Ο Κ. Σκανδαλίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠαΣοΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε στις 25/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Οι κκ Σαμαράς - Τσίπρας ξεκίνησαν την συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν την δυνατότητα να την σταματήσουν":

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, έχουν την πολυτέλεια να μιλούν για
μια στρατηγική του "180" εναντίον του "120", σε μια εποχή που είναι ανοιχτά όλα τα θέματα, που έχουν σχέση με το χρηματοδοτικό κενό, με τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε πριν να γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αναδιάρθρωση του χρέους, με όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα του επόμενου βήματος της χώρας, που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Θα έπρεπε, λοιπόν, ο δημόσιος διάλογος να είναι κυρίως γύρω από αυτά τα θέματα. Πρέπει να πω ότι δεν άνοιξε τον διάλογο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Τον άνοιξαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας. Τώρα, για το αν συμφωνώ με τα μη πολιτικά πρόσωπα, είναι φανερό ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογοι Έλληνες ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση -που είναι βέβαια μέσα στο δημοκρατικό και συνταγματικό τόξο-, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που επιβάλλει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας... Θα ήθελα να μην είχε ξεκινήσει αυτή η κουβέντα και να γίνει η διαδικασία κανονικά. Μπορούν και τώρα, έχουν απόλυτη δυνατότητα, ο κ. Σαμαράς -κυρίως- και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να σταματήσουν αυτή την συζήτηση».

* "Μας λείπει το πολιτικό στίγμα":

«Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα κεκτημένο για την χώρα, το οποίο δεν μπορείς να το βάλεις εύκολα σε διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει άλλη ηγεμονεύουσα πρόταση στην κοινωνία. Δηλαδή, ποια είναι η πολιτική σήμερα που μπορεί να πείσει -εγώ πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η πολιτική-, ότι η χώρα εκτός από την πολιτική που ασκείται αυτή την στιγμή, θα μπορούσε να πάει τα πράγματα καλύτερα; Να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη, να φύγει πιο γρήγορα η τρόικα και όλα αυτά. Αυτή η πολιτική πρέπει να προϋπάρξει, για να υπάρξει η οποιαδήποτε προσφυγή στις κάλπες. Πιστεύω ότι μας λείπει το πολιτικό στίγμα, η άποψη που θα δώσει την ευκαιρία στον λαό να πει ότι μπορεί να ανοίξει, πράγματι, ένας καινούργιος δρόμος για την χώρα».

Δημοσιογράφος: Στον αντίλογο θα έλεγε κάποιος, γιατί αυτή η πρόταση δεν είναι μέσα από τους κεντρικούς άξονες που διατυπώνονται στην πολιτική ρητορική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Κ. Σκανδαλίδης: «Γιατί η πολιτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατική. Εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι θα καταργήσει τις συμφωνίες, μόλις αναλάβει, ισχυρίζεται πως με νόμο θα φέρει τη διαγραφή όλων των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα κ.λπ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Όπως, επίσης, είναι σαφές ότι -ακόμα και στις τηλεοράσεις και παντού-, υπάρχει μερίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που λέει συνεχώς -χωρίς να έχει αποδοκιμαστεί από τον κ. Τσίπρα-, ότι θα πρέπει ουσιαστικά να επιστρέψουμε στη δραχμή. Με αυτή την έννοια, υποστηρίζω ότι δεν αποτελεί ηγεμονεύουσα πρόταση. Αν ήταν, ακόμη και δημοσκοπικά, θα εκφραζόταν από μία σοβαρή λαϊκή πλειοψηφία».

* "Όχι μόνον ο Α. Γεωργιάδης, αλλά και ο πρωθυπουργός έχει υποπέσει σε αυτό το ολίσθημα":

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε -ως αντίλογο-, να πει κανείς και γιατί άραγε να αποτελούν στοιχείο πολιτικής σταθερότητας του συστήματος οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ότι εάν αλλάξει η κυβέρνηση, θα φύγουν όλα τα χρήματα στο εξωτερικό και δεν θα μείνουν λεφτά στις τράπεζες;

Κ. Σκανδαλίδης: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Το ίδιο ακριβώς κακό που γίνεται όταν εμφανίζεται η μία πλευρά -δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση- και συλλήβδην όσοι ψήφισαν το μνημόνιο ή έκαναν οτιδήποτε -μέσα σε αυτή τη χρονική διάρκεια-, για το καλό της χώρας, θεωρούνται, γίνονται προδότες, το ίδιο κάνουν και οι κυβερνητικοί παράγοντες που μιλούν με αυτό τον τρόπο. Ακόμη και ο πρωθυπουργός -όχι μόνον ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος-, έχει υποπέσει σε αυτό το ολίσθημα, γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν η επίσημη πολιτική ηγεσία του τόπου ισχυρίζεται ότι εάν έρθει κάποιο άλλο κόμμα, δημοκρατικά, στην εξουσία, θα πρέπει (σ. σ. οι πολίτες) να πάρουν τα χρήματά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό, ας πούμε. Αυτό είναι αδιανόητο για τη Δημοκρατία».

* "Το ΠαΣοΚ δεν διαπραγματεύεται την ύπαρξή του. Δεν δέχεται μια λογική που λέει, αυτοκαταργηθείτε, για να κάνετε ένα ευρύτερο σχήμα":

«Δεν αποφεύγω την εκτίμηση ότι μπορεί το ΠαΣοΚ να μην έχει ξεφύγει από αυτό που ήταν όλο αυτό τον χρόνο, δηλαδή σε μία φάση υπαρξιακής ακόμη αναζήτησης και δυνατότητας, να υφίσταται ως παράταξη, όχι το ίδιο, αλλά η δημοκρατική παράταξη, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Δεν υπεκφεύγω. Πιστεύω λοιπόν ότι το θέμα της δημοκρατικής παράταξης εξαρτάται από τους συμμάχους της. Εμείς θα επιχειρήσουμε μια τέτοια προσέγγιση -τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μέχρι τώρα ο πρόεδρος-, ως μία πολιτική συμμαχιών. Το ΠαΣοΚ δεν αλλάζει ούτε την οργανωτική και πολιτική του αυτονομία, ούτε διαπραγματεύεται την ύπαρξή του. Δεν αποδέχεται δηλαδή μία λογική, η οποία λέει "αυτοκαταργηθείτε, προκειμένου να κάνετε ένα ευρύτερο σχήμα", διότι προφανώς δεν υπάρχουν και οι συνθήκες. Επίσης, για να το αποφασίσει αυτό κάποιος, προφανώς η μόνη αρμόδια είναι η βάση του κόμματος -στο σύνολό της- και όχι ο πρόεδρος».

* "Στηρίζω την δημοκρατική παράταξη, φτάνει να έχει αντικείμενο και προϋποθέσεις":

«Προσωπικά στηρίζω αυτήν τη προσπάθεια για τη δημοκρατική παράταξη και θα τη στηρίξω φτάνει να έχει αντικείμενο, προϋποθέσεις και όρους στη πορεία προς το συνέδριο. Δηλαδή να γίνει κανονικά μέσα από την οργανωτική επιτροπή, που θα έχει την αυτενέργεια, τη δυνατότητα, να καθορίσει την ημερήσια διάταξη, να κάνει τις προσκλήσεις, να έρθουν και ας αποφασίσει αυτό το συνέδριο τι θα κάνει με τη πολιτική των συμμαχιών αυτής της παράταξης».

* "Όσοι αρνιόντουσαν πάντοτε τις προσκλήσεις, το πλήρωσαν με την σχεδόν διάλυσή τους":

«Πρέπει να πω ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ το προσπαθεί επί πολλούς μήνες, με κάθε τρόπο. Κάνει συνεχή ανοίγματα, προσκλήσεις. Από εκεί και μετά, δεν κάνουν καλλιστεία τα κόμματα το ένα με το άλλο. Εξάλλου, αυτοί που αρνιόντουσαν πάντα, το πληρώνουν με τη σχεδόν διάλυσή τους. Θα ήταν βέβαια διαφορετικά τα πράγματα, εάν Δημοκρατική Αριστερά και ΠαΣοΚ κατέβαιναν από κοινού στις εκλογές το 2012, ως εκλογική συμπαράταξη, που θα ήταν προφανώς δεύτερο ή πρώτο κόμμα. Θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη των πραγμάτων, όπως και θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα εάν έμενε η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση. Θα ήταν πολύ διαφορετικά, εάν ακόμα και στις ευρωεκλογές, πριν από αυτές, υπήρχε αυτή η συνεργασία, για να μην φτάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα...
Το μεν ΠαΣοΚ ισχυριζόταν από παλιά -τώρα δεν το ισχυρίζεται πια, γιατί δεν μπορεί-, ότι είναι αυτός ο αποκλειστικός φορέας που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη συνεργασία και να έρθουν οι άλλοι να το βοηθήσουν. Οι δε άλλοι καταγγέλλουν το ΠαΣοΚ για ηγεμονισμό, ως πρόθεση. Δεν κάθονται σ' ένα τραπέζι να συζητήσουν. Όταν αρνείσαι καν τη συζήτηση, ουσιαστικά δεν το θέλεις. Ποιος ηγεμονισμός; Ας καθίσουμε σ' ένα τραπέζι, να δούμε τι γίνεται. Όταν δεν μπορούν να καθίσουν όμορες δυνάμεις σ' ένα τραπέζι, πώς ζητάμε εθνική συνεννόηση για τα ευρύτερα θέματα;».

* "Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, μια άλλη προσέγγιση":

«Γίνεται μια προσπάθεια. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μια συγκεκριμένη πολιτική. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι αρκεί αυτό. Χρειάζεται να υπάρξει μια αλλαγή στρατηγικής και μια άλλη προσέγγιση των πραγμάτων, εννοώ ευρύτερα, σε ό,τι αφορά τη συνολική πορεία της χώρας».

Δημοσιογράφος: Και αλλαγή συμμαχιών ενδεχομένως;

Κ. Σκανδαλίδης: «Πιθανότατα. Εγώ δεν πιστεύω ότι η πολιτική που ασκείται σήμερα υπακούει σε κανένα σενάριο "success story" ή ότι "όλα πάνε καλά και όλα προχωρούν", ιδιαίτερα σε μια εποχή που οξύνονται τα προβλήματα του κόσμου, αντί να μειώνονται... Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν φτάσαμε σε μια εποχή που λέει και ο πρωθυπουργός ότι "μπήκαμε στην τελευταία φάση, είμαστε αυτόνομοι"; Ας παρουσιάσουν, λοιπόν, μια διαφορετική πολιτική. Ποια είναι αυτή η πολιτική;».

* "Με τη συνέντευξη της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας και μια προοδευτική συνεργασία που θα μπορούσε να ήταν και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.":

Δημοσιογράφος: Η ηγεσία του ΠαΣοΚ, όταν προσδιορίζει το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και επικρίνει ή καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι σαν να περιγράφει μια στρατηγική συμμαχία απολύτως προσαρμοσμένη στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία...

Κ. Σκανδαλίδης: «Όχι, νομίζω ότι η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ την περασμένη Κυριακή έχει ανοίξει και έναν δίαυλο επικοινωνίας, με μια ενδεχόμενη προοδευτική συνεργασία».

Δημοσιογράφος: Ποια μπορεί να είναι αυτή;

Κ. Σκανδαλίδης: «Και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρότεινε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μπει στην κυβέρνηση το 2012 και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αρνήθηκε. Πρέπει να το θυμίσουμε αυτό, διότι "ποιος ήρξε χειρών αδίκων;", γιατί περί αυτού πρόκειται. Σε μια κρίσιμη στιγμή, που μόλις είχαμε βγει από μια εκλογική αναμέτρηση, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση, αν δεν συμμετέχει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αρνήθηκε παντελώς να μπει σ' αυτή τη διαδικασία. Εγώ πιστεύω, λοιπόν, ότι το ΠαΣοΚ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτή την πολιτική άποψη, την κρατάει σταθερή, ανεξάρτητα από το πόσο την ανεβάζει σε διάφορες χρονικές περιόδους ή όχι».

* "Δεν βοηθάει τη συνεργασία η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.":

«Το ότι δεν υπάρχουν οι όροι συνεργασίας, με τη λογική της πόλωσης που υπάρχει ανάμεσα στους δύο χώρους και με τις κατηγορίες που εκτοξεύουν για "το φαύλο ΠαΣοΚ, το διεφθαρμένο ΠαΣοΚ, το ένοχο ΠαΣοΚ, το ΠαΣοΚ με το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε", διαμορφώνεται όλη αυτή η κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να βοηθηθεί. Θα ήταν πολύ σημαντικό και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να κάνει την αναγκαία στροφή, για να μπορεί να κυβερνήσει αύριο, αν του δώσει ο λαός τη δυνατότητα και το ΠαΣοΚ να παρουσιάσει αυτή την προοδευτική πρόταση που θα έφερνε τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου πολύ πιο κοντά στη συνεργασία, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Όσο κρατάμε την παλιά αντιπαράθεση, όσο η πολιτική παραμένει στα παλιά μέτρα της μεταπολίτευσης, όσο δεν ξεπερνά την συγκυρία, η οποία διαμορφώνεται και είναι εντελώς καινούργια, αλλά την ακολουθεί, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα για τη χώρα, όχι για την παράταξή μας μόνο».

Δημοσιογράφος: Στη δική σας ανάγνωση των πολιτικών φαινομένων, υπάρχουν οι 180 ή θα πάμε σε εκλογές;

Κ. Σκανδαλίδης: «Παθαίνω αλλεργία με τους αριθμούς, όπως επίσης ακούγοντας διάφορους να λένε πόσα θα πάρουν οι βουλευτές για να ψηφίσουν. Είναι κατάντια, είναι επαναφορά στο 1964 και το 1965. Είναι μια διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, την κρίση που περνάει η χώρα. Εγώ, λοιπόν, αρνούμαι να μπω σε αυτή την συζήτηση. Πιστεύω ότι η συγκυρία θα κρίνει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει κανονικά να έχουν προηγηθεί όλα τ' άλλα, που είπαμε στην αρχή...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, σαμαρας, τσιπρας, αναδιαρθρωση, τροικα, συριζα, δραχμη, τραπεζες, συλλήβδην, μνημονιο, υφίσταται, εκλογες, θεσσαλονικη, συγκεκριμένο, success, νέα, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, το θεμα, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, εθνικη, ηγεσια, ημερησια, θεμα, προγραμμα, σημερινη, αλλεργια, αξονες, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, δωσει, δρομος, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εννοια, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ιδιο, υφίσταται, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λειπει, μηνες, μπορεις, παντα, ουσιαστικα, παμε, προβληματα, ρητορικη, σεναριο, συγκεκριμένο, συζητηση, στιγμα, συλλήβδην, τοξο, φτανει, χειροτερα, δικιο, ειπαμε, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, τηλεορασεις, θεματα
Τυχαία Θέματα