Ο Ν. Χριστοδουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μίλησε στις 15/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Σπυρόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πρωτογενές πλεόνασμα:

«Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε οι πανηγυρισμοί να αναμένουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκδηλωθούν τώρα, για να δημιουργήσουν ένα κλίμα προκαταβολικής ευφορίας, διότι αυτό προκάλεσε την άκομψη κι εντελώς ασυνήθιστη παρέμβαση του διευθυντή της Eurostat,
ο οποίος άρχισε να κάνει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα συνολικότερα, για το πόσο πολιτικά βλέπει το θέμα. Αυτή η αμαύρωση που έγινε -στο ενδεχόμενο να είναι υψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα-, θεωρώ ότι δεν ωφέλησε την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, εγώ εύχομαι να είναι σημαντικό, πολύ περισσότερο όμως να είναι πραγματικό και διατηρήσιμο. Δηλαδή, να μπορέσει η ελληνική οικονομία και τα επόμενα χρόνια, να έχει τέτοια πλεονάσματα, γιατί αυτό θα αποτελέσει μία υγιή βάση εξόδου από την κρίση».

Σε άλλο σημείο είπε: «H καλύτερη και πιο συνετή πράξη που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να φυλάξει το πλεόνασμα. Να δημιουργήσει ένα αποθεματικό για περίπτωση ανάγκης, για τα επόμενα χρόνια, διότι πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις. Να το κρατήσει αξόδευτο, με ορισμένα ποσά μόνο που θα χορηγηθούν για να χρηματοδοτήσουν ακραία φαινόμενα φτώχειας. Μόνο αυτά. Να μην προβεί ούτε σε μισθολογικές αυξήσεις, ούτε σε τίποτα. Μετά, να βρει έναν κανόνα διανομής του πλεονάσματος. Εγώ θεωρώ ότι κατά ένα μέρος το πλεόνασμα, υποχρεωτικά, θα πρέπει να πηγαίνει στην αποπληρωμή δανείων, έστω 40%-50%. Ένα άλλο μέρος να χρηματοδοτεί κάποιες επενδύσεις κι ένα άλλο, πολιτικές εναντίον της φτώχειας. Αυτή είναι -κατά την άποψή μου-, η επιβαλλόμενη κατανομή. Εν πάση περιπτώσει, τα πρώτα πλεονάσματα πρέπει να φτιάξουν ένα αποθεματικό και να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, ότι θα αρχίσει να σκορπίζεται, διότι, αυτομάτως, εάν σκορπιστεί αυτό το πλεόνασμα, θα καταργήσει το πλεόνασμα του επόμενου έτους, γιατί μετά θα περάσουν στις δαπάνες. Χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία γι' αυτό. Ακόμη δεν τον είδαμε -που λέμε-, τον έχουμε βαφτίσει εκατό ονόματα. Ας περιμένουμε λίγο, διότι αλλιώς θα καταλήξει να είναι μία άσκηση πελατειακής εξυπηρέτησης, όπως τόσες και τόσες το προηγούμενο διάστημα».

* Για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές:

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να το πάρει απόφαση και να βγει στις αγορές, έστω και με ένα μικρό ποσό φέτος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα κάνει αυτά, βιαστικά, ενόψει των ευρωεκλογών, διότι αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να βγει πανηγυρικά πριν τις ευρωεκλογές, να πει "έχω ένα μεγάλο πλεόνασμα, το οποίο αρχίζω να το μοιράζω σε μισθούς, επιδόματα κ.λπ" και "έχω βγει και στις αγορές και τώρα δεν με σκιάζει φοβέρα καμιά". Νομίζω ότι αυτά είναι πολύ πρόωρα και μπορεί να ανατρέψουν τις βελτιώσεις που έχουν γίνει.

Η κίνηση εξόδου στις αγορές νομίζω ότι πρέπει να γίνει το φθινόπωρο ή μέσα στο καλοκαίρι καλύτερα, που θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα. Αλλά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Αν ληφθούν τα μέτρα -που προανέφερα-, για το πλεόνασμα, δηλαδή ότι θα είναι κυρίως αποθεματικό για φέτος και από του χρόνου και μετά, θα μπει ένας κανόνας διανομής προς ευπαθή κοινωνικά στρώματα, προς επενδύσεις και πιστωτές, τότε θα πέσουν πολύ περισσότερο τα spreads, διότι τα spreads διαμορφώνονται με βάση την προσδοκία του μέλλοντος. Αν, λοιπόν, τα κάνει αυτά η κυβέρνηση, αντί να τρέχει σε πανηγύρια, τότε η έξοδος στις αγορές θα είναι πολύ καλύτερη, όταν γίνει, το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα