Ο Κουβανός τρομπετίστας Σαντοβάλ στο Μέγαρο

Ένας από τους ζωντανούς θρύλους της λάτιν-τζαζ σκηνής, ο διάσημος Κουβανός τρομπετίστας Αρτούρο Σαντοβάλ, κάτοχος πέντε βραβείων Γκράμι, έξι Βillboard Αwards και ενός βραβείου Emmy, έρχεται στη χώρα μας για μία και μόνο εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 7 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ. Κορυφαίος της σύγχρονης τζαζ, ο σαξοφωνίστας
Τσίκο Φρίμαν, στο πλαίσιο μίας σπάνιας μουσικής συνάντησης με τη «δική μας» Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Από τους πιο δυναμικούς και συναρπαστικούς μουσικούς του καιρού μας, ιδρυτικό μέλος των Ιρακέρε, εξαιρετικός βιρτουόζος, με μια μοναδική ερμηνευτική γκάμα, ο Αρτούρο Σαντοβάλ (γεννήθηκε το 1949 στην Αβάνα) συγκινεί και γοητεύει το κοινό με αφροκουβανέζικους σύγχρονους ρυθμούς, το καθηλώνει με έναν σκοπό bebop, το απογειώνει με ένα κοντσέρτο του Μότσαρτ και το γαληνεύει με μια αισθησιακή μπαλάντα.

    Πηγή της έμπνευσής του και μέντοράς του υπήρξε ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο πρώτος μουσικός, που άνοιξε την πόρτα της αμερικανικής τζαζ στις λατινοαμερικανικές επιρροές. Ακόμη, ο Αρτούρο Σαντοβάλ έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο της τζαζ, με υποτροφίες, εκπαιδευτικά βιβλία και σεμινάρια, ενώ διδάσκει ως μόνιμος καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και συνεργάζεται στην Αμερική και το εξωτερικό με πλήθος Ιδρύματα και Τμήματα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίων.

    Με τίτλο «Η Καμεράτα υποδέχεται τον Αρτούρο Σαντοβάλ και τον Τσίκο Φρίμαν» οι λάτρεις της τζαζ και όχι μόνο, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν τους δύο εκπληκτικούς βιρτουόζους να ερμηνεύουν δημοφιλείς συνθέσεις τους, αλλά και να παρασύρουν την ορχήστρα δωματίου του Μεγάρου Μουσικής σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό, "πειραγμένες" μελωδίες και τζαζ αυτοσχεδιασμούς, έχοντας ως αφετηρία δημοφιλή τραγούδια όπως το Every day I think of you, Someone to watch over me, All night long, The Essence of Silence, Mambo Jazz, Moon River αλλά και έργα κλασικού ρεπερτορίου όπως η Άρια του Μπαχ.

    Μαζί τους, στη σκηνή εμφανίζονται τέσσερις ακόμη κορυφαίοι τζαζμεν. Πρόκειται για τους Ιβάν Μπριντόν (Ivan Bridon) πιάνο, Φελίπε Καμπρέρα Καρντένιας (Felipe Cabrera Cardenas) μπάσο, Χούλιο Μπαρέτο (Julio Barretto) τύμπανα και Πίμπο Μαρκέζ (Pibo Marquez) κρουστά. Την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ.

    Με τη συναυλία αυτή, ολοκληρώνονται οι φετινές παραστάσεις του κύκλου «Μετατροπίες», που στόχο έχουν να προτείνουν στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.
Keywords
Τυχαία Θέματα