Ο Σ. Καπετανάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Σπύρος Καπετανάκης, συνιδιοκτήτης του εναλλακτικού χώρου εργασίας CoLab, μίλησε στις 3/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στις Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων.


Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρακτικά, αυτό που μας ενδιαφέρει να πετύχουμε, είναι, εάν κάποιος δεν έχει συναισθηματικό δέσιμο με την καρέκλα που κάθεται και το γραφείο που κάθεται, πώς θα μπορούσαμε, χρησιμοποιώντας τους ίδιους πόρους, να τους εκμεταλλευτούν περισσότεροι άνθρωποι. Η ιδέα ξεκινάει, δηλαδή, από αυτή τη βασική αρχή, του πώς θα μπορούσαμε να έχουμε μία ορθολογικότερη διαχείριση κάποιων πόρων που
έχουμε. Το άλλο κομμάτι της ιδέας βασίζεται στο γεγονός, ότι εάν βρίσκομαι με ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με αντίστοιχα με μένα πράγματα, μπορώ να ανταλλάξω γνώμες και απόψεις. Άρα, μέσα από τη συνεργασία που τυχόν προκύπτει ή ακόμα και από την κουβέντα, ωριμάζουν οι ιδέες και μπορεί να γίνουν σε επίπεδο συνεργασιών. Δημιουργείται μία κοινότητα. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί πόλοι, που λειτουργεί αυτή η ιδέα των συνεργατικών χώρων».     

Ν. Λυμπεράκη: Υπάρχει ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια;

Σπ. Καπετανάκης: «Έχουν περάσει από το χώρο πάνω από οκτακόσια άτομα από διάφορες δράσεις, τις οποίες έχουμε κάνει για τις κοινότητες, ιδιαίτερα γι' αυτές που ασχολούνται με θέματα ηλεκτρικής ή γενικά ψηφιακών λειτουργιών. Φιλοξενούμε έξι μικρές, καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν το χώρο ανά περίπτωση. Έχουμε εβδομήντα δύο εγγεγραμμένα μέλη σε αυτή τη την κοινότητα και ουσιαστικά δώδεκα - δεκατρείς ανθρώπους, οι οποίοι είναι μόνιμοι συνεργάτες, δηλαδή, καθημερινά, χρησιμοποιούν το χώρο. Η χρήση του χώρου γίνεται ως εξής: μπορεί κάποιος να τον χρησιμοποιήσει είτε μηνιαία, σαν το γραφείο του -δηλαδή, πληρώνοντας μία μηνιαία συνδρομή-, είτε να πάρει κάποιο προπληρωμένο χρόνο και να τον δαπανήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, κατά το δοκούν ».

Και συνέχισε: «Aυτό που προσφέρουμε πρακτικά είναι μία θέση εργασίας, δηλαδή ένα γραφειακό χώρο με γραφειακή υποδομή, δυνατότητα πρόσβασης στο internet και δωρεάν καφέ και χρήση εκτυπωτών, σκάνερ κ.λπ.. Αυτό είναι το βασικό επίπεδο προσφοράς που έχουμε αναπτύξει αυτή τη στιγμή. Θα αναπτυχθούν και άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεγραμματεία, και άλλες υπηρεσίες που πηγαίνουν περισσότερο σε μία πιο δομημένη μορφή επιχείρησης. Τώρα, γιατί κάποιος να τις χρησιμοποιήσει; Γιατί μειώνει το ανελαστικό κόστος που έχει στο να έχει ένα γραφείο, γιατί το να έχεις ένα γραφείο για τουλάχιστον δύο χρόνια, θα πρέπει να κάνεις μια τέτοια επένδυση για να αγοράσεις γραφεία, καρέκλες, εξοπλισμό, θα πρέπει να πληρώνεις κάθε μήνα φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, internet. Όλα αυτά είναι ενσωματωμένα μέσα στο κόστος του χώρου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα