Ο Μ. Μασουράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της ALPHA BANK, Μιχάλης Μασουράκης, μίλησε στις 3/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε

«Ο πολιτικός κίνδυνος είναι πάντοτε στο μυαλό των επενδυτών και όταν δεν υπάρχει σταθερότητα σε μια οικονομία, τείνουν ν' αναβάλουν τις επενδύσεις που θα ήθελαν ενδεχομένως να κάνουν. Η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει από την αρχή του 2014. Έχουμε μια σταδιακή βελτίωση της απασχόλησης. Δεν λέω ότι έχουν γίνει τεράστια

βήματα, αλλά έχει μειωθεί αρκετά η ανεργία, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη άνοδος των λιανικών πωλήσεων, που οφείλεται, βεβαίως, σε μεγάλο βαθμό και στην τεράστια άνοδο που είχαμε στον τουρισμό. Συνεπώς, βλέπουμε ότι οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να κινούνται σε θετικά πρόσημα. Η ιδιωτική κατανάλωση, επίσης, αυξάνεται. Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μια καλή συγκυρία. Το μόνο μελανό στοιχείο στα οικονομικά στοιχεία είναι οι επενδύσεις στις κατοικίες. Οι κατοικίες είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε τεράστια μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες και αυτό που είναι ακόμα χειρότερο είναι ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες είχαμε μια πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 50 - 55%, έναντι πτώσης 20% - 25% τον περασμένο χρόνο. Η κατάσταση χειροτερεύει σ' ένα πολύ υποσχόμενο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, αν δεν ανακάμψει, θα έχουμε δυσκολία στο να διατηρήσουμε την ανάκαμψη, την οποία έχουμε σήμερα και η οποία οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην άνοδο του τουρισμού και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει».

Και πρόσθεσε: «Γίνεται μια διαπραγμάτευση. Εγώ δεν θα της έδινα τεράστια σημασία, όσον αφορά την πορεία -αν θέλετε- της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, διότι σήμερα η ελληνική οικονομία είναι τελείως διαφορετική από αυτό που ήταν πριν τέσσερα χρόνια. Έχουμε εξαφανίσει όλες τις μακροοικονομικές ισορροπίες, έχουμε πλεονάσματα, έχουμε κάνει τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρ' όλες τις ενστάσεις των δανειστών ότι δεν τα έχουμε κάνει όλα, έχουμε κάνει το 95% αυτών που έπρεπε. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιες όσον αφορά την ανάκαμψη. Απλώς, λόγω των οικονομικών εξελίξεων, θα υπάρξουν κάποιες αναταράξεις. Θα πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 2,5 με 3,5% τα επόμενα χρόνια».

Δημοσιογράφος: Γιατί επιμένουν τότε οι δανειστές;

Μ. Μασουράκης: «Υπάρχουν πολλά σενάρια. Πιστεύω ότι, πέρα από προσωπικές επιδιώξεις διαφόρων ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαπραγματευτικές ομάδες, προφανώς η τρόικα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν και ότι οποιαδήποτε σκλήρυνση της στάσης βλέπουμε σήμερα η ίδια σκλήρυνση θα υπάρχει σε οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση υπάρξει και στο μέλλον».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε χάσει γύρω στο 25% της παραγωγής και των εισοδημάτων μας. Το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο η οικονομία τρέχει με 1,9% είναι κάτι. Αλλά, αν έχουμε χάσει ένα 25%, το 1,9% σε ένα τρίμηνο δεν είναι σημαντικό για να δείξει ότι κάτι έχει αλλάξει πλήρως. Στο τέλος του έτους, για όλο το έτος σαν μέσο όρο, η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 1% και από εκεί και έπειτα, εάν οι επενδύσεις φτάσουν το 10 % - 15% του χρόνου, πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια πορεία ανάκαμψης γύρω στο 2,5 με 3,5% μεσοπρόθεσμα. Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά και αυτό είναι οι κατοικίες. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να δούμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, αν έχουμε και μεγάλη ανάκαμψη στις κατοικίες, κάτι που απαιτεί ένα καινούργιο πλαίσιο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να μην ασκεί αρνητικές καταστάσεις στην αγορά της κατοικίας... Δεν νοείται, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη 1,9%, οι επενδύσεις σε κατοικίες να πέφτουν 55%. Δεν μπορεί να καταργηθεί ένας χώρος, ο οποίος αποδίδει 2,5 με 3 δισ., διότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο για να εξασφαλιστούν τα χρήματα αυτά. Συνεπώς, κάποιος φόρος στα ακίνητα θα υπάρξει. Απλώς, δεν μπορεί να δημιουργεί αντικίνητρα στο να γίνονται συναλλαγές ή στο να μην ξέρει ο άλλος τι αποδόσεις θα έχουν οι επενδύσεις που κάνει σε ακίνητα».

Και κατέληξε: «Είναι αδικαιολόγητη η στάση της τρόικα, με την έννοια ότι η χώρα έχει κάνει τεράστια προσαρμογή. Είμαστε πρωταθλητές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή και έχουμε και πλεονάσματα στο ισοζύγιο εσωτερικών συναλλαγών. Η χώρα έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα οποία απαιτούνται από την τρόικα και δεν μπορεί να την μεταχειρίζονται σαν να είναι στα πρόθυρα μιας τεράστιας αποσταθεροποίησης, διότι δεν είναι. Ακόμα και οι ξένοι επενδυτές πιστεύουν ότι, μετά την λήξη των πολιτικών εξελίξεων, θα επανέλθουν δυναμικότερα... Εμάς το χρέος έχει ρυθμιστεί καλώς ή κακώς. Η εξυπηρέτηση του είναι πολύ μικρή και αντιμετωπίσιμη... Παρόλο που υπήρξε κάποια υπόσχεση το 2012 ότι, εάν πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, θα προχωρήσει κάποια μικρή ρύθμιση του χρέους ως ηθική επιβράβευση και όχι τίποτα παραπάνω, δεν βλέπω πάνω από 200 - 300 εκατομμύρια μείωση στην εξυπηρέτηση του χρέους σε ετήσια βάση, εάν ήταν να γίνει κάποια τέτοια ελάφρυνση του χρέους, αλλά φαίνεται ότι αυτή την στιγμή δεν είναι το κλίμα κατάλληλο για να γίνει αυτή η ελάφρυνση του χρέους. Μιλάμε για μικρή ελάφρυνση του χρέους, με κάποια μικρή μείωση επιτοκίων ή με κάποια λογική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουμε κυρίως προς τις χώρες ή προς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα