Ο Ν. Αλιβιζάτος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο συνταγματολόγος και καθηγητής στη Νόμική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε στις 4/5 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84» «Εννιά με δέκα» με τον Τάκη Καμπύλη. Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Η προεκλογική περίοδος μας έφερε πιο κοντά ή πιο μακριά στην Ευρώπη;

Ν. Αλιβιζάτος: «Καταρχήν είμαι ευχαριστημένος. Δε συμμερίζομαι τη δικιά σας απαισιοδοξία. Νομίζω το ότι μπορούμε να κάνουμε εκλογές
ήρεμες σε ένα κλίμα όπου όλες οι ενδείξεις ήταν ότι θα έχουμε και στοιχεία βίας, -δεν ήταν ότι δεν είχαμε αλλά ήταν πολύ λιγότερα από ότι ορισμένοι περίμεναν-, ότι καταρχήν πηγαίνουμε ειρηνικά στην προσεχή Κυριακή για εμένα είναι μια επιτυχία. Δείχνουμε ότι ακόμα και σε στιγμές έντασης μπορούμε να κάνουμε εκλογές... Σε μεγάλο βαθμό (σ.σ. το αν οι εκλογές μας έφεραν πιο κοντά ή πιο μακριά στην Ευρώπη)  θα εξαρτηθεί από την έκβαση, την ετυμηγορία της κάλπης. Είμαι σίγουρος ότι στην μεγάλη του πλειοψηφία ο ελληνικός λαός δε θέλει να αποκοπούμε από την Ευρώπη. Η αγανάκτηση για το πως φτάσαμε εκεί που φτάσαμε είναι τόσο μεγάλη, που ενδέχεται και άνθρωποι που είναι φιλοευρωπαίοι να ψηφίσουν κόμματα που σε αυτή την περίοδο έχουν διακριθεί για την αντιευρωπαϊκή τους στάση. Οι εκλογές λειτουργούν και ως εκτόνωση. Σίγουρα πρέπει ο κόσμος να ψηφίζει και για την επόμενη ημέρα, αλλά υπάρχει μια έντονη αποδοκιμασία έναντι των δυνάμεων που μας έφεραν εδώ, η οποία δεν μπορεί παρά να καταγραφεί. Δε θα δεχόμουν ότι πρόκειται για μια οριστική αποκοπή των συγκεκριμένων εκλογέων από την υπόθεση της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο αυτή που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και το ξέρει πολύ καλά ο ελληνικός λαός».

Δημοσιογράφος: Φαίνεται πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις σε αυτή τη φάση τουλάχιστον είναι μακριά.

Ν. Αλιβιζάτος: «Έχετε δίκιο. Θα περάσουμε μια διετία, τριετία, κατά τη γνώμη μου, όπου εκ των πραγμάτων θα πηγαίνουμε προς συμμαχικά σχήματα. Αλλά όχι παραπάνω».

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας και σε άλλα θέματα;

Ν. Αλιβιζάτος: «Νομίζω ότι είναι προπάντων πολιτιστικές. Να μην θεωρείται η λέξη συμβιβασμός, όπως θεωρείται στη γλώσσα μας, ισοδύναμη με τη λέξη προδοσία... Θα έλεγε κανείς ότι όλοι μας, η κουλτούρα, η ιστορία μας ωθεί σε μια λογική αντιπαράθεσης και όχι συγκλίσεων και συναινέσεων... Έχοντας μελετήσει πολύ τη νεότερη ιστορία μας, θα έλεγα ότι είναι στο DNA μας να τσακωνόμαστε και όχι να συγκλίνουμε».

Δημοσιογράφος: Σχετικά με το θέμα που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας με τις διερευνητικές εκλογές και την Αρχή της δεδηλωμένης. Διαβάζοντας το Σύνταγμα, θεωρώ ότι είναι πολύ σαφές. Δεν προβλέπεται η διαδικασία που λέει ο κ. Τσίπρας.

Ν. Αλιβιζάτος: «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας δεν είναι σοβαρά. Το Σύνταγμα δεν λέει αυτά τα πράγματα. Υποθέτω ότι ο κ. Τσίπρας δε θέλει να οργανώσει πραξικόπημα».

Δημοσιογράφος: Μια συζήτηση  που έχει ανοίξει για κυβέρνηση με 120 βουλευτές;

Ν. Αλιβιζάτος: «Πράγματι είναι ενδεχ
Keywords
Τυχαία Θέματα