Ο Μ. Βαρβισιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 25/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη:

Δημοσιογράφος: Είμαι βέβαιη ότι γνωρίζετε τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Γεωργιάδη. Θα ήθελα ένα σχολιασμό επ' αυτών και θα παρακαλούσα ν' απαντήσετε σε ένα ερώτημα το οποίο το ακούω το τελευταίο διάστημα, με δεδομένο ότι ήταν μία ρητορική που με κάποιο τρόπο χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός. Είναι ένα plan b, γιατί
δεν έχετε τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή ή είναι τα πρώτα στοιχεία μία πόλωσης και μίας κινδυνολογίας από την πλευρά του κόμματός σας ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή, πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητηθεί τη στιγμή εκείνη. Η πρόωρη προεδρολογία το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ένα αίσθημα πολιτικής ανασφάλειας, το οποίο δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη χώρα και την οικονομία».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι η απάντησή σας και στις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ο κ. Βενιζέλος χθες είπε ποιον θα μπορούσε να σκεφτεί ως πρόσωπο».

Δημοσιογράφος: Προεδρολογία δεν είναι;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Προεδρολογία είναι, η οποία έχει ανοίξει υπό τη δαμόκλειο σπάθη μίας συνολικής άρνησης, ιδιαίτερα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για οποιαδήποτε υποψηφιότητα, με στόχο την προσφυγή στις κάλπες. Δηλαδή, εκμεταλλεύονται το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο. Το δεύτερο σχόλιο που θέλω να σας κάνω είναι ότι εντυπωσιαζόμαστε, ενδεχομένως, από μία πολύ έντονη τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη, καθημερινά, όμως, δεχόμαστε ακραίες τοποθετήσεις από την πλευρά των στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί καταστροφικής κυβέρνησης, περί όλων αυτών που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να εντυπωσιάζεται κανένας για την ακρότητα του λόγου. Μας έχουν απειλήσει κανονικότατα με φυλακίσεις -ούτε καν ειδικά δικαστήρια-, διότι προχωράμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όταν υπάρχει μία ακραία τοποθέτηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης ορισμένες φορές, τι να κάνουμε; Είναι ανθρώπινο ότι δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Δημοσιογράφος: Ανεξαρτήτως του αν πρέπει ή όχι να μείνει αναπάντητη και στο χαρακτηρισμό σας ότι πρόκειται για μία έντονη τοποθέτηση αναρωτιέμαι αν, στο βάθος πια όλης αυτής της υπόθεσης, δεν δημιουργείται στο εκλογικό σώμα μία τεράστια επιφύλαξη και αντίφαση σε ό,τι αφορά στη στρατηγική σας ότι εδώ και δύο χρόνια ότι σταθεροποιήσατε τη χώρα... Σταθεροποιήσατε το τραπεζικό σύστημα, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες; Δεν είναι αντιφατικό;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Επειδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προγραμματικές του θέσεις όσον αφορά τον τρόπο που θα φορολογήσει περιουσίες και εισοδήματα, βεβαίως υπάρχει μία ανασφάλεια σε ό,τι αφορά εκείνη την περίοδο. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα κερδίσει τις εκλογές. Εκτιμώ ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν το 2016, μέσα σ' ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον από αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτό το οποίο διαπιστώνω είναι ότι σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες όμως, παρότι υπάρχουν ως ενδιαφέρον, δεν εκτελούνται λόγω του κλίματος της πολιτικής ανασφάλειας που σήμερα καλλιεργεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις».

Δημοσιογράφος: Το πολιτικό κλίμα σε μία χώρα το δημιουργεί κυρίως η σταθερότητα ή μη της κυβερνώσας πλειοψηφίας και όχι η αντιπολίτευση. Εάν αρχίζει να το δημιουργεί η αντιπολίτευση, σημαίνει ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και στην πολιτική ηγεσία της χώρας...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν θα διαφωνήσω με αυτό που λέτε, όπως το περιγράφετε. Όμως την πολιτική σταθερότητα την εγγυηθήκαμε δύο χρόνια τώρα, από το καλοκαίρι του 2012 ως σήμερα, μέσα από μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού -τρικομματική και στη συνέχεια δικομματική-, η οποία κατάφερε να σταθεροποιήσει πράγματι τη χώρα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα, με την απειλή της προσφυγής στη κάλπη, μόνο και μόνο για να πέσει η κυβέρνηση και ν' αλλάξει ριζικά η πολιτική -όταν βεβαίως δεν έχει εξασφαλιστεί μ' ένα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η παρούσα Βουλή θα παραμείνει και μετά την Προεδρική εκλογή ενεργή-, τότε νομίζω ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το κλίμα της πολιτικής ανασφάλειας, αλλά η αντιπολίτευση. Πόσο μάλλον όταν λέει ότι θα αλλάξει ριζικά τις βασικές οικονομικές επιλογές που έχουν σχέση με το περιβάλλον των επενδύσεων. Γιατί τις φορολογικές επιλογές και εμείς θέλουμε να τις αλλάξουμε και να τις βελτιώσουμε στο προσεχές διάστημα και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητιέται, έχει σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους, με το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και ούτω καθεξής. Εξετάζονται διάφορα οικονομικά μεγέθη, τα οποία θα καταλήξουν τελικά σε μείωση της φορολογίας. Ο άλλος άξονας της πολιτικής μας είναι ένας άξονας προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Αυτός ο άξονας πολιτικής μας, από τον οποίο προσδοκούμε να φέρουμε χρήματα στη χώρα, ν' αναπτύξουμε τη χώρα, να φτιάξουμε ρυθμούς ανάπτυξης και να μειώσουμε το ποσοστό της ανεργίας -ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους- αμφισβητείται πάρα πολύ. Αυτό δεν δημιουργεί ανασφάλεια σε οποιονδήποτε θέλει σήμερα να επενδύσει ένα ευρώ στη χώρα μας;».

Και πρόσθεσε: «Θα σας πω ένα απλό νούμερο για να καταλάβετε που βρισκόμασταν και που βρισκόμαστε. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, το ελληνικό ομόλογο διαπραγματευόταν στο 19% της αξίας του... Το ρίσκο είναι πολύ υψηλό, δηλαδή δεν θα το αποπληρωθείς ποτέ. Σήμερα τα ίδια ομόλογα διαπραγματεύονται στο 85% της αξίας τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα, το οποίο καμία άλλη οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο γρήγορα και τόσο σταθερά. Αυτό συνεπάγεται με το δείκτη σταθερότητας της οικονομίας και πώς μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις...».

* Για την επέκταση της σύμβασης της COSCO, τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα λιμάνια:

«Μην είμαστε μηδενιστές ότι δεν έχουν γίνει επενδύσεις. Μόλις χθες πήραμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση για την επέκταση της σύμβασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Μιλάμε για 230 εκατομμύρια, τον διπλασιασμό ενός προβλήτα που έχει φέρει δουλειές στη χώρα. Και δεν είναι μόνο οι άμεσες δουλειές, δηλαδή πόσοι εργάτες δουλεύουν στο συγκεκριμένο terminal, αλλά το ότι στη χώρα μας λειτουργούν πετρελαιεύσεις, πλοηγοί, ρυμουλκά, πράκτορες... Για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο και ο Πειραιάς γίνεται μία πύλη εισόδου προϊόντων προς την Ευρώπη, μετά τη σύνδεση και του τρένου...».

Δημοσιογράφος: Επειδή άκουσα και τον κ. Δρίτσα χθες στη Βουλή να μιλά για την αντίδραση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επέκτασης της σύμβασης της COSCO, μήπως δεν έχει εξηγηθεί σωστά ή αφορά -κατά τη γνώμη σας- μία οπτική η οποία είναι απολύτως μηδενιστική απέναντι στο κομμάτι των επενδύσεων του Πειραιά;

Βαρβιτσιώτης: «Το λιμάνι του Πειραιά είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση, η οποία, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αύξησε την κίνησή της, ακριβώς λόγω αυτής της διεθνούς συνεργασίας και επένδυσης. Προχθές δέχθηκα τον κ. Δρίτσα μαζί με την ομοσπονδία των υπαλλήλων των λιμανιών... Και η ομοσπονδία είναι αρνητική, αλλά η ομοσπονδία θα ήθελα να επισημάνω ότι έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε αρνητική απάντηση και ενδεχομένως θα προσφύγει και πάλι στα ελληνικά δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η ομοσπονδία των εργαζομένων ήταν ενάντια σε όλη αυτή τη διαδικασία από το 2008. Και θα σας έλεγα ότι μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε μια ρητορική του παρελθόντος. Δεν με απασχολεί όμως τι κάνει η ομοσπονδία των εργαζομένων. Μ' ενδιαφέρει πολύ περισσότερο και κρίνω πολιτικά -διότι σέβομαι απόλυτα τα συνδικαλιστικά όργανα-, πώς τοποθετείται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει "εμείς δεν θέλουμε καμία ξένη επένδυση στο λιμάνι. Θέλουμε όλες οι επενδύσεις να γίνουν από ελληνικά χέρια, ελληνικά κεφάλαια, μέσα από το δημόσιο έλεγχο του ΟΛΠ". Αρνείται συνολικά. Είναι μια πολιτική οπτική, η οποία όμως σίγουρα δεν φέρνει αποτελέσματα και δεν δημιουργεί ασφάλεια σε οποιονδήποτε τρίτο επενδυτή».

* Για τη συζήτηση στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη διεύρυνση του ζωτικού της χώρου:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σαφές ιδεολογικό περίγραμμα και βέβαια έχει και μία συγκεκριμένη ιστορία. Είναι η μεγάλη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας και θα πρέπει να έχει ανοιχτές τις πόρτες της και να ενσωματώνει ανθρώπους, ψηφοφόρους και στελέχη, που συμμερίζονται αυτό το όραμα. Άρα, αναγκαστικά, κινείται στο χώρο αυτών που πιστεύουν στην φιλελεύθερη και ανοιχτή οικονομία, σε αυτούς που πιστεύουν σε μία ανοιχτή κοινωνία και βέβαια σε αυτούς, οι οποίοι έχουν ως βασικό στόχο την επιτυχία της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αν αυτοί βρίσκονται στα αριστερά, στα δεξιά ή στο κέντρο δεν με απασχολεί καθόλου. Με απασχολεί όμως να ενστερνίζονται αυτές τις αρχές. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το θέμα του μεσαίου χώρου. Εγώ πάντοτε τον υποστήριζα, με την έννοια ότι ο μεσαίος χώρος είναι η συνισταμένη ορισμένων προσδοκιών, που έχουμε όλοι για τη χώρα μας και για τα παιδιά μας. Σε τι περιβάλλον θέλουν να ζήσουν; Σε περιβάλλον εθνικισμού και απομονωτισμού, σε περιβάλλον οικονομικής υστέρησης ή σε περιβάλλον στο οποίο η Ελλάδα αισιόδοξα ατενίζει τον διεθνή περίγυρο με την ασφάλεια και τη σιγουριά των διεθνών συνεργασιών, της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών υποχρεώσεων, των οποίων έχει αναλάβει;».

* Για τον τομέα της ακτοπλοΐας μετά το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου:

«Παρά την κρίση στην ακτοπλοΐα και παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, φέτος το καλοκαίρι κύλησε ομαλά και στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, μόλις χθες, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της αλλαγής του ακτοπλοϊκού χάρτη στο Βόρειο Αιγαίο που αντιμετώπισε προβλήματα. Κηρύξαμε έκπτωτη μία εταιρία, η οποία είχε αναλάβει να εξυπηρετήσει τα νησιά αυτά, διότι δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να υπάρξει μαρασμός στη γραμμή Βορείου Αιγαίου, με ιδιαίτερο θύμα τη Λήμνο. Χθες αναθέσαμε σε μια καινούργια εταιρία, στη Hellenic Seaways, μ' ένα υπερσύγχρονο πλοίο, ένα από τα καλύτερα της ακτοπλοΐας, το "Νήσος Μύκονος", να εξυπηρετήσει τη γραμμή του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα τη Λήμνο. Θεωρώ ότι με αυτή την πολιτική απόφαση, η οποία ήταν επιβεβλημένη για την εξυπηρέτηση των νησιών, θα δούμε ανάπτυξη του τουρισμού και στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο -για εμένα- είναι πραγματικά ένα στολίδι».

Δημοσιογράφος: Προτίθεστε να κάνετε και άλλες τέτοιου είδους διορθώσεις;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Έχουμε κάνει ήδη αρκετές διορθώσεις και για την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν καλύτερες συνδέσεις, όπως για την Πάτμο, τα Ψαρά και άλλα νησιά».

Δημοσιογράφος: Με αλλαγές εταιριών που εξυπηρετούν ήδη;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Με βελτίωση ή επέκταση των δρομολογίων ή με καινούργιες συμβάσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, hellenic seaways, αθηνα, βενιζελος, εκλογες, τραπεζες, σημαίνει, καλοκαιρι, βουλη, αναδιαρθρωση, σαμαρας, πειραιας, συγκεκριμένο, ελλαδα, ολπ, νέα, γίγνεσθαι, νατο, αιγαιο, hellenic, μυκονος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, νησια, οικονομια, ομολογα, προγραμμα, πυλη, ψαρα, hellenic seaways, αξονας, γινει, γινεται, γίγνεσθαι, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εννοια, εξυπηρετηση, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρια, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λημνο, μιλτιαδης, μειωση, νατο, οραμα, παιδια, περιβαλλον, πλοιο, πορτες, προβληματα, ρητορικη, ρισκο, ρυμουλκα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σωμα, φορα, ασφαλεια, δουλειες, ελληνικα, hellenic, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, μεινει, οργανα, σημαίνει, θελω να, θεσεις, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα