Ο Λ. Γρηγοράκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μίλησε στις 20/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά νομό:

«Αυτός που χρειάζεται την εξέταση θα την κάνει. Αυτός που δεν την χρειάζεται και η εξέταση ήταν μαϊμού -σε σχέση με αυτό που έπρεπε να κάνει-, δεν θα την κάνει. Έχουμε μικρά νοσοκομεία στην επαρχεία 1,2,3 σε διάφορους νομούς. Τα νοσοκομεία αυτά, λόγω του ότι υπάρχει ζήτηση υπηρεσιών από γιατρούς, γιατί πρέπει να κάνουν αυτές τις εξετάσεις για διάφορους λόγους, οι γιατροί
που είναι εκεί, δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Δηλαδή, ο ειδικευόμενος γιατρός που είναι στα επείγοντα των εξετάσεων και απουσιάζει ο ειδικευμένος, γράφει του κόσμου τις εξετάσεις και του κόσμου τα παραϊατρικά, γιατί σου λέει "μην κάνω κανένα λάθος και ξεχάσω κάτι, από την στιγμή που δεν ξέρω τι έχει ο άρρωστος"...
Σε ειδικές εξετάσεις, όμως, θα περάσει ο ασθενής από μια επιτροπή και θα κάνει την εξέταση. Δεν θα του την στερήσουμε. Δεν στερούμε σε κανέναν. Απλούστατα, προσπαθούμε πια αυτή την υπερκατανάλωση που υπάρχει -ιδιαίτερα στις απεικονιστικές εξετάσεις-, να την μειώσουμε».

* Για το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων:

«Θέλουμε διαφορετική κουλτούρα στα γενόσημα. Όταν βλέπουμε προηγμένες χώρες, οι οποίες έχουν πραγματικά καλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, να έχουν προχωρήσει 60% έως 70% στα γενόσημα, πρέπει κι εμείς να κάνουμε την προσπάθειά μας. Εγώ δεν είμαι απέναντι στους συναδέλφους μου γιατρούς. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, γιατί η Ελλάδα στα γενόσημα βρίσκεται στο 18% με 27%. Δηλαδή, στα νοσοκομεία βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι μεγάλη η διαφορά από το επιθυμητό -τα πρώτα χρόνια που θα μπορούσαμε να είχαμε-, ένα μέσον όρο της παγκόσμιας κοινότητας, το οποίο είναι 40% με 45%...
Δέχομαι την απόφαση των δικαστών γιατί είναι πραγματικά σοφή. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο που γράφει η δικαστική απόφαση και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το θέμα είναι τι επιδιώκουμε και τι μπορούμε, γιατί δεν είναι εύκολο να το κάνει κανείς. Αυτή την στιγμή, θέλουμε να μειώσουμε την υπερκατανάλωση εξετάσεων, την υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων και να πάμε σε ίδια φάρμακα, ίδιας αποτελεσματικότητας από τα γενόσημα και να μαζέψουμε λίγο αυτό το μεγάλο κονδύλι που ξοδεύει ο Έλληνας πολίτης για την υγεία και δεν πάει σε αυτόν».

Δημοσιογράφος: Έστω ότι κάποιος είναι στην Λακωνία, χρειάζεται κάποια εξέταση και έχουμε φτάσει κοντά στο όριο, ενώ στην Ευρυτανία υπάρχει πλεόνασμα. Θα μπορέσουμε να πάρουμε από το ένα, να πάμε στο άλλο;

Λ. Γρηγοράκος: «Θα υπάρχει μετακίνηση χρημάτων και αυτό γίνεται και σήμερα... Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε στο εφικτό. Να έχουμε και καλή υγεία, αλλά και καλή οικονομία. Είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα να τα ισορροπήσουμε. Το προσπαθούμε. Δεν πρέπει να στερήσουμε από κανέναν Έλληνα πολίτη, έστω και την τελευταία εξέταση, αλλά αυτή η τελευταία εξέταση να είναι απαραίτητη γι' αυτόν. Όχι εξετάσεις οι οποίες γίνονταν για να κερδοσκοπούν κάποιοι και κάποιοι να παίρνουν τις ανάλογες μίζες».

* Για τον ΕΝΦΙΑ:

«Οι άνθρωποι που σχεδίασαν τον ΕΝΦΙΑ έδειξαν ερασιτεχνισμό. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, γιατί αυτή η κυβέρνηση δουλεύει πάρα πολύ. Δεν έχει κανέναν λόγο να πληρώνει τα λάθη κάποιων, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό που τους έχει ανατεθεί».

Δημοσιογράφος: Σε ποιους αναφέρεστε;

Λ. Γρηγοράκος: «Σε αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τον ΕΝΦΙΑ».

Δημοσιογράφος: Στον κ. Στουρνάρα και τον κ. Καραβίτη;

Λ. Γρηγοράκος: «Σε αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τον ΕΝΦΙΑ, όποιοι και να ήταν».

* Για την εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠαΣοΚ: "Αυτοί που έφεραν την χώρα σε αυτό το αδιέξοδο, να κάνουν την αυτοκριτική τους και μετά να κάνουν όσες φιέστες θέλουν":

«Μας απασχολεί το συνέδριο που πάει να γίνει από την δημοκρατική παράταξη, το ΠαΣοΚ, αλλά και διάφορες στάσεις στελεχών, που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της δημοκρατικής παράταξης. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κάνει μια φιέστα για τα 40 χρόνια του ΠαΣοΚ, με το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου... Δεν πρέπει τα λάθη να επαναλαμβάνονται -όπως το λάθος με την κ. Κοππά και το βιβλίο της πριν τις ευρωεκλογές-, που δημιούργησαν ένα κλίμα πολύ αρνητικό για την παράταξη. Θα ήθελα να πω σε αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν τέτοια προβλήματα στην δημοκρατική παράταξη, ότι δεν μπορούν πια. Οι καιροί έχουν αλλάξει, είναι διαφορετικά τα γεγονότα του 1980, διαφορετικά τα γεγονότα του 2014 και διαφορετικά τα γεγονότα του 2010. Θα πρέπει, λοιπόν, εάν θέλουμε να στήσουμε ξανά την δημοκρατική παράταξη, να ξεχάσουμε τι έγινε το 2010, τι λάθη έγιναν και να δούμε πώς θα διορθωθούν αυτά. Γιατί η χώρα έφτασε σε αυτό το αδιέξοδο, ποιοι την έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο, να κάνουν την αυτοκριτική τους και μετά μπορούν να κάνουν όσες φιέστες θέλουν. Αλλά, δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να πληρώνει τα λάθη κάποιων και αυτοί που τα έκαναν, σήμερα, να έρχονται να μας ζητάνε και τα ρέστα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα