Σε δυο δόσεις οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας

Σε δύο φάσεις οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με πιθανό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το Νοέμβριο. Η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Τρίτη και επί δέκα ημέρες θα γίνει ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και θα οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα,

για το 2ο γύρο των διαπραγματεύσεων, όπου θα τεθούν τα ζητήματα αγκάθια του ασφαλιστικού, των εργασιακών, των πλειστηριασμών, του νέου μισθολογίου και των απολύσεων στο Δημόσιο.

Πάντως άμεσα αιτήματα της Αθήνας πέραν των φοροελαφρύνσεων είναι η αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η Ελλάδα μπορεί χωρίς το ΔΝΤ, μόνο όμως υπό προϋποθέσεις», επισημαίνει η Eurobank σε έκθεση της. Αναφέρει ότι μεταξύ των προϋποθέσεων θα πρέπει να είναι πετυχημένες οι δυο προσεχείς εκδόσεις επταετών ομόλογων και των 18μηνων έντοκων γραμμάτιων, σε συνδυασμό με τη χορήγηση νέου πακέτου ελάφρυνσης χρέους από τους δανειστές, αλλά και νέες εκδόσεις κρατικών ομόλογων της τάξεως των 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

Πάντως στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων αποτυπώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης στην περίπτωση που τελικώς η χώρα εξέλθει του Μνημονίου. Για τρίτη συνεχή ημέρα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 6% ενώ στις αρχές Απριλίου είχε υποχωρήσει στο 4,18%. Αναλόγως κινείται και το πενταετές ομόλογο του οποίου η απόδοση έχει αυξηθεί στο 4,55% από 3,8% που κυμαίνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα