσεις που έγιναν σε έναν νομό, ήταν -ας το πούμε έτσι-, φυσιολογικές, σε ό,τι αφορά τον αριθμό τους, δεν θα υπάρξει πρόβλημα φέτος...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της προκλητής ζήτησης οφείλω να σας πω ότι η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση διαγνωστικών εξετάσεων. Είμαστε πρώτοι στον αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Εμείς και η Αμερική κάνουμε πιο πολλές αξονικές τομογραφίες από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης. Είμαστε 10 εκ. άνθρωποι και γίνονται 3,5 εκ. αξονικές τον χρόνο. Είναι δύσκολο μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει ποιος υπερκαταναλώνει υπηρεσίες και ποιος πραγματικά τις χρειάζεται και πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν μέτρα που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, αυτή την στιγμή, προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες, πέρα από τους περιορισμούς και τα πλαφόν, εισαγάγει και θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Λέει, δηλαδή, ανάλογα με την διάγνωση, ποιες είναι οι ενδεδειγμένες εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο ασθενής. Όμως, αυτά τα μέτρα είναι δύσκολο να τα εφαρμόσει κανείς και να τα εισαγάγει στα πληροφοριακά συστήματα. Παίρνουν χρόνο και παίρνουν χρόνο και για να αρχίσουν να αποδίδουν. Οπότε, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά, αλλά βραχυπρόθεσμα πρέπει κανείς να βασιστεί σε μέτρα όπως το πλαφόν, προκειμένου να ελέγξει όλη αυτή την προκλητή ζήτηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα