Ο Κ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 30/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Εκ των πραγμάτων το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό, που είναι πολυεπίπεδα τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ένα κόμμα, κι εμείς σε αυτή την υπόθεση. Προφανώς και ασχολούμαστε με την υπόθεση του κ. Παπανδρέου. Το εύκολο για εμένα θα ήταν να πω ότι δεν το διανοούμαι.
Προφανώς και το διανοούμαι και είναι στο τραπέζι οι πιθανότητες νέου κόμματος. Προφανώς και το απεύχομαι για ιστορικούς, αξιακούς και συναισθηματικούς λόγους, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι πάνω στο τραπέζι με πολύ μεγάλες πιθανότητες».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και για λόγους πολιτικής επιβίωσης...

Κ. Πιερρακάκης: «Σαφέστατα. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα. Σε προσωπικό επίπεδο, αναζητώντας και τις αιτίες πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, δεν βλέπω κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πρόταγμα να κρύβεται πίσω από αυτό, παρά μόνο προσωπικές αντιλήψεις και στρατηγικές... Αναφέρομαι συνολικότερα στην πρωτοβουλία που υπάρχει και στους επιτελείς του κ. Παπανδρέου και στην πολιτική ρητορική τεκμηρίωσης αυτής της πρωτοβουλίας, όπως φαίνεται μέσα από τις διάφορες επιστολές ή δηλώσεις. Δεν υπάρχει σαφής πολιτική τεκμηρίωση για μία τέτοια κίνηση».

* Για την κεντροαριστερά:

«Υπήρχε αυτή η ρητορική περί κεντροαριστεράς, περί ανασυγκρότησης. Συζητάμε περί κεντροαριστεράς, τα τελευταία δύο χρόνια...».

Δημοσιογράφος: Κρατάω τη λέξη "ρητορική", δεν έγινε σχεδόν ποτέ πράξη αυτό...

Κ. Πιερρακάκης: «Δεν έγινε πράξη, όχι. Και σε προσωπικό επίπεδο, οφείλω να σας πω ότι το επόμενο διάστημα, ανάλογα με το πως θα πορευτούμε, μου είναι δύσκολο πλέον να χρησιμοποιώ τον όρο κεντροαριστερά, διότι νομίζω ότι έχουμε πλέον παράξει περισσότερες ειδήσεις από όσες η χώρα και ο χώρος είναι σε θέση κι έχουν ενδιαφέρον να καταναλώσουν. Η ουσία είναι στο τι κάνουμε πλέον. Το εξαντλήσαμε το θέμα. Κι ειδικά όσο υπάρχει μία τέτοια κίνηση, μια τέτοια πιθανότητα διάσπασης του χώρου -όταν ο χώρος βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά μετά τις ευρωεκλογές-, είναι ιστορικά αδόκιμο, εντελώς».

* Για το αν θα αποτελούσε λύση η αποχώρηση της προηγούμενης, αλλά και της παρούσας ηγεσίας του ΠαΣοΚ:

Δημοσιογράφος: Παρακολουθώ μία συζήτηση, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, που λέει ότι ενδεχομένως η λύση στο "δράμα" θα μπορούσε να είναι η αποχώρηση πια από την κεντρική πολιτική σκηνή και της προηγούμενης, αλλά και της παρούσας ηγεσίας του κόμματος. Μία πρωτοβουλία και από τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να μην είναι ο ίδιος επικεφαλής κι αυτής της περιόδου, μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου...

Κ. Πιερρακάκης: «Οι πολιτικές διαφωνίες πρέπει να αντανακλώνται σε συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα και τα πολιτικά ερωτήματα τίθενται στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Δεν υπήρχε κάποια ψηφοφορία στη Βουλή που να τέθηκε ένα ζήτημα και να υπήρξε μία ραγδαία διαφορετική αντίληψη και αντιμετώπιση του ζητήματος, εσωκομματικά. Γενικότερα, όλη αυτή η ρητορική είναι αυτό το οποίο κι εσείς θέσατε, η διαχείριση της συγκυβέρνησης. Αλλά η συγκυβέρνηση αποφασίστηκε πολύ νωρίτερα. Πολύ πριν αναλάβει η τρέχουσα διοίκηση στο ΠαΣοΚ. Τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της χώρας αποφασίστηκαν με την προηγούμενη διοίκηση. Και αποφασίστηκαν και σωστά. Αλλά, δεν υπάρχουν τα μεγάλα εκείνα ζητήματα, στα οποία βλέπεις να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι σε μία δευτερεύουσα ατζέντα...
Παραίτηση ηγεσίας σε προεκλογική περίοδο δεν μπορώ να θυμηθώ να έχει γίνει σε οποιαδήποτε χρονική συγκυρία στην ιστορία της χώρας. Είναι κάτι το οποίο θα ήταν και στρατηγικά αδόκιμο να τεθεί σε αυτή τη φάση...
Υπάρχει νομίζω μία επιλεκτικότητα προσεγγίσεων... Σε τρεισήμισι εβδομάδες έχουμε εκλογές. Δεν μπορεί μία παράταξη να διασπάται τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Είναι αυτονόητο. Προφανώς όλα τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι, θα τεθούν μετά τις εκλογές. Νομίζω ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε υπομονή ένα μήνα».

* Για ενδεχόμενη συνεργασία ΠαΣοΚ - ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Τίθεται το ερώτημα, εάν θα συνεργαστεί το ΠαΣοΚ με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εμείς θέλαμε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι στην κυβέρνηση από το 2012, στη βάση μίας πολιτικής που φαίνεται ότι υπάρχει στο τραπέζι, εντός ευρώ. Εκτός ευρώ, υπήρχε εναλλακτική, η δραχμή, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Εντός ευρώ, υπάρχει μία στρατηγική, αυτή είναι όσο έχεις το εθνικό πρόβλημα. Εμείς θέλαμε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προσχωρήσει σε αυτό με τις απόψεις του, τις ιδέες του κ.λπ. Δεν κατέστη δυνατό και συνεργαστήκαμε με τον παραδοσιακό πολιτικό μας αντίπαλο, με μυθικό κόστος βέβαια, εκλογικά, για εμάς. Σαφέστατα, θα ήμασταν απολύτως διατεθειμένοι να πράξουμε το ίδιο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αν ο κ. Τσίπρας πει κι αυτός το δικό του "ουδείς αναμάρτητος" κι αποδεχθεί την πραγματικότητα. Έπρεπε να συνεργαστούμε όλοι κανονικά μεταξύ μας στην κρίση. Δεν είμαστε σε μία κανονική φάση. Είμαστε σε μία φάση κρίσης ακόμα. Φαίνεται αυτό...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα